Προσλήψεις αλλοδαπών στην ΕΛ.ΑΣ. - Μπορεί να ακούστηκε αιρετικό αλλά δεν είναι νέο

Για τις προσλήψεις αλλοδαπών στην ΕΛ.ΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:

Ο κ. Τόσκας το προανήγγειλε απ' το Λονδίνο
Επικαλούμενος το παράδειγμα της Σκότλαντ Γιαρντ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, προανήγγειλε από το Λονδίνο, την ένταξη αλλοδαπών στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε κι εμείς τέτοιες προσεγγίσεις προκειμένου να τηρηθεί με τον καλύτερο τρόπο
η τάξη. Είναι αστείο ένας αστυνομικός που δεν ξέρει τη γλώσσα μιας ομάδας μεταναστών ή μιας μειονότητας να μπορεί να την προσεγγίσει. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να μην έχουμε αγκυλώσεις με βάση το τι πιστεύαμε πριν από πενήντα χρόνια» δήλωσε ο κ. Τόσκας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Ο κ. Τόσκας πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να προσαρμοστούμε γρήγορα. Γι’ αυτό θα γίνουν όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις χρειάζονται».

«Έχουμε ήδη ομογενείς από την Αλβανία. Με τον ίδιο τρόπο θα πάρουμε άτομα και από άλλες κοινωνικές ομάδες. Κάποια πράγματα απαιτούν άμεσο εκσυγχρονισμό» πρόσθεσε ο κ. Τόσκας.

Προσλήψεις αλλοδαπών στην ΕΛ.ΑΣ. - Μπορεί να ακούστηκε αιρετικό αλλά δεν είναι νέο
Σε μελέτη μου μαζί με δύο εκλεκτούς συναδέλφους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, πριν χρόνια στην Σχολή Εθνικής Ασφαλείας μελετώντας το μεταναστευτικό σε σχέση με τις "φυλετικές ταραχές στην Αγγλία το 1981",είχαμε εντοπίσει ότι στην επίσημη έκθεση για τα επεισόδια την λεγόμενη "scarman report" αναφερόταν:"

Η σύνθεση της αστυνομίας θα πρέπει να αντανακλά την κοινωνία την οποία υπηρετεί. Έτσι οι εθνικές μειονότητες θα πρέπει να εκπροσωπούνται.

Ο αριθμός των μαύρων αστυνομικών που υπηρετούσαν στην αστυνομία του Λονδίνου στις 6 Οκτωβρίου 1981 ήταν 132, δηλαδή ήταν το 0,5% της αστυνομικής δύναμης. Την ίδια ημέρα υπήρχαν μόνο 326 μαύροι αστυνομικοί στην αστυνομία στην Αγγλίας και Ουαλίας, το οποίο αντιστοιχούσε στο 0,3% της συνολικής δύναμης.

Το πρόβλημα το οποίο διαπίστωσε ήταν ότι είχαν γίνει προσπάθειες προσέλκυσης μαύρων για πρόσληψη δια μέσω διαφημιστικής καμπάνιας αλλά αυτό είχε μικρή επιτυχία.

Το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι αν και είχαν τα πρότυπα για να καταταγούν δεν ανταποκρίνονταν γιατί είχαν ακούσει από άλλους μαύρους που είχαν προσχωρήσει στην αστυνομία ότι αντιμετώπιζαν εχθρότητα και περιφρόνηση από μέλη της κοινότητά τους.

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα πρόσληψης πρότεινε να εφαρμοστεί ένα σύστημα ποσόστωσης εισαγωγής όπου να υπάρχει μεγάλος αριθμός θέσεων στην αστυνομία που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από μειονοτικά άτομα, διατηρώντας όμως το ίδιο επίπεδο εισαγωγής με αυτό των Βρετανών, στις προδιαγραφές εισόδου, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν δυο κατηγορίες αστυνομικών όπως συνέβη στην Αμερική την δεκαετία του 1960 και 1970.

Ακόμα πρότεινε όπως το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους επικεφαλείς αξιωματικούς της αστυνομίας, και σε διαβούλευση με τις αστυνομικές αρχές και τις μειονοτικές κοινότητες, να προβούν σε μια μελέτη σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης της πρόσληψης εθνοτικών μειονοτήτων στην αστυνομία.

Το παρακάτω κείμενο αναρτήθηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Σταμούλη στη σελίδα του στο facebook

πηγή: policenet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα
Προσλήψεις, ΕΛ ΑΣ, - Μπορεί,proslipseis, el as, - borei