Συρία: Διέφυγαν από τη Ράκα 300 οικογένειες τζιχαντιστών..Σύντομα θα αποβιβαστούν Ελλάδα και θα παριστάνουν τους «πρόσφυγες»

Περί τις 300 οικογένειες μαχητών της οργάνωσης ISIS έχουν διαφύγει από τη Ράκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς προετοιμάζεται η επίθεση κατά της «πρωτεύουσας» της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία.

www.eglimatikotita.gr -12 Μαρτίου 2017 Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «300 οικογένειες ξένων μαχητών του ΙSIS έχουν εγκαταλείψει από τα ξημερώματα της Παρασκευής την πόλη της Ράκα για να καταφύγουν στις επαρχίες
Ντέιρ Εζόρ και Χάμα.»

Κούρδοι και άραβες μαχητές στη Συρία (FDS), με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τον Νοέμβριο επίθεση για την κατάληψη της Ράκα και κατόρθωσαν σε διάστημα λίγων εβδομάδων να αποκόψουν τους κύριους άξονες επικοινωνίας της πόλης με τον έξω κόσμο, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική επίθεση.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε απόσταση 8 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Ράκα.

Ομως, αν οι μεγάλοι οδικοί άξονες προς ανατολάς, βορράν και δυσμάς είναι αποκλεισμένοι, οι προς νότον έξοδοι της πόλης, προς την πλευρά του Ευφράτη, παραμένουν ανοικτές για τους τζιχαντιστές.

«Οι οικογένειες των τζιχαντιστών κατόρθωσαν να διασχίσουν τον ποταμό και να διαφύγουν» προς τον νότο, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν.

Από εκεί, κατευθύνθηκαν είτε προς την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, την οποία ελέγχουν πλήρως, είτε προς την επαρχία τη Χάμα, όπου ελέγχουν το ανατολικό τμήμα.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θεωρούν ότι η Ράκα είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τα υπόλοιπα εδάφη που ελέγχει το ISIS.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, τα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης εγκαταλείπουν τη Ράκα και κατευθύνονται προς ασφαλέστερες περιοχές.

Εν όψει της τελικής επίθεσης, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Πέμπτη την αποστολή 400 επιπλέον στρατιωτικών και την ανάπτυξη μονάδας πυροβολικού του σώματος των Πεζοναυτών για την υποστήριξη της επίθεσης.

Οι 400 αυτοί στρατιωτικοί προστίθενται στους 500 που ήσαν ήδη ανεπτυγμένοι στην περιοχή σε συμβουλευτική αποστολή για την υποστήριξη των αράβων και των κούρδων μαχητών.

Οι δυνάμεις του πυροβολικού θα επιτρέψουν πλέον στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν απευθείας την επίθεση.

Η κατάσταση δυσαρεστεί την Τουρκία, η οποία προσπάθησε να αποτρέψει την ανάθεση της κατάληψης της Ράκα στις αραβο-κουρδικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε με επιμονή στο τέλος του Φεβρουαρίου την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχει στην επιχείρηση, χωρίς τη συμμετοχή των κούρδων μαχητών.

Εκτός από τους άραβες και κούρδους μαχητές του FDS, την κατάληψη της Ράκα διεκδικούν υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες και οι υποστηριζόμενες από τη Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού.

Σε σημερινή του συνέντευξη στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix TV, o Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι η Ράκα αποτελεί προτεραιότητα για τον συριακό στρατό.

«Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στη Ράκα. Οι δυνάμεις μας έχουν φθάσει στον Ευφράτη, που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Ράκα», είπε.

Ο ποταμός Ευφράτης αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στις επαρχίες του Χαλεπίου και της Ράκα.
Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Συρία, Διέφυγαν, Ράκα 300, Σύντομα, Ελλάδα,syria, diefygan, raka 300, syntoma, ellada