Οι ιμάμηδες της Θράκης στο μενού της συνάντησης Σαμαρά-Ερντογάν

08:03 30/1/2013 - Πηγή: 24wro
Σαραντάλεπτη άτυπη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν είχε στη Ντόχα...
του Κατάρ, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κατά την συνάντηση των δύο ανδρών, ο τούρκος Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας να ακυρωθεί.

Στο μεταξύ για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών μίλησαν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς
και του Κατάρ, σεΐχης Αλ Θάνι. Σε συνάντησή τους, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καταγράφηκε η αμοιβαία θέληση για επενδυτική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, που θα προχωρήσουν με καθορισμένα βήματα το προσεχές διάστημα.

Οι τομείς που μπήκαν στη συζήτηση ήταν -μεταξύ άλλων- ο τουρισμός, η ενέργεια, ο ηλεκτρισμός, και οι κατασκευές.

Ο κ. Σαμαράς, είπε ότι η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις, ενώ ο ομόλογός του τού Κατάρ είπε ότι και εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και ότι αναζητούν σοβαρούς συνομιλητές.

Οι συζητήσεις στους παραπάνω τομείς θα προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα και με συνεργασίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών αλλά και μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι σαφές πως υπάρχους προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η θέληση να συζητηθούν και να επιλυθούν.

Με τον Ερντογάν

Με τον τούρκο ομόλογό του, ο κ. Σαμαράς συζήτησε, αλλά επιγραμματικά, μια σειρά από ζητήματα, που θα συζητηθούν περαιτέρω στη συνάντηση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα γίνει στην Άγκυρα στις 5 Μαρτίου.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο διευθυντής του διπλωτικού γραφείου του έλληνα Πρωθυπουργού Σταύρος Βασιλόπουλος.

Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Αγκυρα, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί έλληνες υπουργοί.

Οπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, δήλωσε στον έλληνα Πρωθυπουργό: «Εγώ με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».

Στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς ανάμεσα σε όλα τα άλλα έθεσε ξεκάθαρα στον τούρκο Πρωθυπουργό και το θέμα ελληνικής ΑΟΖ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για «θαλάσσια δικαιώματα» χρησιμοποιώντας μία διπλωματική ονομασία.

tanea.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα