Ποιο είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στο σύμπαν;

12:51 3/7/2011 - Πηγή: 24wro
Το όνομά του είναι ULAS J1120+0641 και αποτελεί μια πολύ σημαντική ανακάλυψη...



Μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων ρίχνοντας μια ματιά στην εποχή που το σύμπαν ήταν ακόμα πιτσιρίκι είπαν πως βρήκαν το πιο μακρινό κβάζαρ που έχουν συναντήσει έως σήμερα.

Το φως από αυτό το αντικείμενο που μοιάζει με αστέρι έκανε 13 δισεκατομμύρια έτη να φτάσει στη γη, κάτι που σημαίνει πως το κβάζαρ υπήρχε από τότε που το σύμπαν
ήταν μόλις 770 εκατομμυρίων ετών -νεότατο δηλαδή για τις συμπαντικές αναλογίες.

Η μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων ήταν πως η μαύρη τρύπα που τροφοδοτεί το συγκεκριμένο κβάζαρ είναι δύο δισεκατομμύρια φορές πιο ισχυρή από τον ήλιο αλλά το πώς αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα και τόσο νωρίς παραμένει μυστήριο.

Τα κβάζαρ είναι πολύ φωτεινά και καθοδηγούν τους αστρονόμους στο να μελετήσουν τις συνθήκες που υπήρχαν στον κόσμο μετά το Big Bang, την μεγάλη έκρηξη που πιστεύεται πως δημιούργησε το σύμπαν πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το πιο παλιό κβάζαρ μέχρι σήμερα μετρούσε 870 εκατομμύρια χρόνια ζωής.

Τι είναι τα κβάζαρ, όμως;

Κβάζαρ στην Αστρονομία θεωρείται κάθε εξαιρετικά λαμπρός και μακρινός ενεργός γαλαξιακός πυρήνας, που εμφανίζεται στο ορατό φως ως σημειακή πηγή (σαν αστέρας), παρά ως εκτεταμένο σώμα (όπως οι γαλαξίες). Από εκεί προέρχεται και η ονομασία των κβάζαρ, αφού quasi-stellar σημαίνει «παρόμοιος με αστέρα». Μάλιστα μία αρχική απόδοση του όρου στα ελληνικά, όταν πρωτοανακαλύφθηκαν περί το 1960, ήταν ημιαστέρας.

Παρότι υπήρχε (μέχρι τη δεκαετία του 1990) κάποια αμφιβολία ως προς τη φύση τους, όλοι σχεδόν οι αστροφυσικοί συμφωνούν σήμερα ότι αυτό που βλέπουμε ως κβάζαρ είναι μία σχετικώς πυκνή άλως υλικού που περιβάλλει την κεντρική μαύρη τρύπα μεγάλης μάζας ενός νεαρού γαλαξία.

queen.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα