ΔΕΙΤΕ: Τι συνέβη σαν σήμερα

21:06 6/12/2011 - Πηγή: 24wro
6 Δεκεμβρίου 1768 η έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Britannica...

Η Britannica είναι η παλαιότερη αγγλόφωνη εγκυκλοπαίδεια σε έντυπη μορφή. Ήταν η πρώτη που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1768 και 1771 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και αποτελούταν από τρεις τόμους. Η εγκυκλοπαίδεια αυξήθηκε στο μέγεθος και από την τέταρτη χρονιά (1801-1809) είχε επεκταθεί στη γνωστή σε όλους 20τομη.
Την πρώτη εποχή (πρώτη με έκτη έκδοση 1768-1826), η Britannica διαχειριζόταν και δημοσιευόταν από τους ιδρυτές της, Colin Macfarquhar και Andrew Bell, από τον Archibald
Constable και από άλλους. Η Britannica εκδόθηκε για πρώτη φορά ως λεξικό των Τεχνών και των Επιστημών. Εν μέρει, αυτό αποτελούσε αντίδραση στη Γαλλική Εγκυκλοπαίδεια του Denis Diderot και του Jean Le Rond d'Alembert (δημοσιεύθηκε 1751-1772). Η Britannica ήταν κυρίως Σκωτσέζικη επιχείρηση και η μεγαλύτερη κληρονομιά του τόπου. Η ιδιοκτησία έχει αλλάξει πολλές φορές, στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της εκδοτικής A & C Black, του Horace Everett Hooper, του Sears Roebuck και του William Benton. Ο σημερινός ιδιοκτήτης της εγκυκλοπαίδειας Britannica Α.Ε. είναι ο Jacqui Safra, ένας Ελβετός δισεκατομμυριούχος και ηθοποιός. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία των πληροφοριών και την άνοδο των ηλεκτρονικών εγκυκλοπαιδειών, όπως η Encarta και η Wikipedia, έχουν αποφέρει μειώσει στη ζήτηση των έντυπων εγκυκλοπαιδειών. Για να παραμείνει ανταγωνιστική, η Encyclopædia Britannica Inc μείωσε τις τιμές και το κόστος παραγωγής και κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή σε CD-ROM, DVD, και μέσω World Wide Web.

Αστρολογικά: Ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός ήταν μια από τις σημαντικότερες συνέπειες της συνόδου Ουρανού-Ποσειδώνα στον Τοξότη στα μέσα του 17ου αιώνα (συγκεκριμένα, το 1650, στην 15η-16η μοίρα του ζωδίου). Τους Γάλλους εγκυκλοπαιδιστές που με επικεφαλής τον Ντιντερό «έδρασαν» την περίοδο όπου ο Πλούτωνας βρέθηκε στον Τοξότη (1749-62) ακολούθησαν και οι Σκοτσέζοι Διαφωτιστές με την έκδοση της -συγκριτικά πιο συντηρητικής- Britannica. Αστρολογικά το ...γοητευτικό στοιχείο είναι η θέση του Ήλιου και του Ερμή στην ημερομηνία της πρώτης έκδοσης της, στην 16η μοίρα του Τοξότη, πάνω δηλαδή στην «μητρική» σύνοδο του 1650. Ωστόσο, πολλά «λένε» και οι αστρικές θέσεις, τόσο του Πλούτωνα στον Τοξότη, όσο και του Κρόνου στους Διδύμους σε σύνοδο με την τροπική Δήμητρα.

6 Δεκεμβρίου 1944 - Τα Δεκεμβριανά
Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γ. Παπανδρέου ανέλαβε πέρα από το έργο της ανόρθωσης της χώρας την τιμωρία των συνεργατών του κατακτητή καθώς και τη μεθόδευση του αφοπλισμού των ανταρτών, κάτι που έφερε και το διχασμό. Συγκεκριμένα, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι (Άγγλος Διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα) την 1η Δεκεμβρίου για γενικό αφοπλισμό μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, από τον οποίο όμως θα εξαιρούνταν η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία και ο Ιερός Λόχος, με το σκεπτικό ότι ήταν το
Keywords
Τυχαία Θέματα