Ποιός ήταν ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο;

04:15 4/5/2011 - Πηγή: 24wro

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ο Μπιν Λάντεν ήταν ο πλέον...



καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο. Η σύλληψη ή και εξόντωσή του ήταν άμεση προτεραιότητα τόσο του Μπ. Ομπάμα όσο και του προκατόχου του.

Όλοι τον γνώριζαν, αλλά κανείς δεν τον είχε δει ποτέ παρά μόνον σε φωτογραφίες. Οι περισσότεροι όμως έχουν ακούσει τη φωνή του από τα πολυάριθμα βιντεοσκοπημένα
μηνύματα μέσω των οποίων απειλούσε τις δυτικές κυρίως κυβερνήσεις:

"Την ώρα που τα αεροσκάφη και τεθωρακισμένα σας καταστρέφουν τις στέγες πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων μας και των παιδιών μας -στην Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Τσετσενία, στο Πακιστάν- μας κοροϊδεύετε λέγοντας ότι :΄Δεν επιτιθέμεθα στο Ισλάμ, όχι! Επιτιθέμεθα εναντίον των τρομοκρατών και καλούμε σε μια ειρηνική συνύπαρξη, στο διάλογο και όχι στη σύγκρουση των πολιτισμών΄. Ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι λέτε ψέματα. Οι πολιτικοί της Δύσης θέλουν το διάλογο για το διάλογο, μας κοροϊδεύουν και θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Δεν επιζητούν κατάπαυση του πυρός, αλλά την παράδοσή μας".

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε μια ιδιόμορφη αντίληψη περί σωστού και λάθους, περί δικαίου και αδίκου. Παράλληλα όμως είχε τόσο την οικονομική ευχέρεια, όσο και την πειθώ για να συμπαρασύρει χιλιάδες στην υλοποίηση των στόχων του.
Η ίδρυση της Αλ Κάιντα
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αποκορύφωμα της τρομοκρατικής του δράσης αποτέλεσαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Γιός πλούσιου Σαουδάραβα επιχειρηματία ανέλαβε ήδη στην ηλικία των 15 ετών ευθύνες στην τεράστια οικογενειακή επιχείρηση ενώ παράλληλα σπούδαζε πολιτικός μηχανικός. Το 1982 μετέβη κατ΄ εντολή των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας στο Αφγανιστάν για να ενισχύσει το κίνημα αντίστασης των Μουτζαχεντίν κατά των Σοβιετικών, συνδράμοντας μεταξύ άλλων στην κατασκευή τούνελ. Παράλληλα χρηματοδότησε τη δημιουργία στρατοπέδων εκπαίδευσης για εθελοντές μαχητές από όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία καταδίκασε δημοσίως στην παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του χαρακτηρίζοντάς τη "βεβήλωση των ιερών τόπων". Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης θεοκρατικού κράτους.
Εντέλει έχασε την σαουδαραβική ιθαγένεια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του καταφεύγοντας καταρχήν στο Σουδάν. Όταν οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του επέστρεψε στο Αφγανιστάν. Εκεί ίδρυσε το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, τη "Βάση", η οποία σχεδίασε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Υεμένη, τη Σομαλία, τη Σαουδική Αραβία. Αποκορύφωμα της τρομοκρατικής του δράσης αποτέλεσαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 3.000 άνθρωποι.
"Ιερός πόλεμος"
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Κάθε τόσο έκανε την εμφάνισή του μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτωνΟι επιθέσεις έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη του αγώνα κα
Keywords
Τυχαία Θέματα