Ποιοι θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

00:05 22/6/2011 - Πηγή: 24wro

Διχασμένη είναι η ευρωζώνη αναφορικά με την αποπομπή ή μη της Ελλάδας από το ευρώ...



Την ώρα που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για την έξοδο της χώρα μας από την ευρωζώνη, προκειμένου να μην παρασύρουμε και άλλα κράτη στην καταστροφή, υπάρχουν και κάποιοι υποστηρικτές μας που θεωρούν ότι κατηγορούμαστε άδικα και η έξοδος της Ελλάδας θα σημάνει την πτώση του ευρώ.
Δύο επώνυμοι Βρετανοί, ζήτησαν
χθες από την Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα στη μοίρα της…
Με άρθρο του στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ο δήµαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ζητά να υποχρεωθεί η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχµή λόγω της «απρόσεκτης» συµπεριφοράς της. Ο Τζόνσον, εξέχον στέλεχος του Συντηρητικού Κόµµατος, υποστηρίζει ότι οι σπατάλες της Ελλάδας ενθαρρύνθηκαν από τη συµµετοχή της στην ευρωζώνη και προειδοποιεί ότι η Βρετανία δεν θα δεχθεί να λάβει µέρος σε δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Την ίδια άποψη υποστηρίζει ο οικονοµικός συντάκτης της «Γκάρντιαν» Λάρι Ελιοτ. Η µόνη λύση που φαίνεται να προκρίνουν σήµερα οι Ευρωπαίοι για να ανορθωθεί η ελληνική οικονοµία και να προστατευθεί το ευρώ είναι ο αποπληθωρισµός, υποστηρίζει, καθώς οι άλλες δύο λύσεις –υποτίµηση και χρεοκοπία– αποκλείονται. Οµως ο αποπληθωρισµός έχει καταστήσει το πρόβληµα του ελληνικού χρέους χειρότερο, και µεγαλύτερος αποπληθωρισµός θα επιδεινώσει ακόµη περισσότερο την κατάσταση.
Η αυστριακή εφηµερίδα «Oesterreich» προτείνει τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν αυτοί που πληρώνουν για την Ελλάδα αν θα τη σώσουν ακόµη µια φορά ή θα προστατεύσουν «ένα ευρώ χωρίς την Ελλάδα».
Αντίθετος προς µια νέα ενίσχυση της Ελλάδας δηλώνει και ο Γκέερτ Βίλντερς, ο λαϊκιστής ηγέτης του ολλανδικού δεξιού Κόµµατος της Ελευθερίας. «Όχι άλλα χρήµατα των ολλανδών φορολογουμένων στους διεφθαρμένους και ντε φάκτο χρεοκοπημένους Έλληνες» υποστηρίζει.
Ο Βίλντερς προβλέπει ότι αν η ολλανδική κυβέρνηση λάβει µέρος σε ένα νέο πακέτο διάσωσης θα δημιουργηθεί μεγάλο πολιτικό πρόβληµα στη χώρα.
Παρά τις φωνές που υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ο Μάικλ Μπερκ γράφει στην «Γκάρντιαν» ότι συµβαίνει το ακριβώς το αντίθετο: σύµφωνα µε στοιχεία της Κοµισιόν, οι Έλληνες βρίσκονται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη ως προς τις ώρες που εργάζονται. Ο λόγος που η ελληνική οικονοµία δεν µπορεί να συνέλθει είναι η αυστηρή λιτότητα. Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει τα επόµενα δύο χρόνια και ότι το ευρώ παρά τις δυσκολίες θα τη γλιτώσει εκφράζει και ο Βόλφγκανγκ Μινχάου, η «βεντέτα» των «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς». Θα χρειαστούν βέβαια δύο πράγµατα. Πρώτον, η Ελλάδα να εφαρµόσει ένα πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων. ∆εύτερον, η Μέρκελ να κάνει ακόµη µερικά βήµατα, όπως διαγραφή µέρους του χρέους και έκδοση ευρωοµολόγων.
SOS για το ευρώ εκπέμπουν τέλος ανώτατα διευθυντικά στελέχη 48 γαλλικών και γερµανικών επιχειρήσεων µε άρθρο τους που δηµοσιεύτηκε χθες στη γαλλική «Μοντ» και τη γερµανική «Χάντελσµπλατ».

http://www.newsbomb.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα