Φρανσίσκο Ρόιγκ: Μία ζωή δίπλα στον σπουδαίο Ναδάλ

Ο Φρανσίσκο Ρόιγκ συνεργάζεται με τον Ραφαέλ Ναδάλ από το 2005, όταν ο Ισπανός δεν είχε ακόμη κατακτήσει το πρώτο του Grand Slam. Έτσι ο Καταλανός προπονητής έχει βιώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των νικών του Νο2 της κατάταξης ATP, γιορτάζοντας μαζί του την περασμένη εβδομάδα το milestone των 1000 νικών καριέρας του Ράφα.

Ο Ρόιγκ έδωσε συνέντευξη στο στο atptour.com για μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις του από τη θρυλική καριέρα του Ναδάλ.

Όσον

αφορά το παιχνίδι του, πως έχει αλλάξει ο Ναδάλ από τότε που άρχισες να δουλεύεις μαζί του το 2005 μέχρι σήμερα;
“Όσον αφορά το παιχνίδι του αν δεν το είχε εξελίξει, θα ήταν δύσκολο να παραμείνει σε θέση να κερδίζει τουρνουά Grand Slam. Πριν, η ηλικία του του επέτρεπε να παίζει με πιο συγκεκριμένο τρόπο, με λιγότερη ποικιλία και μια κινητικότητα που δεν έχω δει σε κανέναν. Ήξερε ότι το παιχνίδι του έπρεπε να εξελιχθεί. Το να το κάνεις αυτό όταν είσαι νούμερο ένα στον κόσμο είναι περίπλοκο.

Σήμερα, ο Ράφα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: πλησιάζει στο φιλέ πολύ περισσότερο και κινεί τον αντίπαλό του πολύ καλύτερα. Έτσι οι πόντοι είναι πιο σύντομοι και αυτό τον ωφελεί πραγματικά. Παίζοντας καλύτερο τένις σημαίνει ότι μπορείς να απολαύσεις την καθημερινή προπόνηση και τους αγώνες περισσότερο. Ωστόσο, η φυσική πλευρά των πραγμάτων μπορεί να σε κρατήσει πίσω, αλλά η ψυχική πλευρά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να μείνεις ανταγωνιστικός, ιδίως στην ηλικία που βρίσκεται ο Ράφα”.

Για την προσωπικότητα του Ραφαέλ Ναδάλ συμπλήρωσε: “Είναι ακόμα εξίσου υπερκινητικός. Είναι μια από τις ιδιορρυθμίες του. Πάντα πρέπει να κάνει κάτι. Είναι στο δωμάτιό του στον υπολογιστή του, βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας Ludo με την οικογένειά του από το τηλέφωνο. Προφανώς, αντιμετωπίζοντας τον ανταγωνισμό όταν είσαι νέος είναι πιο εύκολο να χειριστείς την πίεση στο μέλλον. Ανήκει σε μια ομάδα παικτών που δεν μπορούν να χάνουν ποτέ στο γήπεδο.

Εκτός από αυτό, είναι ένα άτομο που του αρέσει να γνωρίζει για όλα όσα συμβαίνουν στο κόσμο. Σταδιακά έμαθε πράγματα για τον εαυτό του και καλλιεργήθηκε. Μερικοί αθλητές δεν νοιάζονται καθόλου για αυτό, ο Ράφα ωστόσο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στον κόσμο, ακόμη και ανησυχία”.

Σκέφτηκες ποτέ ότι θα μπορούσε να γίνει ένας από τους καλύτερους τενίστες όλων των εποχών;
Είναι ένα πολύ δύσκολο επίτευγμα. Όταν ξεκινάς, δεν σκέφτεσαι το να γίνεις ο καλύτερος στην ιστορία ή να κερδίσεις 20 Grand Slam. Ο Ράφα είναι ένας πολύ συνετός άνθρωπος και έχει πλήρη επίγνωση του πόσο δύσκολο είναι να κερδίσεις ένα Grand.

Όντας στο πλευρό του, βλέποντας τα πάντα, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι τα όριά του είναι πολύ μεγάλα. Όμως, εκείνος πάντα κοιτούσε χαμηλά. Σαν να περίμενε ότι η καριέρα του θα ήταν καλή αλλά όχι σαν και αυτή που κατόρθωσε εντέλει να έχει”.

Τι σε εκπλήσσει περισσότερο από τον “σημερινό” Ναδάλ;
Είναι περίπλοκο. Αυτό που εκτιμώ περισσότερο για στον Ράφα είναι η ταπεινοφροσύνη του, η ικανότητα να ακούει και να βελτιώνεται. Επίσης διαθέτει ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό στα τουρνουά, όταν βρίσκει το παιχνίδι του, είναι σπάνιο να χάσει. Ακόμα, Θαυμάζω τη συνέπεια τόσων χρόνων στο Top 10 του κόσμου.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες ως προπονητής του;
Πάντα προσπαθούσα να του μεταδώσω ότι μου αρέσει το τένις να εξελίσσεται. Διαφωνούσε με αυτό που ήθελα και του ακουγόταν τρελό. Ωστόσο, όταν νίκησε τον Μεντβέντεφ ήταν ένα από τα πιο σημαντικά όπλα του. Του είπα ότι το επόμενο βήμα είναι να προσεγγίζει αμέσως το φιλέ. Με τον καιρό, το έχει ενσωματώσει στο παιχνίδι του και είναι μια σημαντική αλλαγή. Ο Ράφα είναι ένα άτομο που, αν αποφασίσει να κάνει κάτι νέο, μπορεί να το πετύχει.

Στο Παρίσι έφτασε τις 1000 ΑΤΡ Τοur νίκες. Ποια είναι η αγαπημένη σου;
Φυσικά, τα τουρνουά Grand Slam είναι διαφορετικά. Ο πρώτος τελικός όταν νίκησε τον Federer στο Wimbledon ήταν πολύ ιδιαίτερος, ή αυτός που πήρε εναντίον του Τζιόκοβιτς στο Ρολάν Γκαρός το 2014, αλλά θα επέλεγα δύο νίκες σε Masters 1000 τουρνουά.

Στο Indian Wells το 2013. Ήταν τραυματισμένος στο γόνατο. Όταν φτάσαμε εκεί, μου είπε ότι θα ήταν ευτυχής αν μπορούσε να παίξει ένα ζευγάρι των αγώνων χωρίς πόνο. Τελικά νίκησε τον Ντελ Πότρο στον τελικό. Θυμάμαι να αγκαλιάζω τον Ράφα, τον Μάϊμο και εκείνον, ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο συναίσθημα.

Πέρυσι στη Ρώμη νίκησε τον Τζόκοβιτς. Ήταν πολύ χαρούμενος στα αποδυτήρια. Ο Ράφα είναι ένας άνθρωπος που πολύ σπάνια ενθουσίαζεται με τα επιτεύγματα του. Η νίκη επί του Τζόκοβιτς ήταν πολύ σημαντική. Εκείνη την μέρα δεν κέρδισε ένα Masters 1000, έκανε όμως ένα πολύ ουσιαστικό βήμα”.

Γιάννης Μαύρος

The post Φρανσίσκο Ρόιγκ: Μία ζωή δίπλα στον σπουδαίο Ναδάλ appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα