Τσιτσιπάς: Tο τέλειο “κράμα” ταλέντου και πνευματικής δύναμης

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, με όσα απίστευτα έχει ήδη κάνει στην καριέρα του, με αποκορύφωμα φυσικά τον τίτλο του ATP Finals, έχει τα στοιχεία όλων των σπουδαίων πρωταθλητών του αθλήματος: Τον απαραίτητο συνδυασμό ταλέντου και πνευματικής δύναμης!

Στον έβδομο ουρανό, τενιστικά, βρίσκεται όλη η χώρα από το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου!

Που πέραν της επετείου του Πολυτεχνείου, θα τη θυμόμαστε στα επόμενα χρόνια ως την πιο μεγάλα βραδιά του ελληνικού τένις, μέχρι την επόμενη φυσικά, όταν και ο Στέφανος Τσιτσιπάς

κέρδισε το φαντασμαγορικό ATP Finals εκτοξεύοντας και άλλο την ήδη τρομερή καριέρα του που βρίσκεται μόλις στην αρχή της.

Τα συναισθήματα είναι πολύ δύσκολο να περιγραφούν όταν μια χώρα χωρίς τενιστική παράδοση, μια χώρα όπου το τένις ήταν για πολλά χρόνια ένα “ελιτίστικο” σπορ που δεν απασχολούσε τις λαϊκές μάζες, έχει πλέον έναν τενίστα που ανήκει στο κορυφαίο επίπεδο και κερδίζει αφάνταστα σημαντικούς τίτλους.

Είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και είναι προϊόν της προσπάθειας αυτού του τεράστιου αθλητή και της οικογένειάς του φυσικά που τον στηρίζει με κάθε τρόπο από την αρχή της σταδιοδρομίας του.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ένας τρομερός αθλητής διότι διαθέτει τα δύο πολύ μεγάλα ατού που έχουν όλοι οι πρωταθλητές που έχουν περάσει όχι μόνο από το τένις αλλά συνολικά από τον αθλητισμό.

Μιλάμε για το αναμφισβήτητο ταλέντο αλλά και για την πνευματική του δύναμη.

Σαν ενδιάμεση “μεταβλητή” σε αυτά θα βάζαμε φυσικά και το τρομερό work ethic του, τις ατελείωτες ώρες που έχει περάσει σε γυμναστήριο και court ώστε να βλέπουμε το ταλέντο να αξιοποιείται στον μέγιστο βαθμό.

Καθαρά στο αγωνιστικό κομμάτι, έχουμε δει πια ξεκάθαρα ποιο στιλ τένις πρεσβεύει ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Είναι ο πρώτος κορυφαίος τενίστας, μετά τον Ρότζερ Φέντερερ τολμούμε να πούμε, που λανσάρει έναν πολύ επιθετικό τρόπο παιχνιδιού, ένα πολύ δυναμικό παιχνίδι που βασίζεται στα χτυπήματα on the rise και προσπαθεί ανά πάσα στιγμή να πάρει τη μεγάλη πρωτοβουλία στα ράλι και να ελέγχει αυτός την κατάσταση.

Ξεκινώντας από το παντοδύναμο σερβίς που είναι μια μεγάλη του σταθερά, ο Στέφανος έχει μερικά από τα πιο δυνατά groundstrokes στο τουρ που τον θέτουν όσο πιο συχνά γίνεται σε θέση ισχύος στα ράλι προκαλώντας όλων των λογιών τα προβλήματα στους αντιπάλους του.

Πέραν από την πληρότητα του στη βασική γραμμή, ο Στέφανος προσεγγίζει συχνά αλλά λελογισμένα και το φιλέ, ένα απαραίτητο κομμάτι σε όλες τις era του τένις, με τις ικανότητες του και εκεί να είναι εντυπωσιακές.

Ο Στέφανος είναι ένα “κράμα” old school τενίστα με έναν σούπερ μοντέρνο αθλητή!

Έχει το one-handed backhand και τα συχνά ανεβάσματα στο φιλέ που παραπέμπουν σε τένις άλλων δεκαετιών αλλά έχει και τη φοβερή αθλητικότητα, τα τρομερά τρεξίματα για το ύψος του, την άριστη κάλυψη του γηπέδου και την άριστη φυσική κατάσταση που αποτελούν το προαπαιτούμενο κάθε μοντέρνου αθλητή και δη τενίστα.

Όλα αυτά συνδυάζονται με αγωνιστικό πλάνο.

Ο Στέφανος και η ομάδα που έχει από πίσω του μελετούν κάθε ματς πολύ προσεκτικά με συνέπεια ο Έλληνας πρωταθλητής να ακολουθεί πιστά μια βασική στρατηγική σε κάθε ματς προσαρμόζοντας φυσικά διαρκώς πράγματα χάρη στον πλουραλισμό του παιχνιδιού του.

Όλα αυτά που περιγράψαμε αρκούν για να σε φτάσουν σε ένα εξαιρετικό επίπεδο.

Ωστόσο, για να πας από το εξαιρετικό στο κορυφαίο επίπεδο, εκεί μπαίνει και το κομμάτι της πνευματικής δύναμης.

Ένα κομμάτι τόσο σημαντικό στον παγκόσμιο αθλητισμό γιατί, σε πολλές περιπτώσεις ξεχωρίζει από μόνο του, τους πολύ καλούς από τους κορυφαίους.

Αυτό το κομμάτι αποτελεί την πλέον προσωπική κατάκτηση του Στέφανου.

Η πνευματική διαύγεια, το τρομακτικό κίνητρο και η ανυπέρβλητη θέληση για νίκη που έχει, τον οδηγούν στο να παίζει το καλύτερο του τένις εκεί που η μπάλα “καίει” και αυτό είναι ένα τεράστιο προσόν στη “φαρέτρα” του 21χρονου αθλητή.

Και να λέγαμε ότι έχει εμπειρία…

Και όμως στην πρώτη του συμμετοχή σε ATP Finals, εκεί που η μπάλα ζύγιζε…τόνους και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει “λυγίσει” από την αφόρητη πίεση, ο Στέφανος συνέχιζε ξανά και ξανά, με την ίδια μεθοδικότητα και το ίδιο πάθος, να παλεύει για τη νίκη μέχρι να την πάρει!

Δεν έκανε κανέναν συμβιβασμό!

Όταν ρωτήθηκε για τα πολλά break points που αντιμετώπισε κόντρα στον Ρότζερ Φέντερερ, έδωσε την εξής απάντηση, δείγμα της φιλοσοφίας του:

“Για μένα, το να αντιμετωπίζω break points και γενικότερα πιεστικές καταστάσεις, δεν το βλέπω σαν “καταστροφή” αλλά σαν πρόκληση για να μπορέσω να ξεφύγω από αυτήν την κατάσταση. Είναι ένα τεστ για μένα ώστε να βρω τις λύσεις και να επανέλθω σε μια καλύτερη κατάσταση”.

Αυτό συνοψίζει τη φιλοσοφία, τη φιλοδοξία και τον χαρακτήρα αυτού του αθλητή: δεν υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν μόνο προκλήσεις που θα ξεπεραστούν!

Πλέον, ο μελλοντικός στόχος του Στέφανου, από το 2020 και μετά, είναι, ξεκάθαρα πια, η κατάκτηση ενός Grand Slam.

Δεν αποτελεί υπερβολή αλλά αποτελεί τον επόμενο ρεαλιστικό του στόχο χάρη στα θεόρατα στάνταρντς που έχει θέσει ο ίδιος.

Η μέρα εκείνη είναι πιο κοντά από ποτέ!

Κώστας Αϊτάκης

The post Τσιτσιπάς: Tο τέλειο “κράμα” ταλέντου και πνευματικής δύναμης appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα