Διατροφή και ενυδάτωση για τενίστες μεγαλύτερης ηλικίας

Καθώς μεγαλώνετε, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνει και το σώμα σας απαιτεί λιγότερες θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεστε λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

«Πρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις θερμίδες σας», λέει η Ruth Frechman, διαιτολόγος με έδρα το Λος Άντζελες και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας.

Αυτό σημαίνει, κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο χρειάζεστε

τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι ότι με την πάροδο του χρόνου ο εκάστοτε οργανισμός απορροφά και επεξεργάζεται τις βιταμίνες και τα μέταλλα λιγότερο αποτελεσματικά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι (η διατροφή σας κάνει ό, τι μπορεί για εσάς).

Ο, τι χρειάζεσαιΓιατί το χρειάζεστεΠώς να το πάρετεΑσβέστιοΜετά από τα 50 έτη, η σύσταση των ειδικών για την πρόσληψη ασβεστίου αυξάνεται από 1.000 milligrams την ημέρα σε 1.200 για να κρατηθούν τα οστά ισχυρά. Η άσκηση με επιβάρυνση βοηθά επίσης στην αύξηση της πυκνότητας των οστών, οπότε συνεχίστε με το τένις.Να λαμβάνετε γάλα, γιαούρτι ή τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή να παίρνετε συμπλήρωμα ασβεστίου αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, κάτι που είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.ΥδατάνθρακεςΟι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί για τους ενεργούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να τρώνε επίσης και δημητριακά ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για την πρόληψη του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καλίου για ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.Φάτε φρούτα όπως μπανάνες, πορτοκάλια και ακτινίδιο γιατί έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε κάλιο, λαχανικά, και δημητριακά ολικής αλέσεως ή συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε φυτικές ίνες.ΥγράΠολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται δίψα όσο μεγαλώνουν, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ενεργοί να παραμείνουν ενυδατωμένοι, ακόμη και αν δεν διψούν.Στόχος σας πρέπει να είναι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού την ημέρα. Πριν παίξετε, πρέπει να πίνετε 500-600 ml νερού δύο ώρες προτού αρχίσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσα στο γήπεδο, 150-200 ml, στα διαλείμματα και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και 400-500 ml νερό ή ηλεκτρολύτες στο τέλος.Βιταμίνη Β12Η σύσταση των ειδικών για τη βιταμίνη Β12 παραμένει η ίδια μετά από 50, αλλά το σώμα έχει λιγότερο οξύ για να βοηθήσει στην απορρόφηση τηςΦάτε οποιοδήποτε ζωικό προϊόν ή πάρτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.Βιταμίνη DΟι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο επιρρεπείς σε ανεπάρκεια βιταμίνης D επειδή το δέρμα έχει λιγότερη ικανότητα να συνθέτει τη θρεπτική ουσία και τα νεφρά είναι λιγότερο ικανά να την επεξεργαστούν. Η σύσταση των ειδικών για τη βιταμίνη D αυξάνεται από 5 micrograms σε 10 ημερησίως μετά την ηλικία των 50 και στα 15 μετά την ηλικία των 70 ετών.Πίνετε βιταμίνη D-εμπλουτισμένο γάλα ή χυμό πορτοκαλιού, τρώτε ψάρια και η έκθεση στον ήλιο την ώρα που παίζετε τένις συνθέτουν τη θρεπτική ουσία στο σώμα σας.

Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι γενικές και δεν αφορούν το 100% των αναγκών του κάθε αθλούμενου ξεχωριστά. Για μια ισορροπημένη διατροφή συμβουλευτείτε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό ή διατροφολόγο.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος – [email protected]

Who is who
Γεννημένος το 1992. Αθλητής της Π.Α.Ε Πανιώνιος από το 1998 στις ακαδημίες ποδοσφαίρου μέχρι και το 2009 στην ομάδα νέων, καθώς συμμετείχε και σε προπονήσεις με την επαγγελματική ομάδα. Ήταν μέλος της μεικτής Αθηνών παίδων και εφήβων, ενώ δύο χρόνια αγωνιζόταν στην ΠΑΕ Τρίκαλα στη Γ’ Εθνική κατηγορία.

Το 2014 πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά την περίοδο 2013-2014 βρέθηκε στην Ισπανική Ακαδημία του Carlos Ferrero και παρακολούθησε το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης της ακαδημίας τένις. Το 2016 παρακολούθησε το προγραμμα φυσικής κατάστασης στην ακαδημία τένις της Justine Henin (πρώην no1 WTA) στο Βέλγιο, ενώ το 2017 βρέθηκε για τον ίδιο λόγο στην Ιταλία κι συγκεκριμένα στην ακαδημία τένις του Claudio Panatta (Academia Panatta).

Από το 2014 και μετά συνεργάζεται με τον επί σειρά ετών Πρωταθλητή Ελλάδος και προπονητή Τένις Τάσο Μπαβέλα. Αυτή την περίοδο προπονεί στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, τα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα της ακαδημίας τένις, Bavelas Tennis Approach, και είναι υπεύθυνος γυμναστής στο Tweener Tennis Club.

The post Διατροφή και ενυδάτωση για τενίστες μεγαλύτερης ηλικίας appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα