Έλλειμμα 6,8% του Α.Ε.Π. στην Πορτογαλία

14:23 29/9/2012 - Πηγή: 24wro
ΣΤΟ 6,8% του Α.Ε.Π. διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα...
της Πορτογαλίας το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Το εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών Ερευνών ανακοίνωσε ότι στο διάστημα αυτό «οι ανάγκες χρηματοδότησης της δημόσιας διοίκησης διαμορφώθηκαν στο 6,8% του Α.Ε.Π., έναντι 8,2% της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι».

Συγκεκριμένα καταγράφηκε άνοιγμα 5,597 δις ευρώ αντί 6,934 δις ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους το έλλειμμα της Πορτογαλίας
είχε επιβαρυνθεί πλησιάζοντας στο 7,9% του Α.Ε.Π.

Το 2011 η Πορτογαλία είχε κατορθώσει να καταγράψει δημόσιο έλλειμμα ίσο με 4,2%, χάρη στην εφαρμογή σκληρών μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ είχε καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση του Πέντρο Κοέλιο θα προωθήσει επιπλέον μέτρα ελέγχου των δαπανών και αύξησης της φορολογίας επί της ακίνητης περιουσίας και των εσόδων, για να ανταποκριθεί στο στόχο για έλλειμμα 5% στο τέλος του 2012.

Παρά τη «σαφή μείωση των τρεχουσών δαπανών», οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση έχουν πληγεί από την «αρνητική εξέλιξη στα τρέχοντα έσοδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Στατιστικών Ερευνών.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι δανειστές της Πορτογαλίας είχαν συμφωνήσει να δώσουν παράταση ενός έτους στη χώρα, στην προσπάθειά της να ανατάξει τα δημοσιονομικά της, ζητώντας να ελαττώσει στο 5% του Α.Ε.Π. το έλλειμμά της, έναντι 4,5%. Επίσης η Λισαβόνα πήρε την έγκριση να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% του Α.Ε.Π. το 2013, έναντι 3% που προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο δανεισμού το 2011.
Keywords
Τυχαία Θέματα