Ρημάζει το Ξενία της Σκιάθου

10:43 3/9/2012 - Πηγή: 24wro
Αγνωστοι έχουν αφαιρέσει τα πάντα από το ξενοδοχείο, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος...
ατυχήματος. Χωρίς αποτέλεσμα οι διαρκείς εκκλήσεις προς την πολιτεία να διασωθεί το ιστορικό κτίριο

Σε μια υπέροχη τοποθεσία μεταξύ των παραλιών Αμπελάκια και Κουκουναριές (φωτογραφία) βρίσκεται το «Ξενία» της Σκιάθου

Παρατημένο στην εγκατάλειψη και στη φθορά ρημάζει το άλλοτε κόσμημα της Σκιάθου, το Ξενία, που βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία μεταξύ των παραλιών Αμπελάκια και Κουκουναριές.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου
«Η Σκιάθος» απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις προς τη διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τη σφράγιση και την προστασία του κτιρίου, που με υπουργική απόφαση έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. Δύο φορές η ΕΤΑΔ καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο και έβαλε λουκέτο στο κτίριο, άγνωστοι ωστόσο έσπασαν τις κλειδαριές και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του τα πάντα.

«Υπάρχει κίνδυνος για σοβαρά ατυχήματα. Οποιος μπει μέσα, μπορεί βαδίζοντας να πέσει στο κενό και να θρηνήσουμε θύματα. Εχουν διαλυθεί τα πάντα, αφαιρέθηκαν ακόμη και τα μάρμαρα από τις σκάλες. Είναι κρίμα να μην αξιοποιείται ένα τόσο σημαντικό μνημείο. Θα μπορούσε να δοθεί σε ιδιώτη, να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, αφού βρίσκεται στην πλέον προνομιακή θέση του νησιού με δική του μια πανέμορφη παραλία», είπε στο «Εθνος» εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» ο Θόδωρος Τζούμας.

Από το εσωτερικό του έχουν αφαιρεθεί κουφώματα, μάρμαρα, παράθυρα, κλειδαριές, πλακάκια από τα μπάνια και βρύσες από τις κουζίνες. Δεν έμεινε τίποτε από τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ακόμη και από τα κάγκελα στα μπαλκόνια.

Εξωτερικά, το μόνο που θυμίζει την άλλοτε χρήση του είναι μια παλιά πινακίδα, αδιάψευστος μάρτυρας πως κάποτε φιλοξενούσε χιλιάδες επισκέπτες, επώνυμους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μνημείο
Με την υπουργική απόφαση ΥΠΠΟΤ/Δ.Ν.Σ.Α.Κ./74544/1391/ 18-10-2011 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 301/Α.Α.Π./7-11-2011 το «Ξενία» Σκιάθου χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, «διότι αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του β΄ μισού του 20ού αιώνα, που χαρακτηρίζει την πρώτη συντονισμένη κρατική προσπάθεια για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών στη χώρα μας».

Ως εκ τούτου απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα στις εξωτερικές όψεις, τους κοινόχρηστους χώρους, τα κεντρικά κλιμακοστάσια και τους υπαίθριους χώρους, χωρίς προηγούμενη άδεια από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

«Τα μέτρα που παίρνονται είναι προσωρινά και δεν βοηθούν το μνημείο, το οποίο έχει κυριολεκτικά ρημάξει. Οι τουρίστες που περνούν το βλέπουν και αποστρέφουν το βλέμμα, ενώ πολλοί αναρωτιούνται πώς το αφήσαμε και ρήμαξε. Οσο για μας, τους ντόπιους, πονάει η ψυχή μας και θέλουμε άμεσα να γίνει κάτι και να αξιοποιηθεί», μας είπε ο κ. Τζούμας.

ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα