Στα όπλα δήμοι και εισαγγελείς μετά τις αποκαλύψεις Γιλμάζ για τις φωτιές

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ.
Την έντονη αντίδραση των δήμων, οι οποίοι δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές της περιόδου 1995-1997, αλλά και των κατά τόπους ........
εισαγγελικών αρχών έχουν πυροδοτήσει οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, σύμφωνα με τις οποίες οι εμπρησμοί δασών στην Ελλάδα προκλήθηκαν από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της γείτονος χώρας.

Την πρόθεσή του να προσφύγει στα ελληνικά αλλά και στα
διεθνή δικαστήρια εκδήλωσε ο δήμος Πεντέλης, ο οποίος διεκδικεί αποζημιώσεις από την Τουρκία για τις πυρκαγιές στο Πεντελικό όρος, ενώ και στη Ρόδο η υπόθεση έχει ακολουθήσει ήδη τη νομική οδό, μετά την προσφυγή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου Κώστα Μπούτσικου, ο οποίος άσκησε ποινικές διώξεις για εμπρησμό δασών κατ’ εξακολούθηση από ιδιοτέλεια και κακοβουλία κατά παντός υπευθύνου.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου συγκάλεσε χθες το απόγευμα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί η διεκδίκηση αποζημιώσεων, ώστε να πραγματοποιηθεί αναδάσωση στις καμένες εκτάσεις.

«Ο δήμος Πεντέλης θα εισηγηθεί την προσφυγή του στα ελληνικά και τα διεθνή δικαστήρια για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1995 και του 1997 διεκδικώντας το ποσό των 50.000.000 ευρώ, που αναλογεί στο κόστος της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων» δήλωσε στην «Espresso» ο δήμαρχος Πεντέλης, ο οποίος σημείωσε ότι έχει προϋπολογιστεί το κόστος των φυτεύσεων και τη συντήρηση των δενδρυλλίων για δύο χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τις διώξεις που έχει ασκήσει ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, αυτές αφορούν τριάντα έξι υποθέσεις δασικών πυρκαγιών στο νησί κατά την περίοδο 1995-1997.

Ενεργώντας έπειτα από σχετική, κατεπείγουσα παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο κ. Μπούτσικος διαβίβασε τη δικογραφία στον τακτικό ανακριτή Ρόδου, ο οποίος, αφού συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δημοσιεύματα τουρκικών και ελληνικών εφημερίδων σχετικά με τις δηλώσεις του Γιλμάζ, αναμένεται να κινήσει διαδικασία δικαστικής συνδρομής μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Εξωτερικών για να ληφθεί κατάθεση από τον πρώην πρωθυπουργό της γείτονος χώρας.
espressonews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα