Ισχυρό επιτελικό κράτος με συνταγή ΟΟΣΑ

08:42 12/12/2012 - Πηγή: 24wro
Τα αυτιά και τα μάτια του Μεγάρου Μαξίμου σε όλα τα υπουργεία θα αποτελέσει η...
Γενική Γραμματεία Συντονισμού, η ίδρυση της οποίας προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα προβλέπει, δεκάδες φορείς καταργούνται και συγχωνεύονται, ενώ η ΔΕΘ απορροφά τη HELEXPΟ, χωρίς την εμπλοκή του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ)
, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του εκθεσιακού φορέα.
Δημιουργείται το επιτελικό κέντρο της κυβέρνησης
Το σχέδιο νόμου υιοθετεί τις εισηγήσεις που έκανε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΑ) για το σύστημα διακυβέρνησης της Ελλάδας το φθινόπωρο του 2011, τις οποίες στη συνέχεια, εξειδίκευσε η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) με επικεφαλής τον κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, η οποία θα υπάγεται στον πρωθυπουργό και θα έχει κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση, μέσα από τον προγραμματισμό, την οργάνωση, την παρακολούθηση και τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, την επίλυση διαφωνιών που προκύπτουν από συναρμοδιότητες, τη διασφάλιση της συνεκτικότητας του κυβερνητικού έργου και τον έλεγχο για την εκτέλεσή του.
Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού (ΓΓΣ) θα καταρτίζει το πρόγραμμα του κυβερνητικού έργου, θα παρακολουθεί την εφαρμογή του, θα διενεργεί τον απαιτούμενο συντονισμό και σε περίπτωση διαφωνίας, θα συγκαλεί διυπουργική σύσκεψη γενικών γραμματέων.
Υπό την ΓΓΣ θα λειτουργούν οι εξής τομείς:
- Εξωτερικών και Άμυνας,
- Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης,
- Ανάπτυξης, Υποδομών και Περιβάλλοντος,
- Παιδείας και Πολιτισμού,
- Εργασίας και Υγείας,
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
- Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης,
- Τουρισμού και Ναυτιλίας.
Της ΓΓΣ θα προΐσταται γενικός γραμματέας με πενταετή θητεία, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά, με απόφαση πρωθυπουργού, στον οποίο και θα υπάγεται. Για τις ανάγκες της, συστήνονται 63 θέσεις προσωπικού, οι οποίες θα καλυφθούν είτε από μετακλητούς είτε με αποσπασμένους.
Αποφεύχθηκε η «γκάφα» του ΟΠΕ
Σύμφωνα με τον νομοσχέδιο, συγχωνεύονται η ΔΕΘ και η HELEXPO δια της απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη, χωρίς τον ΟΠΕ, καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε ότι η εμπλοκή του δεν θα είχε θέση σε έναν φορέα, που βαίνει προς ιδιωτικοποίηση.
Τα «αγκάθια» της τριπλής συγχώνευσης είχε αποκαλύψει «ΤΟ ΒΗΜΑ» στις 5 Αυγούστου 2012, καθώς η εμπλοκή του ΟΠΕ θα δημιουργούσε σοβαρά τεχνικά, οικονομικά και νομικά προβλήματα, τα οποία δυσκόλευαν το εγχείρημα της συγχώνευσής και αποκρατικοποίησης.
Σημειωτέον ότι οι ΔΕΘ - HELEXPO αποτελούν εξαίρεση στο ελληνικό κράτος, καθώς πρόκειται για τις μόνες ΔΕΚΟ, που υπηρεσιακά εισηγούνται την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και την αποκρατικοποίησή τους, προκειμένου να ανακτήσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα, με σαφή αποτελέσματα γι
Keywords
Τυχαία Θέματα