Μεγαλύτερη γυναίκα, νεότερος άντρας. Ταμπού, παγίδα, κλισέ!

09:52 28/3/2013 - Πηγή: 24wro

Μεγαλύτερη γυναίκα, νεότερος άντρας. Ταμπού, παγίδα, κλισέ. Και ενώ είχαμε τον Άστον Κούτσερ και την Ντέμι Μουρ ως...

υπόδειγμα του «ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά», η πρόσφατη κρίση στο γάμο τους μας επαναφέρει στην τάξη. Αλλά ποιος αμφισβητεί ότι τα ρίσκα έχουν τη γοητεία τους;

Πρόσφατα ένα κύμα συμπάθειας ξεχείλισε τα γραφεία που κυριαρχούν οι γυναίκες και βρήκε το δρόμο του προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τη Νέα Υόρκη, όπου εκείνες της μέρες βρισκόταν η Ντέμι Μουρ.
Τέτοια συσπείρωση
του γυναικείου πληθυσμού υπέρ μιας διάσημης –και μάλλον αξιοζήλευτης– γυναίκας είχαμε να ζήσουμε από τότε που η Τζένιφερ Άνιστον και ο Μπραντ Πιτ χώρισαν «φιλικά», ώστε εκείνος να βρεθεί αμέσως μετά στην αγκαλιά του πιο σέξι θηλυκού στον πλανήτη, της Αντζελίνα Τζολί.
Στην περίπτωση της Ντέμι Μουρ δεν έχουμε χωρισμό (ακόμα!), αλλά μια δόνηση μεγατόνων σε ένα γάμο που φαινόταν από την αρχή καταδικασμένος να καταλήξει σε σκόνη και θρύψαλα. Όταν γνώρισε τον Άστον Κούτσερ το 2003, εκείνη ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη σταρ του Χόλιγουντ, για να μην αναφερθούμε στον τίτλο της «πρώην συζύγου» του mega star Μπρους Γουίλις. Εκείνος, πάλι, δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα πολύ όμορφο τηλεοπτικό αγόρι, ένα ατίθασο φυντάνι που μπορεί να τα κατάφερνε να εδραιωθεί στο Χόλιγουντ. Μπορεί και όχι.
Έπειτα από δύο χρόνια τρελού έρωτα παντρεύτηκαν, αφήνοντας σύσσωμη τη showbiz με το στόμα ανοιχτό και τους bookers να στοιχηματίζουν για τη διάρκεια του γάμου. Και να που έξι χρόνια μετά ίσως χρειαστεί να δικαιώσουν κάποιους που έβλεπαν ότι η σχέση τους θα είχε ημερομηνία λήξης, μόνο και μόνο επειδή εκείνη ήταν δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερή του.

Μικρο-πρέπειες

Τι κάνει όμως μια γυναίκα να επιλέξει για σύντροφο έναν κατά πολύ μικρότερό της άντρα; Πολλοί θα απαντήσουν η υπερβολική της αυτοπεποίθηση ή το νεανικό κορμί της και τα όσα η ίδια επιθυμεί από τη σεξουαλική της ζωή. Αλλά η αλήθεια μπορεί να είναι και το ακριβώς αντίθετο: Η ανασφάλειά της, συναισθηματικά κυρίως, να συναναστραφεί και να δελεάσει συνομήλικούς της άντρες, η αδυναμία της να διαχειριστεί το πέρασμα του χρόνου, η αδιαφορία της στην κλασική ατζέντα της ενηλικίωσης, όπως το παιδί, ο γάμος και η οικογένεια.
Μην ξεχνάμε και την ανικανότητα ορισμένων γυναικών να υποταχθούν, να κάνουν συμβιβασμούς και να βάλουν νερό στο κρασί τους. Στις μέρες μας, με τις γυναίκες όχι μόνο να έχουν βγει από το σπίτι, αλλά συχνά να ξεχνούν να γυρίσουν, εγκλωβισμένες σε ένα lifestyle που τις θέλει το ίδιο λαμπερές και παρούσες στο γραφείο και σε ένα bar αμέσως μετά τη δουλειά, το μοντέλο σχέσης με τον άντρα που παρέχει τα χρήματα, την ασφάλεια και το κοινωνικό status όλο και συρρικνώνεται.
Οι γυναίκες πια αργούν όλο και περισσότερο να δεσμευτούν, κι όσο καθυστερεί αυτή η δέσμευση τόσο ατσαλώνονται σε συμπεριφορές και τρόπους ζωής που δεν χωράνε ένα αντίστοιχό τους αρσενικό και τα καπρίτσια του.
Πιο εύκολα θα ζευγαρώσουν με ένα νεότερο και ενδεχομένως περισσότερο διαθέσιμο άντρα, που έχει λιγότερες υποχρεώσεις από τις ίδιες και είναι διατεθειμένος να αλλάξει το όχι-και-τόσο-busy πρόγραμμά του για να διευκολύνει αυτό της αγαπημένης του. Η δε αγαπημένη είναι συχνά μια μητρική φιγούρα, στην οποία σηκώνει τα μάτια με λατρεία και από την οποία περιμένει να πάρει σημαντικές αποφάσεις από το αν, πότε και πού θα μείνουν μαζί μέχρι το πού θα πάνε διακοπές το καλοκαίρι. Ή ακόμα να επιλέξει εκείνη –το υποκατάστατο της μητέρας του– τι πουκάμισο θα φορέσει το πρωί στη δουλειά.
Στο Χόλιγουντ, όπου ευδοκιμούν οι μεγάλες ηλικιακές διαφορές (η σημαιοφόρος των cougars Μαντόνα, δεν γυρίζει να κοιτάξει άντρα αν δεν του ρίχνει μία δεκαπενταετία), η ευεργετική παρουσία της μεγαλύτερης γυναίκας είναι ξεκάθαρη για την καριέρα του νεότερου άντρα. Στον πέμπτο κύκλο του Gossip Girl, που προβάλλεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ –ομολογουμένως όχι στην καλύτερη ερμηνεία της υποκριτικής της καριέρας– υποδύεται μια δαιμόνια cougar που προσπαθεί να κάνει τον επιρρεπή σε ώριμες κυρίες Νέιθαν περισσότερο άντρα και σε επαγγελματικό επίπεδο. Και σ’ αυτό το παράδειγμα, το χαριτωμένο σίριαλ για την αφρόκρεμα του Upper East Side στο Μανχάταν δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα.
Ακριβώς όπως παλιότερα οι μεγαλύτεροι άντρες διάλεγαν μία γυναίκα και της έδιναν την ώθηση να ανοίξει τα φτερά της επαγγελματικά, έτσι και σήμερα οικονομικά εύρωστες γυναίκες καριέρας με δυναμικό κοινωνικό προφίλ έχουν αποδείξει πολλάκις πως μπορούν να επιβάλλουν τους άντρες της αρεσκείας τους στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Δαμάζοντας την cougar

Αν και κυκλοφορεί πια ευρέως ανάμεσά μας, η cougar παραμένει σε μεγάλο βαθμό παρεξηγημένη. Ή, έστω, ο ρόλος της έχει δύο όψεις. Ο όρος έχει μια μάλλον αρνητική χροιά συνδεδεμένη άμεσα με τη διαφορά ηλικίας, πράγμα ανακριβές. Γιατί cougar δεν είναι μόνο μια γυναίκα πολύ μεγαλύτερη από έναν άντρα, είναι γενικότερα μια γυναίκα που διεκδικεί, δηλαδή μια γυναίκα-κυνηγός. Αυτή η περίφημη γυναίκα που έκανε πραγματικότητα την αντιστροφή των ρόλων στο παιχνίδι του φλερτ για το οποίο όλοι, άντρες και γυναίκες, κατόπιν εορτής φυσικά, γκρινιάζουμε. Γεγονός είναι ότι πολλές μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες γίνονται στόχος μικρότερων αντρών γιατί θεωρούνται ένα είδος τροπαίου. Γιατί είναι cougar η μέση 35άρα που βρίσκεται στο στόχαστρο ενός 20κάτι στα bars;
Στον αντίποδα μιας συνομήλικής του που δεν ξέρει τι θέλει ή θέλει σχέση ή δεν έχει και τόση γοητεία και εμπειρία να προσφέρει, μία γυναίκα δέκα χρόνια μεγαλύτερή του είναι για το μέσο άντρα το κερασάκι στην τούρτα που πρέπει να δοκιμάσει. Αν μάλιστα πρόκειται για μια γυναίκα που έφτασε, για παράδειγμα, στα 40 χωρίς να εντάσσει το γάμο και τα παιδιά στο lifestyle της επιλογής της, είναι το ιδανικό target group για να εστιάσει ένας ανήσυχος 25άρης. Βιολογική και συναισθηματική ωριμότητα μπορεί να μη συνάδουν και σίγουρα υπάρχουν εκατομμύρια εικοσάρηδες πιο ώριμοι από ισάριθμους σαραντάρηδες που παλιμπαιδίζουν. Όμως μια μεγαλύτερη γυναίκα είναι λιγότερο ανασφαλής και περισσότερο έμπειρη και σίγουρη για τον εαυτό της.
Αν όχι για το πόσο ωραία και λεπτή είναι, σίγουρα για το ποια είναι και τι θέλει από τη ζωή της. Το πιο πιθανό είναι να έχει σίγουρη δουλειά και οικονομική ανεξαρτησία και, κυρίως, να μην έχει χρόνο για χάσιμο, παιχνίδια ή δραματικές καταστάσεις. Ζούμε στην εποχή που αποθεώνει την ομορφιά, και ποτέ πριν οι γυναίκες δεν είχαν τόσα στην υπηρεσία τους για να δείχνουν εκπληκτικά λαμπερές και νεότερες.
Τις προάλλες, διάβαζα ότι το Χόλιγουντ έχει επηρεάσει/απελευθερώσει τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον περισσότερα ζευγάρια τέτοιου τύπου. Διαφωνώ κάθετα. Η μητέρα του παιδικού μου φίλου περνούσε 8 ολόκληρα χρόνια τον μπαμπά του, ενώ στο συντηρητικό μικροαστικό προάστιο του Πειραιά όπου μεγάλωσα είχαμε ήδη από τη δεκαετία του '70 άλλα δύο τέτοια ζευγάρια με τις γυναίκες να περνούν τους άντρες τους 3, 5 και 13 χρόνια! Αυτές οι γυναίκες ήταν αντίστοιχα πιο όμορφες, πιο πλούσιες και γενικότερα πιο έξυπνες και καλύτερα κοινωνικά και επαγγελματικά δικτυωμένες από τους συντρόφους τους. Η γυναίκα είναι αυτή που διαλέγει σύντροφο, ακόμη και κόντρα στις κοινωνικές επιταγές. Θα δουλέψει όμως το μοντέλο; Από την εποχή του Οιδίποδα μέχρι τις μέρες του Άστον Κούτσερ όλα δείχνουν πως όχι. Ή μήπως μια ηχηρή μειονότητα καταδικάζει με την αποτυχία της τους υπόλοιπους; Πόσα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας σε βάρος των γυναικών επιβιώνουν αθόρυβα γύρω μας;

Για να επιστρέψουμε στο Χόλιγουντ, η Ντέμπορα Λι Φέρνες είναι 13 χρόνια μεγαλύτερη από το σύζυγό της Χιου Τζάκμαν, άλλα 9 η Αν-Μαρί Νταφ από τον δικό της Τζέιμς Μακ Αβόι, ενώ 6 χρόνια περνάει η Ιβ Μαβράκις τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ. Οι Κέιτ Γουίνσλετ, Τζένιφερ Άνιστον και Τζούλια Ρόμπερτς κυκλοφορούν με μικρότερους άντρες, με την τρίτη να έχει ήδη παντρευτεί και τη δεύτερη να ετοιμάζεται. Εννοείται ότι και τα τρία αυτά θαρραλέα αγόρια δεν πλησιάζουν καν το επαγγελματικό status των γυναικών που συνοδεύουν. Όλοι τους όμως μοιάζουν να βαδίζουν στα χνάρια των Γκόλντι Χόουν και Κερτ Ράσελ, που παραμένουν αγαπημένοι εδώ και τριάντα χρόνια παρά τα 6 χρόνια που τους χωρίζουν (σε βάρος της) ηλικιακά. Οι απαισιόδοξοι θα πουν ότι τα σημάδια δεν είναι ευχάριστα για τις σχέσεις ανάμεσα σε μεγαλύτερες γυναίκες και νεότερους άντρες.
Οι ιδρυτές των Sonic Youth και ένα από τα πλέον ιερά ζευγάρια του αμερικανικού ανεξάρτητου ροκ, o Θέρστον Μουρ και η κατά 5 χρόνια μεγαλύτερή του Κιμ Γκόρντον χώρισαν πρόσφατα ερχόμενοι να προσφέρουν στο παράδειγμα Τιμ Ρόμπινς-Σούζαν Σαράντον (η Σούζαν βέβαια του έριχνε 12 χρόνια του Τιμ) ότι ιδανικά ζευγάρια δεν υπάρχουν. Όμως, σε ποια κατηγορία σχέσεων είναι ευχάριστα τα σημάδια; Ο χρόνος και ο γάμος δεν είναι σύμμαχοι του έρωτα και ελάχιστες είναι οι σχέσεις που αντέχουν τις πιέσεις τους, είτε διαλύονται επίσημα είτε όχι. Όπως λέει και ο αγαπημένος Ντέκαρτ στο Blade Runner για τη σχέση του με το με ημερομηνία λήξης ανθρωποειδές με το οποίο είναι ερωτευμένος: «Δεν ξέραμε πόσο χρόνο θα έχουμε μαζί. Αλλά, πάλι, ποιος ξέρει στ’ αλήθεια;»

SocialMagazine
Keywords
γυναικα, νεοτερος, μπραντ πιτ, gossip girl, νέα, σταρ, mega, star, showbiz, lifestyle, status, καλοκαιρι, gossip, girl, cougar, φλερτ, target, group, πειραιας, τζουλια, sonic, youth, ροκ, τιμ, blade, runner, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, αντζελινα τζολι, η ζωη ειναι ωραια, ημερομήνια, γαμος, δουλεια, καριερα, κοντρα, μητερα, ομορφια, παιχνιδια, προγραμμα, σταρ, φλερτ, ωθηση, gossip, mega, runner, star, αγκαλια, αδιαφορια, αδυναμια, αρσενικο, ατζεντα, αυτοπεποιθηση, βρισκεται, γεγονος, γινονται, γοητεια, γραφεια, δυναμικο, δονηση, ευκολα, εξι, εποχη, ζευγαρια, ζωη, ζωης, τζολι, ιδια, ιδιο, ειδος, ηλικια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, κειτ, κυμα, κυνηγός, κρασι, ματια, νεα υορκη, νερο, οικογενεια, ωριμοτητα, ορος, παιδι, παιδια, πρωι, ρασελ, ροκ, σιγουρα, σιγουρη, συζυγο, σημαδια, σιριαλ, σπιτι, στομα, τιμ, τουρτα, τρια, τριτη, φυσικα, φτερα, χρονος, group, αντρες, αγορια, αγορι, ασφαλεια, blade, busy, cougar, girl, gossip girl, ιδανικο, χροια, lifestyle, οψεις, παιχνιδι, sonic, showbiz, status, target, τριαντα, youth
Αναζητήσεις
σχεση με μικροτερο αντρα 12χρονια, τσοντα γηνεκα με μηκροτερο
Τυχαία Θέματα