Οι 11 τίτλοι του Ναδάλ στο Μόντε Κάρλο – VIDEO

Το Tennis24 θυμάται την απίστευτη Αυτοκρατορία του Ράφαελ Ναδάλ στο χωμάτινο Masters του Πριγκιπάτου

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή την εβδομάδα θα είχαμε δράση στα χωμάτινα courts του Μonte Carlo Country Club, ωστόσο η πανδημία θα μας στερήσει φέτος την ευκαιρία να δούμε τένις στο Μονακό.

Με αφορμή αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, ας θυμηθούμε τον τενίστα που έχει γράψει τη σπουδαιότερη ιστορία στη διοργάνωση και δεν είναι άλλος από τον Βασιλιά του χώματος,

Ράφαελ Ναδάλ που μετράει 11 τίτλους σε 16 συμμετοχές στη διοργάνωση και ρεκόρ νικών/ηττών 71-5 στο τουρνουά (93%).

Η πρώτη συμμετοχή του Ράφα στο φημισμένο Masters του Μονακό, ήταν το 2003 όταν σε ηλικία 17 ετών έκανε την τενιστική υφήλιο να “παραμιλάει” καθώς από το Νο109 στον κόσμο, που βρισκόταν τότε, νίκησε 7-5, 6-3 στο 2ο γύρο της διοργάνωσης τον κάτοχο του Γαλλικού Όπεν και Νο7 στον κόσμο, Άλμπερτ Κόστα.

Στον 3ο γύρο όμως σταμάτησε πάνω στον σπεσιαλίστα Γκιγιέρμο Κορία με τον Αργεντινό να επικρατεί 2-0 σετ (7-6, 6-2) του Ισπανού.

Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία ήττα του Ναδάλ στο Βασιλειό του…, μέχρι το 2013.

2005 – Η αρχή της Αυτοκρατορίας
Ο Ναδάλ είχε ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του στο χώμα όμως αυτό που του έλειπε ήταν ένας τίτλος Masters κι αυτός ήρθε στο Μόντε Κάρλο σε ηλικία μόλις 18 ετών… Ο αριστερόχειρας άσος, Νο17 στον κόσμο εκείνη την περίοδο, πήγε για δεύτερη φορά στο Πριγκηπάτο και με επιβλητικές εμφανίσεις κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο Masters, παίρνοντας παράλληλα εκδίκηση, για την ήττα του την προηγούμενη σεζόν, απ’τον Γκιγιέρμο Κορία στον τελικό όπου νίκησε με 6-3, 6-1, 0-6, 7-5 τον Αργεντίνο (τότε οι τελικοί των Masters ήταν στα τρία νικηφόρα σετς).

2006 – Ποιος Φέντερερ;
Από το Νο2, πλέον της παγκόσμιας κατάταξης, ο Ράφαελ Ναδάλ ταξίδεψε στο Πριγκηπάτο για να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Monte Carlo Masters. Όπως και έγινε… Νικώντας στους τρεις τελευταίους γύρους, ισάριθμους τενίστες της πρώτης 10αδας: Γκιγιέρμο Κορία Νο9, Γκαστόν Γκαούντιο Νο8, Ρότζερ Φέντερερ Νο1, ο Ισπανός άσος πανηγύρισε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του στο βασιλικό χώμα του Μόντε Κάρλο.

Στον συγκλονιστικό τελικό της διοργάνωσης, ο Ράφα νίκησε 6-2, 6-7(2), 6-3, 7-6(5) σε 3 ώρες και 49 λεπτά τον κορυφαίο τενίστα και Νο1 στον κόσμο Ρότζερ Φέντερερ.



2007 – Χωρίς να χάσει ούτε σετ…
Ο Ράφαελ Ναδάλ, πήγε το 2007 στο Μόντε Κάρλο έχοντας μαζί του τον τίτλο του κορυφαίου τενίστα στο χώμα. Το Νο2, τότε, του κόσμου κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο τρόπαιο στο Monte Carlo Masters νικώντας για δεύτερη διαδοχική χρονιά στον τελικό τον Ρότζερ Φέντερερ. Η νίκη όμως αυτή ήρθε πολύ πιο εύκολα από την προηγούμενη καθώς από εκείνη τη χρονιά οι τελικοί Masters παίζονταν στα δύο σετ ενώ ο Ράφα είχε αρχίσει να αυξάνει τη ψαλίδα από τους υπόλοιπους στο χώμα.

Έτσι, μετά από 1 ώρα και 36 λεπτά, ο Ναδάλ επικράτησε 6-3, 6-3 πετυχαίνοντας την 5η συνεχόμενη νίκη του επί του αιωνίου στο χώμα με τον Ελβετό να παραδέχεται μετά τον τελικό: “Αυτό που κατάφερε ο Ράφα, είναι φανταστικό. Χαίρομαι πολύ γι’αυτόν”.

2008 – Έγραψε ιστορία
Tη συγκεκριμένη χρονιά, ο Ράφαελ Ναδάλ επιβεβαίωσε με τον πιο υποδειγματικό τρόπο την κυριαρχία του στο χώμα κατακτώντας για 4η συνεχόμενη χρονιά το τουρνουά ATP Masters Series στο Μόντε Κάρλο. Ο Ισπανός έγραψε ιστορία όταν νίκησε με 7-5, 7-5 για τρίτη σερί χρονιά τον Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό της διοργάνωσης καθώς έγινε ο πρώτος, στην Οpen Εra εποχή (1968) που κατακτά τέσσερις συνεχόμενες χρονιές το συγκεκριμένο τρόπαιο, αφήνοντας στις τρεις τους Ίλιε Ναστάζε και Τόμας Μούστερ.

Ο Ράφα ολοκλήρωσε θριαμβευτικά μια ονειρεμένη εβδομάδα κατά την οποία δεν έχασε ούτε ένα σετ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ενώ εκτός του μονού, μαζί με τον συμπατριώτη του Τόμι Ρομπρέδο, κατέκτησε και το διπλό νικώντας στον τελικό τους Μπουμπάτι/Νόουλς 6-3, 6-3.

2009 – Ο “Θρύλος” του Ναδάλ
Η συνέχεια της επικής πορείας του Ράφαελ Ναδάλ στο Μόντε Κάρλο, γνωστή… Ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο κατέκτησε τον 5ο συνεχόμενο τίτλο του στο Πριγκιπάτο νικώντας με 6-3, 2-6, 6-1 τον Νόβακ Τζόκοβιτς σε έναν συναρπαστικό τελικό. Ήταν η 29η νίκη του Ράφαελ Ναδάλ στη γκλάμουρ διοργάνωση του Μόντε Κάρλο, εκεί όπου μετράει μόλις μια ήττα στο μακρινό 2003 απ’τον Γκιγιέρμο Κορία. Ο Ναδάλ έγινε ο πρώτος τενίστας στην ιστορία του αθλήματος που κατακτά για 5η συνεχή χρονιά το συγκεκριμένο τρόπαιο.

2010 – Και η Αυτοκρατορία συνεχίζεται!
Προερχόμενος από μια μεγάλη περίοδο χωρίς τίτλο (10 μήνες!) και έχοντας εγκαταλείψει τον προημιτελικό του στο Australian Open με πρόβλημα στα γόνατα, ο Ράφαελ Ναδάλ μπαίνει στη χωμάτινη σεζόν το 2010 με πολλά ερωτηματικά για την κατάστασή του. Ο αδιαμφισβήτητος “Βασιλιάς του χώματος” επέστρεψε, όμως, με τον πλέον επιβλητικό τρόπο στην αγαπημένη του επιφάνεια και συνθλίβοντας οποιονδήποτε αντίπαλο βρέθηκε στο δρόμο του, κατέκτησε τον 6ο συνεχόμενο τίτλο του στο Πριγκηπάτο.

Χάνοντας μόλις 14 games στην πορεία του προς τον τίτλο, ο Ράφα συνέτριψε και τον υπερ-φορμαρισμένο συμπατριώτη του, Φερνάντο Βερντάσκο στον τελικό με 6-0, 6-1, πανηγυρίζοντας έξαλλα τον πρώτο του τίτλο μετά από τη Ρώμη το 2009!

Η συνέχεια της χρονιάς ακόμα πιο εντυπωσιακή με τον Ναδάλ να κατακτά Rome Masters, Madrid Masters, Roland Garros, Wimbledon και US Open, σε μια απ’τις επικότερες χρονιές στην ιστορία του ΑΤP World Tour.

2011 – De ja vu!
H ιστορία επαναλαμβάνεται για τον τενίστα φαινόμενο απ’τη Μαγιόρκα. Ο Ράφαελ Ναδάλ το 2011, χωρίς να χρειαστεί να παίξει το καλύτερό του τένις, φτάνει στην 7η συνεχόμενη κατάκτηση του τίτλου στο Μόντε Κάρλο, νικώντας με 6-4, 7-5 τον εξαιρετικό, Νταβίντ Φερέρ ο οποίος μέχρι τον τελικό δεν είχε χάσει σετ.

Ο αριστερόχειρας άσος, προερχόταν από τρεις σερί ήττες απ’τον Νόβακ Τζόκοβιτς σε Μελβούρνη, Indian Wells και Miami Masters και ο τίτλος στο Πριγκηπάτο ήρθε την κατάλληλη στιγμή, έστω κι αν η συνεχεια στα χωμάτινα Masters δεν ήταν ανάλογη αφού ο Ναδάλ βρήκε το δασκαλό του στο πρόσωπο του Τζόκοβιτς με τον Σέρβο να κερδίζει σε Ρώμη και Μαδρίτη τον αντίζηλό του, βάζοντας προσωρινό τέλος στην Αυτοκρατορία του Ράφα στοχώμα.

Στα ημιτελικά του Monte Carlo Masters 2011, ο Ναδάλ χρειάστηκε να βάλει τα δυνατά του για να ξεπεράσει το εμπόδιο του καλύτερου Μάρει στο χώμα, νικώντας πολύ δύσκολα τον Βρετανό με 6-4, 2-6, 6-1.



2012 – Ούτε ο Μέγας Τζόκοβιτς!
Πολλά είχαν αλλάξει από τον τελευταίο θρίαμβο του Ναδάλ στο Μόντε Κάρλο (2011) καθώς ο Ισπανός είχε βρει το δασκαλό του στο πρόσωπο του Νόβακ Τζόκοβιτς, ακόμα και στο χώμα.

Ο Σέρβος αντικατέστησε τον Ναδάλ στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης ενώ τον νίκησε δύο φορές σε χωμάτινους Masters τελικούς (Ρώμη, Μαδρίτη 2011), πετυχαίνοντας τεράστιο πλήγμα στη χωμάτινη αξιοπρέπεια του Ισπανού.

Το 2012, η χρονιά είχε πολλά κοινά στοιχεία με το 2010 καθώς ο Ναδάλ δεν είχε κατακτήσει κάποιον τίτλο τους τελευταίους 10 μήνες και η συμμετοχή του Τζόκοβιτς στο Μόντε Κάρλο είχε δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά για το αν ο Ράφα μπορεί να κάνει το “8 στα 8” στο Μονακό!

Η απάντηση δόθηκε και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, στον τελικό του Monte Carlo Rolex Masters 2012, όταν ο Ναδάλ πήρε πληρωμένη εκδίκηση απ’τον Τζόκοβιτς για τις 7 σερί ήττες από τον Σέρβο, νικώντας με 6-3, 6-1 τον Νόλε σε έναν μονόπλευρο τελικό.

Ο Ναδάλ πανηγύρισε τον 8ο συνεχόμενο τίτλο του στο Πριγκηπάτο και μάλιστα χωρίς να χάσει σετ καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, συνεχίζοντας να γράφει τις πιο χρυσές χωμάτινες σελίδες στη βίβλο του παγκοσμίου τένις.

2016: Η επιστροφή του Βασιλιά
Τέσσερα χρόνια μετά τον 8ο και τελευταίο τίτλο του στο Μονακό, ο Ναδάλ επέστρεψε στο αγαπημένο του μέρος, έχοντας οχτώ μήνες να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο στο tour. Μετά από νίκες επί των Τιμ, Βαβρίνκα και Μάρει, ο Ισπανός συνάντησε τον γηπεδούχο Γκάελ Μονφίς στον τελικό της διοργάνωσης, από τον οποίον δέχθηκε μεγάλη πίεση στα δύο πρώτα σετ.

Επιστρέφοντας δυναμικά στο καθοριστικό σετ, ο Ναδάλ εξαφάνισε κάθε αμφιβολία και με σκορ 7-5, 5-7, 6-0 επί του Γάλλου, κατέκτησε τον 9ο τίτλο του στο χωμάτινο Masters.

2017: Ένας ακόμη περίπατος στο Μονακό
Με εξαίρεση στην πρεμιέρα του όπου έχασε σετ από τον Κάιλ Έντμουντ, ο Ράφαελ Ναδάλ μετέτρεψε σε περίπατο τη διοργάνωση του 2017, φτάνοντας με χαρακτηριστική ευκολία στο ιστορικό La Decima.

Ο Ισπανός Ταυρομάχος, χρειάστηκε μόλις 76 λεπτά για να ισοπεδώσει με 6-1, 6-3 τον συμπατριώτη του, Άλμπερτ Ράμος Βινιόλας σε έναν μονοδιάστατο τελικό και έφτασε τα 10 τρόπαια στο Μόντε Κάρλο.

2018: Το La Undecima του Ράφα στο Μονακό
Το 2018, κανένας αντίπαλος του Ναδάλ δεν κατάφερε να πάρει πάνω από 5 games σε ένα μας απέναντι στον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο της διοργάνωσης. Ο Ισπανός ήταν απολαυστικός σε μια ακόμη του παρουσία στο Μόντε Κάρλο και με άνετες νίκες επί των Μπέντεν, Κατσάνοφ, Τιμ, Ντιμιτρόφ και Νισικόρι στον τελικό, έγινε ο πρώτος τενίστας στην ιστορία που κατακτά 11 τρόπαια σε ένα τουρνουά.

Ήταν ο 11ος και τελευταίος τίτλος του Ράφα στο Πριγκιπάτο, αφού την επόμενη χρονιά (2019) ηττήθηκε απ’τον Φάμπιο Φονίνι στα ημιτελικά.

The post Οι 11 τίτλοι του Ναδάλ στο Μόντε Κάρλο – VIDEO appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα