Αχίλλειος πτέρνα για τον Aντώνη Σαμαρά το φορολογικό

10:33 3/12/2012 - Πηγή: 24wro
Σε στενό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση, που καλείται σε καθημερινή βάση πλέον να...
αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων, τα οποία προέρχονται είτε από την ολιγωρία που παρουσιάζει στην αποδοτικότητά του το κυβερνητικό σχήμα, είτε από την αναποτελεσματικότητα στη συνδιαχείριση ζητημάτων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Το φορολογικό αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό θέμα καθώς οι κραδασμοί που προξενεί, δεν περιορίζονται μόνο εντός των κυβερνητικών εταίρων. Οι ρυθμίσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, απειλούν να προκαλέσουν κοινοβουλευτική ανταρσία, πρώτα από όλα από τη«γαλάζια» πτέρυγα.

Για
την κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφωθεί μια ιδιαιτέρως αρνητική εικόνα, λόγω των συνεχών αναδιπλώσεών της σε ζητήματα που άπτονται φορολογικών ρυθμίσεων (όπως π.χ. οι φοροελαφρύνσεις για τα παιδιά). Πλέον όμως, αντιμετωπίζεται ξεκάθαρα το ενδεχόμενο για τον κ. Σαμαρά, το φορολογικό να καταστεί η «αχίλλειος πτέρνα του» πολιτικά, καθώς εκτός του ότι πρόκειται για μια μείζονα πολιτική μεταρρύθμιση, αποτελεί και εκ των κορυφαίων προεκλογικών του δεσμεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από πολύ νωρίς κατά την περίοδο που η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, οι αλλαγές στο φορολογικό είχαν αποτελέσει ζήτημα αιχμής, ενώ το σχέδιο της ΝΔ για τις ριζικές αλλαγές στο σύστημα είχαν πολλάκις παρουσιαστεί με πανηγυρικό τρόπο και τυμπανοκρουσίες.

Στην εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, προκαλούνται περαιτέρω κλυδωνισμοί όμως και από τα –μεγαλύτερα ή μικρότερα- μέτωπα που ανοίγουν. Το ζήτημα της εμπλοκής του ονόματος της Μαργαρίτας Παπανδρέου αντιμετωπίζεται μουδιασμένα από το επιτελείο του κ. Σαμαρά.

Πολλώ δε μάλλον όταν στην υπόθεση εμπλέκεται και το όνομα του στενότατου συμβούλου τουπρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου (η συμμετοχή του οποίου ως δικηγόρου πάντως, φέρεται ως καθ’όλα νόμιμη).

Αμηχανία έχει προκαλέσει στο Μαξίμου όμως και το θέμα της διαχείρισης της πρωτοβουλίαςΒενιζέλου με την κατά μέτωπον επίθεση προς τη «Χρυσή Αυγή». Επισήμως από το Μαξίμου δεν σχολιάστηκαν ούτε οι δηλώσεις για θέση εκτός νόμου τού κόμματος του κ. Μιχαλολιάκου, ούτε και η αφίσα που κυκλοφόρησε χθες το ΠΑΣΟΚ. Και ανεπίσημα όμως, οι επιτελείς του κ. Σαμαρά αποφεύγγου να σχολιάσουν τις πρωβουλίες Βενιζέλου στο θέμα.

Το «κερασάκι» στην τούρτα για την κυβέρνηση, έβαλε η τριήμερη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την οποία έδειξε να επιβεβαιώνεται το δημοσκοπικό ρεύμα που παγιώνεται για το κόμμα τηςαξιωματικής αντιπολίτευσης. Εν τούτοις, από το Μαξίμου εκτιμάται ότι οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν από το Αριστερό Ρεύμα στον ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο διάστημα θα αναδειχθούν εντονότερα, υποκινώντας διασπαστικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα