Αφιέρωμα στη σπουδαία Μαρία Σαράποβα – VIDEO

13:42 8/3/2020 - Πηγή: Tennis24

Μία από τις σπουδαιότερες τενίστριες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του αθλήματος είναι σίγουρα η Μαρία Σαράποβα. Η 32χρόνη «Μάσα» μετά από μια γεμάτη καριέρα με πολλές επιτυχίες, πολλούς τίτλους, διακρίσεις αλλά επίσης τραυματισμούς και σκαμπανεβάσματα, αποφάσισε… να ρίξει «βόμβα» στις 26/2/2020 ανακοινώνοντας με άρθρο της στο περιοδικό Vanity Fair ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση.

Για αυτό το λόγο θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή

στην εντυπωσιακή καριέρα της Ρωσίδας τενίστριας, η οποία έδωσε έμπνευση σε πολλά νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και απέδειξε πως αν εργάζεσαι σκληρά σίγουρα σύντομα θα πετύχεις τους στόχους σου.

Παιδική ηλικία και τα πρώτα χρόνια
Η Μαρία Σαράποβα γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1987 στη πόλη Nyagan, στην Δυτική Σιβηρία. Το τένις μπήκε στην ζωή της από πολύ νωρίς, αφού σε ηλικία τεσσάρων ετών ένας φίλος του πατέρα της, ο Αλεξαντρ Καφέλνικοφ, ο οποίος με τη σειρά του ήταν πατέρας του τενίστα Εβγένι Καφελνίκοφ με τους δύο τίτλους Grand Slam, της χάρισε την πρώτη της ρακέτα. Οι προπονητές της ακόμη από τόση μικρή ηλικία επεσήμαναν στους γονείς της πως η μικρή Μαρία είχε ταλέντο στο τένις. Όσο μεγάλωνε η Σαράποβα γινόταν καλύτερη και ξεδίπλωνε τις αθλητικές της αρετές με αποτέλεσμα ο πατέρας της (Γιούρι Σαράποβ) να την στείλει στην Φλόριντα και την ακαδημία IMG Academy για να κάνει επαγγελματικές προπονήσεις.

Το 2000 σε ηλικία 13 ετών η Σαράποβα μπαίνει και επίσημα στον χώρο του τένις κατακτώντας το Eddie Herr International Junior Tennis Championship ενώ της απονεμήθηκε ο ξεχωριστός τίτλος του Rising Star Award, που δινόταν μόνο σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Το 2002, ούσα 14 ετών, η Μάσα συμμετείχε για πρώτη φορά σε τουρνουά του WTA. Βέβαια λόγω των πολλών και αυστηρών περιορισμών στο επαγγελματικό τένις, αγωνιζόταν σε τουρνουά Junior και έγινε η νεότερη κοπέλα το 2002 που κατόρθωσε να φτάσει στον τελικό Junior του Αυστραλιανού Όπεν. Αν και ήταν μόλις 14 ετών η Σαράποβα τον Οκτώβριο του 2002 φιγουράριζε στην έκτη της παγκόσμιας κατάταξης των junior, ενώ την επόμενη χρονιά βρέθηκε στο top 50 στην βαθμολογία της WTA.

Το ξεκίνημα της επαγγελματικής καριέρας και ο πρώτος τίτλος Grand Slam
Η νεαρή Ρωσίδα αθλήτρια έχοντας «ισχυρό» βιογραφικό με τις τρεις κατακτήσεις τουρνουά στα junior, ξεκίνησε το 2003 το ταξίδι της στον επαγγελματικό κόσμο του γυναικείου τένις. Συνολικά στην καριέρα της κατέκτησε 59 τίτλους αρχής γενομένης από το τουρνουά στο Τόκιο, τον Σεπτέμβριο του 2003, όταν επικράτησε της Ουγγαρέζας, Άνικο Κάπρος.

Την πρώτη χρονιά δεν κατάφερε να πάρει νίκη στο Αυστραλιανό Όπεν ή το Ρολάντ Γκαρός, αλλά έφτασε μέχρι τον τέταρτο γύρο στο Γουίμπλεντον. Στο τέλος της σεζόν βραβεύτηκε με τον τιμητικό τίτλο της WTA Newcomer of the Year Award και βρέθηκε στην πρώτη εικοσάδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Το 2004 η Σαράποβα ούσα πιο έμπειρη έκανε συνεχώς βήματα μπροστά, αφού προχώρησε μέχρι τον τρίτο γύρο στην Μελβούρνη, αλλά νικώντας μεταξύ άλλων και την πασίγνωστη τότε Elena Dementieva, έκανε αίσθηση η παρουσία της στα προημιτελικά του Γαλλικού Όπεν.

Το μεγάλο μπαμ… έγινε στις αρχές Ιουλίου στο Γουίμπλεντον, όταν η 17χρόνη Ρωσίδα έφτασε στον πρώτο Grand Slam τίτλο της καριέρας της, αφού επικράτησε της Σερίνα Γουίλιαμς με 6-1, 6-4 στον τελικό.

Στο χρονικό διάστημα μετά από τον τίτλο στο Γουίμπλεντον, όλα τα μέσα «έπεσαν» πάνω της και άρχισε να αποκτά μεγάλη φήμη παγκοσμίως. Η Μαρία σάρωσε τα τουρνουά στην Ασία εκείνη την χρονιά και της δόθηκε η ευκαιρία στα μέσα Οκτωβρίου να παίξει στο τουρνουά των 8 καλύτερων στην Ζυρίχη, οπού ηττήθηκε στον τελικό από την Αυστραλή Αλίσια Μόλικ.

Στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης ούσα 18 ετών
Την επόμενη χρονιά η Μάσα έφτασε σε τρεις ημιτελικούς Grand Slam αλλά ηττήθηκε από την Σερίνα Γουίλιαμς στην Αυστραλία, την Βίνους Γουίλιαμς στο Γουίμπλεντον και την Βελγίδα Κίμ Κλάιστερς στο Αμερικανικό Όπεν.

Το πιο σημαντικό όμως, ήταν ότι η νεαρή Ρωσίδα τενίστρια είχε καθιερωθεί σε ημιτελικά μεγάλων διοργανώσεων, μάζευε πάρα πολλές εμπειρίες και ανέβαινε επίπεδο συνεχώς. Το 2005 κιόλας κατέκτησε πολλούς τίτλους (όπως το The Toray Pan Pacific Open και το Qatar Total Open) με τους οποίους μάζεψε πολλούς πόντους κέρδισε πολλές θέσεις και την έφεραν στο Νο3, ενώ οι πόντοι από τα ημιτελικά του Γουίμπλεντον και του Αμερικανικού Όπεν μπορεί να μην της προσκόμισαν τίτλους την ανέβασαν όμως στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Το ξεκίνημα στο 2006 ως Νο1 στο γυναικείο τένις, μπορεί να θεωρηθεί δυνατό αφού έφτασε στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν για δεύτερη συνεχή φορά και κατέκτησε το Indian Wells. Μπορεί στο Ρολάντ Γκαρρός να αποκλείστηκε από τον τέταρτο γύρο, αλλά η χρονιά ολοκληρώθηκε εξαιρετικά αφού έφτασε στα ημιτελικά του Γουίμπλεντον, σήκωσε το US Open (το δεύτερο Grand Slam στην καριέρα της), αλλά σημείωσε και μεγάλες νίκες στην Ζυρίχη και στο Linz. Στο τέλος της χρονιάς βρισκόταν στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά με την παρουσία της στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν τον Ιανουάριο του 2007 ξανανέβηκε στην κορυφή. Ξανά έχασε το Νο1 όταν δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το Pacific Life Open title, παρότι ήταν παρούσα στα ημιτελικά του Ρολάντ Γκαρρός. Η Σαράποβα έπεσε στο Νο5 στο τέλος της χρονιάς λόγω του σοβαρού τραυματισμού στο ώμο, οπού της στέρησε την δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική σε μέγιστο βαθμό στις διοργανώσεις του 2006 και του 2007.

Η Μάσα όμως δεν το έβαλε κάτω και νικώντας την Σέρβα, Άννα Ιβάνοβιτς με 7-5, 6-3 στο τελικό του Αυστραλιανού Όπεν το 2008 κατέκτησε τον τρίτο τίτλο της σε Grand Slam διοργανώσεις, ενώ επέστρεψε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης αφού η Τζαστίν Ενάν αν και ήταν μόλις 26 χρονών τότε με 9 κατακτήσεις Grand Slam, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Μετά την κατάκτηση του Αυστραλιανού Όπεν, η Σαράποβα στα επόμενα τρία χρόνια είχε πτώση στην απόδοση της λόγω της ρήξης του υπερακανθίου στον ώμο.

Συμμετείχε όσο μπορούσε σε Grand Slam αλλά η απόδοση της δεν ήταν ανάλογη των προηγούμενων χρόνων. Μπορεί να έπεσε στο Νο32 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά το 2011 έκανε δυναμικό comeback στην καριέρα της τόσο με την παρουσία της στα ημιτελικά του Ρολάντ Γκαρρός όσο και στον τελικό του Γουίμπλεντον, οπού ηττήθηκε από την Τσέχα Πέτρα Κβίτοβα. Όλα αυτά τα αποτελέσματα την έφεραν στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στο τέλος της χρονιάς.

Η επιστροφή στις επιτυχίες και στις διακρίσεις
Η Σαράποβα επέστρεψε για τα καλά στις επιτυχίες το 2012. Τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς μπορεί να είχε μια θέση στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν, όμως ηττήθηκε εύκολα από την Λευκορωσίδα Βικτορία Αζαρένκα με 6-3, 6-0. Η Ρωσίδα βρισκόταν σε φόρμα και οι διακρίσεις της συνεχίστηκαν τόσο με την κατάκτηση του Porsche Tennis Grand Prix όσο και με εκείνη του Ρολάντ Γκαρός στην ίδια χρονιά. Ιδιαίτερα στο Γαλλικό Όπεν νίκησε στον τελικό την Ιταλίδα Σάρα Ερνάνι (6-3, 6-2) και κατέκτησε το τέταρτο Grand Slam στην καριέρα της, περίπου τέσσερα χρόνια μετά το προηγούμενο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φιγουράρει ξανά στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν η σημαιοφόρος της Ρωσικής αποστολής στο Λονδίνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, εκεί οπού της απονεμήθηκε το ασημένιο μετάλλιο αφού η Σερένα Γουίλιαμς την νίκησε εύκολα με 6-0, 6-1 στον τελικό. Η Αμερικανίδα απέκλεισε την Σαράποβα στα ημιτελικά του US Open ενώ την νίκησε κατά κράτος και στο τελικό του China Open εκείνης της χρονιάς.

Στις αρχές του 2013 οι καλές εμφανίσεις της συνεχίστηκαν αφού αρχικά βρέθηκε στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν ενώ στην συνέχεια ήταν φιναλίστ στον τελικό του Ρολάντ Γκαρός, οπού έχασε για ακόμη μια φορά από την Σερένα Γουίλιαμς με 6-4, 6-4. Η συνέχεια της δεν ήταν ανάλογη, αφού οι τραυματισμοί στα ώμο επέστρεψαν και συγκεκριμένα αυτή τη φορά αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα στην κλείδα.

Το 2014 η Τσαρίνα βέβαια παρότι αποκλείστηκε στο τέταρτο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν και του Indiana Well Masters με αποτέλεσμα να πέσει στην 7η θέση, όμως δεν το έβαλε κάτω και κατέκτησε τίτλους όπως το Stuttgart Open αλλά και το Ρολάντ Γκαρρός, επικρατώντας της της Ρουμάνας Σιμόνα Χάλεπ με 6-4, 6-7, 6-4. Αυτός ήταν ο πέμπτος και όπως αποδείχτηκε ο τελευταίος τίτλος Grand Slam της καριέρας της. Η Σαράποβα δεν διακρίθηκε σε Γουίμπλεντον και Αμερικανικό Όπεν, αλλά με τις νίκες της σε Madrid Open και το China Open ανέβηκε ξανά στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης.

Τα χρόνια βέβαια περνούσαν και μπορεί οι εμπειρίες να έκαναν σοφότερη την όμορφη Μαρία, η δυναμική της όμως άρχισε να πέφτει. Ο τελικός του Αυστραλιανού Όπεν το 2015 έμελλε να είναι και ο τελευταίος της σε Grand Slam. Για την ιστορία ηττήθηκε για ακόμη μια φορά από την Σερένα Γουίλιαμς με 6-3, 7-6. Η κατάκτηση της διοργάνωσης στην Ρώμη, αλλά και τα ημιτελικά στο Γουίμπλεντον την κράτησαν στο τέλος της χρονιάς στο Νο4 του κόσμου.

Το σκάνδαλο doping και οι τελευταίες εμφανίσεις της στα κόρτς
Το 2016 όλα άλλαξαν δραματικά στην καριέρα της Τσαρίνας, η οποία αποσύρθηκε από πολλά τουρνουά επικαλούμενη τον τραυματισμό της στον ώμο. Το μεγάλο σκάνδαλο βέβαια έγινε στο Αυστραλιανό Όπεν. Η Μαρία Σαράποβα βρέθηκε θετική σε αντί-ντόπινγκ κοντρόλ σε μια διοργάνωση που είχε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά. Η είδηση προκάλεσε τεράστιο ντόρο στο αθλητικό γίγνεσθαι παγκοσμίως και η Ρωσίδα τενίστρια δέχθηκε την τιμωρία των δύο χρόνων αποκλεισμού από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του Τένις.

Η ποινή της μειώθηκε σε 15 μήνες τον Οκτώβριο του 2016 και επέστρεψε στα κόρτς τον Απρίλιο του 2017. Παρόλο που της δόθηκαν πολλές wildcard δεν κατάφερε να κατακτήσει πολλά τουρνουά με εξαίρεση το Tianjin Open. Βέβαια σε Grand Slam δεν ξαναπήγε ποτέ σε τελικό, συγκεκριμένα η καλύτερη πορεία της ήταν μέχρι τα προημιτελικά του Ρολάντ Γκαρρός το 2018.

Η επίσημη απόσυρση της Σαράποβα από το τένις
Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 η Ρωσίδα πρωταθλήτρια με ένα essay στο γνωστό περιοδικό Vanity Fair ανακοίνωσε επίσημα την απόσυρση της από την ενεργό δράση στο τένις γράφοντας ότι: “Είμαι νέα στο να γράφω άρθρα, οπότε συγχωρέστε με (αν κάνω κάποιο λάθος). Τένις-Λέω αντίο. Αλλά καθώς ξεκινώ ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή μου, θέλω να πω πώς όταν έχεις όνειρα πρέπει να παλεύεις για αυτά ανεξάρτητα από τις διάφορες αμφιβολίες ή τα τυχόν προβλήματα που τυχόν θα δημιουργηθούν. Θα πέσεις εκατοντάδες φορές και όλος ο κόσμος θα το δει αυτό. Πρέπει να το αποδεχθείς. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου. Σας υπόσχομαι ότι έτσι θα τα καταφέρετε”

Η Σαράποβα έγραψε ένα ποστ σχετικά με την απόσυρση της και στο προσωπικό της λογαριασμό στο instagram στο οποίο έλεγε ότι: “Το τένις μου έδειξε τον κόσμο- και μου αποκάλυψε από τι είμαι φτιαγμένη. Με αυτό τέσταρα τον εαυτό μου και άρχισα να ωριμάζω. Έτσι και αλλιώς τώρα θα πρέπει να επιλέξω το επόμενο στάδιο της ζωής μου, το επόμενο βουνό. Θα πρέπει και πάλι να προσπαθήσω πολύ, θα πρέπει να ανέβω πολλά επίπεδα. Θα πρέπει να συνεχίζω να ωριμάζω. Τένις- Θα πω αντίο”.

Δηλώσεις όμως έκαναν για να τιμήσουν την Σαράποβα και γνωστά ονόματα του τένις. Μεταξύ άλλων ο Νο1 στον κόσμο αυτή τη στιγμή στην κατηγορία των ανδρών, Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσε μετά την νίκη του στα προημιτελικά του Duty Free Tennis Championship ότι: “Δίνει πραγματικά μεγάλο κίνητρο να βλέπεις την ποιότητα ως άνθρωπος έχει αυτή η πρωταθλήτρια. Με στεναχωρεί που σταμάτησε την καριέρα της με τραυματισμό αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είχε μια φανταστική καριέρα και πρέπει να είναι περήφανη για τον εαυτό της”.

Οι δύο φορές κάτοχος του Γουίμπλεντον και μία από τις κύριες ανταγωνίστριες της Σαράποβα, Πέτρα Κβίτοβα ανέφερε ότι: “Δημιουργούσε μεγάλο ανταγωνισμό, δεν τα παρατούσε ποτέ, ακόμη και αν δεν έπαιζε καλά πίστευε στο παιχνίδι της και συνέχιζε να παίζει επιθετικά, πίστευε στα σουτ της, για αυτό το λόγο την θαυμάζω πάρα πολύ”.

Αλλά και η θρύλος του τένις Μπίλι Τζιν Κινγκ διευκρίνισε ότι: “Από την ημέρα που η Μαρία Σαράποβα κέρδισε τον πρώτο της τίτλο στο Wimbledon σε ηλικία 17 ετών, ήταν σπουδαία πρωταθλήτρια. Ήταν πέντε φορές πρωταθλήτρια Grand Slam και πρώην Νο1, οι επιχειρηματικές κινήσεις της είναι το ίδιο εξαιρετικές με τα κατορθώματα της στο τένις. Μαρία, τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη για εσένα”.

Επιμέλεια: Άρης Κατσίδης

The post Αφιέρωμα στη σπουδαία Μαρία Σαράποβα – VIDEO appeared first on Tennis24.

Keywords
video, μαρια, vanity fair, us open, ολυμπιακοί αγώνες, duty free, vanity, δραση, νέα, slam, junior, tennis, star, award, wta, top, qatar, life, porsche, china, doping, γίγνεσθαι, αποσυρση, ποστ, instagram, free, τζιν, κινγκ, wimbledon, αρης, κινηση στους δρομους, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποσυρση αυτοκινητων 2011, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ξανα, αποτελεσματα, instagram, αυστραλια, ζυριχη, θρυλος, καριερα, λονδινο, ονειρα, ονοματα, ρωμη, porsche, qatar, star, wta, αγωνες, αρθρα, αρθρο, αξιζει, ανθρωπος, αννα, αμφιβολιες, ασια, βαθμολογια, γίγνεσθαι, γονεις, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δυναμικο, δυτικη, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, εμπνευση, ετων, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδια, ιδιο, ηλικια, ποστ, κεφαλαιο, κινγκ, λογο, μηνες, νικη, τζιν, τζοκοβιτς, ξεκινημα, ομορφη, παιδια, πετρα, ποιοτητα, προβληματα, σεζον, σιβηρια, σιγουρα, συγκεκριμενα, σηκωσε το, συνεχεια, συντομα, σειρα, στιγμα, τιμωρια, τοκιο, τρια, τιτλος, φορμα, φημη, φορα, award, αυστραλιανο, βηματα, china, free, doping, duty free, εμφανισεις, ιδιαιτερα, junior, κοπελα, life, μια φορα, μπροστα, παιχνιδι, us open, ρωσιδα, slam, ταξιδι, tennis, top, θελω να, θεσεις, vanity fair, vanity, βουνο, wimbledon, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα