Αποκαλύψεις Wikileaks για την ΕΥΠ

16:12 22/9/2011 - Πηγή: 24wro
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του... Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάση Νάκος, μετά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης, σχετικά με τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks για δηλώσεις του διοικητή της ΕΥΠ και τον κομματισμό που επικρατεί σήμερα στην Υπηρεσία, έκανε την ακόλουθη
δήλωση:

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας WikiLeaks σχετικά με τα όσα φέρεται να έχει πει ο σημερινός διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, από το Φεβρουάριο του 2010 στον τότε Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με προβλήματα, δυσλειτουργίες, αλλά και φαινόμενα «συνδικαλιστο-κρατίας» από στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην ΕΥΠ, εγείρουν τεράστια ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη νευραλγική αυτή υπηρεσία.

Όταν ο ίδιος ο διοικητής της ΕΥΠ, απευθυνόμενος σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο ξένου κράτους, φέρεται να επικρίνει και να απαξιώνει την Υπηρεσία και να χαρακτηρίζει «υπερβολική προσδοκία» το στόχο για αύξηση της παραγωγικότητας και της επιρροής της, αφού «είναι βαθιά συνδικαλισμένη» και «οι περισσότεροι υπάλληλοι ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ», η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο που τον διόρισαν, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις.

Δυστυχώς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, που ανέλαβε να απαντήσει σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μας, όχι μόνο δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις, αλλά επιχείρησε να θολώσει περισσότερο τα νερά, με γενικολογίες και αφορισμούς. Γιατί, όσο κι αν προσπάθησε να μας πείσει ότι τα σχετικά δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις του WikiLeaks στερούνται φερεγγυότητας, δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να απαντήσει πειστικά στη σωρεία καταγγελιών στελεχών της ΕΥΠ για φαινόμενα κομματισμού, που απειλούν με διάλυση την Υπηρεσία.

Δεν μας είπε γιατί, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΥΠ, 110 άτομα, περίπου τα μισά από τα στελέχη της που είχαν τα προσόντα να κριθούν Προϊστάμενοι Τμημάτων, ζήτησαν με αίτησή τους να μην αναλάβουν Τμηματάρχες της Υπηρεσίας, υπό την παρούσα διοίκηση.

Δεν μας εξήγησε γιατί, την ώρα, που η διοίκηση εξαντλεί την αυστηρότητά της σε βάρος συνδικαλιστών, δεν έχει ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά προϊσταμένου, που υπηρετεί σε Μονάδα ακριτικού νησιού και κατηγορείται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό υφισταμένης του συναδέλφου. Στην πραγματικότητα εννέα μήνες μετά το περιστατικό η διοίκηση τον… επιβράβευσε με μετάθεση σε κεντρικότερη μονάδα και, στη συνέχεια, με απόσπαση στο εξωτερικό!

Δεν μας απάντησε ο κ. υφυπουργός, για την τύχη της -από τις 5 Φεβρουαρίου του 2010- αναφοράς υπαλλήλου (Αρ. Πρωτ: 33726/5-2-2010) στο Γραφείο του Υπουργού, η οποία περιγράφει αναλυτικά το καθεστώς φόβου και απειλών σε βάρος των υπαλλήλων από τη σημερινή Διοίκηση.

Η αλήθεια είναι ότι, 19 μήνες μετά, δεν έχει ληφθεί από το Γραφείο του Υπουργού κανένα μέτρο, δεν έχει διαταχθεί καμία έρευνα και - το χειρότερο - δεν έχει δοθεί καμία απάντηση προς την υπάλληλο.
Keywords
Τυχαία Θέματα