Υπουργείο: 111 τόνοι κρέατος αλόγου στην ελληνική αγορά τα δύο τελευταία χρόνια


Τους 111 τόνους έφτασε η ποσότητα κρέατος αλόγου που διοχετεύτηκε στην ελληνική αγορά τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία περιλαμβάνει σε έγγραφό του στη Βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σύμφωνα με την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 2011 μπήκαν στην Ελλάδα συνολικά 37 τόνοι κρέατος αλόγου, με προέλευση τη Ρουμανία (35 τόνοι) και την Ισπανία
(2 τόνοι). Όσο για τα στοιχεία που αφορούν την περασμένη χρονιά, στην αγορά μπήκαν 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, από τους οποίους οι 24 τόνοι ήρθαν από την Ισπανία, οι 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και οι 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία διαβιβάστηκαν στα μέσα Μαρτίου έπειτα από ρωτήσεις βουλευτών σχετικά με τους ελέγχους στα τρόφιμα. Αυτά προέκυψαν από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που διενεργήθηκαν για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια αυτών, στα εργαστήρια έφτασαν περίπου 200 δείγματα, από τα οποία τα 12 προέκυψαν θετικά.Για τα τελευταία αποτελέσματα ήδη έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα και αναμένονται κυρώσεις. Παράλληλα έχει ζητηθεί η συνδρομή της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν δηλώσει πλαστές διευθύνσεις.
Ακόμη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε τη Βουλή ότι έχουν ζητηθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες άμεσοι έλεγχοι όχι μόνο στο βόειο κρέας, αλλά και σε προϊόντα που το περιέχουν.
iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα