Παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου έως το 2013 ζητά ο Παπανδρέου

08:08 6/2/2012 - Πηγή: 24wro
Nα παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι το 2013 ζητά με επιστολή...
του στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι βασική του θέση είναι «ο σεβασμός
της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και επισημαίνει ότι «η νέα ΓΣΣΕ περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον κατώτατο μισθό, τους 13ο και 14ο μισθούς όπως και τις τριετείς ωριμάνσεις, ως δυναμικά στοιχεία της συμφωνίας».

Επισημαίνει επίσης, ότι οι θέσεις των ευρωπαίων εταίρων, σε σχέση με τα θέματα αυτά, διαφέρουν από εκείνες των κοινωνικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του υπουργού Εργασίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ο κ. Παπανδρέου τονίζει:

Σε θέματα όπως «της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να βοηθήσουν με μία προϋπόθεση: την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Και εδώ η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας είναι θεωρώ εφικτή και ρεαλιστική. Να υπάρξουν κίνητρα της μείωσης των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ρητές δεσμεύσεις από τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες για πλήρη διαφάνεια στην λειτουργία των εταιριών τους».

Τον ίδιο προβληματισμό, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε και η Κ.Ο. του Κινήματος στην πρόσφατη συνεδρίασή της.

Ωστόσο, όπως τονίζει, ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ «είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην εξέταση όλων των εναλλακτικών και εφικτών προτάσεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, στην περιφερειακή ανάπτυξη και ιδιαίτερα στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας».

Σχετικά με τα επικουρικά Ταμεία ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζει ότι αυτά θα περιέλθουν σε πλήρες αδιέξοδο αν δεν εφαρμοστούν γενναία μέτρα ανασυγκρότησης και θεωρεί αναγκαία συγχώνευση επί μέρους Ταμείων. Οι λύσεις που θα δοθούν, αναφέρει, πρέπει να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των Ταμείων και την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων.

Με ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Παπανδρέου θέτει το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και το είδος των μετοχών που θα εκδοθούν, θέμα το οποίο απασχόλησε έντονα τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αντίληψη ότι «οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές τους». Όταν με τη θετική ολοκλήρωση του PSI θα δοθούν στον τραπεζικό τομέα 40 περίπου δις ευρώ, (έχουν ήδη διατεθεί με την μορφή εγγυήσεων κοντά 140 δις ευρώ για αυτές), τα οποία θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, είναι απολύτως λογικό να διασφαλίσουμε για τον ελληνικό λαό αντίστοιχα περιουσιακά δικαιώματα επί του τραπεζικού τομέα».

Υπενθυμίζει πως υπάρχει νόμος ο οποίος προβλέπει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών θα γίνει με την έκδοση κοινών μετοχών, και προειδοποιεί τον κ. Παπαδήμο ότι η Κ.Ο. του Κινήματος αντιτίθεται σε όλες τις άλλες προτάσεις που ακούσθηκαν και δεν προτίθεται να συναινέσει σε αυτές.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος
Keywords
Τυχαία Θέματα