Στη Συρία αποφασίζουν για την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

00:20 7/4/2011 - Πηγή: 24wro
Tο Μάιο θα κληθεί να ψηφίσει το κοινοβούλιο της χώρας...
Το κοινοβούλιο της Συρίας σκοπεύει να υιοθετήσει, στις αρχές Μαΐου, μία μακρά σειρά νομοθετημάτων προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης του κράτους, ένα εκ των οποίων θα αφορά στην άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, τόνισε σήμερα στέλεχος της κυβέρνησης.

«Θα υπάρξει έκτακτη σύνοδος στις 2 με 6 Μαΐου κατά την οποία θα εγκριθούν οι νόμοι πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα που εντάσσονται
στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί ο αρχηγός του κράτους», Μπασάρ αλ Άσαντ, τόνισε το ίδιο στέλεχος.

«Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνεται και η νέα νομοθεσία που θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», πρόσθεσε.

Η κατάργηση του νόμου για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που βρίσκεται εν ισχύι από το 1962 και περιστέλλει σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές ελευθερίες, αποτελεί ένα από τα κυριότερα αιτήματα των διαδηλωτών, που τις τελευταίες τρεις εβδομάδες διεκδικούν την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος.

Όπως τόνισε η ίδια πηγή, «ο πρόεδρος σκοπεύει να ζητήσει από τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους και κατόπιν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στις αρχές Μαΐου στο Κοινοβούλιο».

Η ίδια πηγή δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής θα κατατεθούν και τα νομοσχέδια για τα κόμματα και την ελευθερία του Τύπου.

Τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο βουλευτής Άχμαντ Μουνίρ: «Είθισται να διαρκεί μία ημέρα, όμως αυτήν την ημέρα προσκληθήκαμε για πέντε ημέρες, γεγονός ενδεικτικό πως θα υπάρξουν νομοσχέδια για διαβούλευση και ψήφιση. Θα παρουσιασθούν στις 7 Μαΐου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης», τόνισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα