ΔΕΙΤΕ: Μια διαφορετική προσέγγιση στην έννοια κρεματόριο

15:24 22/3/2012 - Πηγή: 24wro
Κι όμως, το κτήριο των φωτογραφιών δεν είναι κάποιο μουσείο μοντέρνας τέχνης... Είναι το πρώτο αποτεφρωτήριο της Λιθουανίας.
Η καθολική εκκλησία από τη μία και η πολιτική υποκρισία από την άλλη καθυστέρησαν την ανέγερση ενός κρεματορίου για την καύση των νεκρών στην Λιθουανία για ολόκληρες δεκαετίες. Οι Λιθουανοί επισκέπτονταν την Λετονία και την Πολωνία, αν επιθυμούσαν να αποτεφρώσουν και όχι να θάψουν τους νεκρούς τους. Τελικά, πέρσι έκλεισαν κάποια παραθυράκια στο νόμο που επέτρεπαν στην εκκλησία να θέτει βέτο σε κάθε προσπάθεια για την κατασκευή ενός κρεματορίου και ένας γιατρός, παρέα
με έναν περιβαλλοντολόγο από την μικρή πόλη Κενταϊνάι στο κέντρο της χώρας αποφάσισαν να κτίσουν το πρώτο αποτεφρωτήριο της Λιθουανίας.
Το σχέδιο ανατέθηκε στο Architectural Bureau G.Natkevicius & Partners και μετά από λίγους μήνες το εντυπωσιακό έργο ήταν έτοιμο. Το Κενταϊνάι είναι μια βιομηχανική περιοχή και ως εκ τούτου το κρεματόριο βρίσκεται ανάμεσα σε εργοστάσια. Γι’ αυτό και οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να μην φτιάξουν κάτι που να μοιάζει με «ιερό», αλλά κάτι πιο βιομηχανικό. Μια μινιμαλιστική, ασκητική προσέγγιση στην έννοια του κρεματορίου, σαν αυτή που θα περίμενε κανείς από Ιάπωνες και σίγουρα όχι από έναν καθολικό, ανατολικό λαό της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Η καμινάδα, που θα μπορούσε να δημιουργήσει στενόχωρα συναισθήματα, είναι κρυμμένη από τον όγκο του κτηρίου. Το οποίο στηρίζεται σε μια κεντρική αυλή -το «ιαπωνικόν» του πράγματος, που λέγαμε- και στα υλικά του, που είναι κυρίως τσιμέντο, γυαλί και αλουμίνιο. Λιτό και αγνό, προσφέρει μια εναλλακτική στο βαρύ περιβάλλον της εκκλησίας και του νεκροταφείου, και, βεβαίως, εντυπωσιάζει ως αρχιτεκτόνημα.

Κάντε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση.

coolspotting.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα