Η βιομηχανία του τένις και η ισότητα των δυο φύλων

Ράφαελ Ναδάλ και Βίνους Γουίλιαμς ήρθαν σε διαμάχη, με κύριο θέμα την ισότητα, ή όχι, των δυο φύλων, με αφορμή τις χαώδεις διαφορές στα prize money των τουρνουά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Ποιος έχει όμως δίκιο και ποια θα έπρεπε, ίσως, να ήταν η αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες αθλητές ;

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, σπουδαίοι αθλητές του τένις έχουν εκφράσει ανοιχτά την άποψή τους πάνω στον σωστό ή τον λανθασμένο καταμερισμό των prize money στα μεγάλα, κυρίως, τουρνουά, ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.

Ακόμη ένα επεισόδιο στο σήριαλ “Gender Equality in

tennis”, αν μπορούσαμε να του δώσουμε αυτόν τον τίτλο, ήρθε να προστεθεί με την αντιπαράθεση δυο εκ των κορυφαίων ανθρώπων, ανά τα χρόνια, στο άθλημα.

Ράφαελ Ναδάλ και Βίνους Γουίλιαμς παρέθεσαν την γνώμη τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, με την Αμερικανίδα να απαντάει ενοχλημένη σε συνέντευξή της, στην τοποθέτηση του Ράφα, ο οποίος ισχυρίστηκε πως δίκαια οι άνδρες τενίστες παίρνουν περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες, εφόσον είναι πιο εμπορικοί!

Διαβάστε εδώ το χρονικό της ιστορίας, με τις τοποθετήσεις Ναδάλ και Βίνους Γουίλιαμς.

Ο Ισπανός πρωταθλητής, προφανώς και δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του, μιλώντας ξεκάθαρα, εκφράζοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο όσα πιστεύει, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών του Tour, πιθανότατα βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από αυτήν που βαδίζει ο Ναδάλ, με… μπροστάρισσα την Βίνους Γουίλιαμς.

Οι δηλώσεις του κατόχου 17 Grand Slam τίτλων και Νο1 του κόσμου αυτήν την στιγμή, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να σχολιάσουν αρνητικά την συγκεκριμένη τοποθέτηση. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι: Γιατί ;

Η λογική είναι η αρχιτεκτονική της ανθρώπινης σκέψης

Καλώς ή κακώς, το ανδρικό τένις είναι στην προκειμένη περίπτωση πιο εμπορικό από το γυναικείο, λόγω μεγαλύτερης ταχύτητας και δύναμης, πράγμα που το κάνει και πιο ελκυστικό στο φίλαθλο κοινό. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως είναι πιο δύσκολο, ή πως κάνει τους άνδρες τενίστες ανώτερους από τις γυναίκες.

Η ισότητα των δυο φύλων είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς λογικός άνθρωπος. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως στην βιομηχανία του τένις δεν μπορούν οι άνδρες να έχουν περισσότερα χρηματικά προνόμια, από τα αντίστοιχα των γυναικών.

Δεν τίθεται θέμα ισότητας ή όχι, σε καμία περίπτωση. Η απλή λογική, μπορεί να εξηγήσει από μόνη της την διαφορά της εμπορικότητας κάποιου, σε σχέση με κάποιον άλλον, είτε στο τένις, είτε στο ποδόσφαιρο, είτε στο μπάσκετ κτλ. Ακόμη και στην προσωπική μας ζωή, υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα που το αποδεικνύουν, πότε με προνομιούχους τους άνδρες, πότε με προνομιούχες τις γυναίκες.

Ο ρόλος του εμπορίου στο τένις

Το εμπόριο έχει μπει για τα καλά στο τένις, όπως και σε κάθε λογής αθλητικό γεγονός. Όπου υπάρχει μεγάλη, φανατική fan base, το εμπόριο παίζει κυρίαρχο ρόλο και καλώς ή κακώς, αποδίδει την δική του δικαιοσύνη, η οποία μπορεί σε μερικούς να μην αρέσει, αλλά αντικατοπτρίζει τις περισσότερες φορές την πραγματικότητα.

Το ότι ένας άνδρας τενίστας θα κατακτήσει έναν τίτλο και το χρηματικό του έπαθλο θα είναι μεγαλύτερο, από αυτό που θα πάρει μια γυναίκα αν κερδίσει το ίδιο τουρνουά στο γυναικείο ταμπλό, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ των δυο φύλων, όπως υποστήριξε λίγο πολύ η Βίνους Γουίλιαμς.

Ο εκάστοτε διοργανωτής ενός τουρνουά κοιτάει το προσωπικό του κέρδος και δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για αυτό.

Εφόσον ένας άνδρας τενίστας θα φέρει στο γήπεδο περισσότερους φιλάθλους για να παρακολουθήσουν αγώνες, ή κάποιους μεγαλύτερους, άρα και πλουσιότερους-διασημότερους χορηγούς, από ότι θα φέρει μια γυναίκα τενίστρια, τότε είναι απόλυτα λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως σχεδόν σε όλα τα επίπεδα το ανδρικό τένις βρίσκεται “σκαλιά” ψηλότερα από το γυναικείο. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να υπάρχει κατακόρυφη άνοδος της ανταγωνιστικότητας στο WTA Tour, όμως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να εξισώσει τις διαφορές που υπάρχουν.

Επιλογικά, αφενός δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα ανισότητας μεταξύ των δυο φύλων στον συγκεκριμένο τομέα, όπως θέλησε, ίσως, να περάσει η θρυλική Αμερικανίδα, μιας και όπως είπαμε πρωτύτερα η ισότητα είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη εν έτη 2018!

Αφετέρου, όμως, για την αποφυγή παρεξηγήσεων και διαστρεβλώσεων των λεγομένων κάποιου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ίσως ήταν καλύτερο, οι επαγγελματίες τενίστες και τενίστριες να αποφεύγουν τοποθετήσεις τέτοιου είδους, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που από το πουθενά έχουν δημιουργηθεί πολύ σοβαρά “θέματα”, με πολύ πιο δύσκολες “λύσεις”.

Δημήτρης Χαλιάπας

The post Η βιομηχανία του τένις και η ισότητα των δυο φύλων appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα