Διαψεύδει το Ιράν ότι σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ελλάδα

Η είδηση ότι το Ιράν σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, πάγωσε την Αθήνα όταν μεταδόθηκε από το ιρανικό κρατικό κανάλι.

Όμως λίγες ώρες αργότερα, το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου διάψευσε, σύμφωνα με το Reuters, τις πληροφορίες που σύμφωνα με τις οποίες.......
η Τεχεράνη διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι χώρες της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

«Διαψεύδουμε αυτή την είδηση... Αν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο του Ιράν», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου μιλώντας στο Reuters.

Νωρίτερα, το Press TV είχε μεταδώσει ότι το Ιράν διέκοψε σήμερα τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του δικτύου, «σε απάντηση προς τις τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ εις βάρος του ενεργειακού και του τραπεζικού τομέα του Ιράν, η Ισλαμική Δημοκρατία σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες».

Οι τιμές του πετρελαίου Μπρεντ αυξήθηκαν κατά ένα δολάριο το βαρέλι στα 118,35 δολάρια μετά την ανακοίνωση.

Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί αφού ήδη έχει επιβληθεί το εμπάργκο εδώ και αρκετό καιρό η Ελλάδα ανησυχεί τώρα. Η απάντηση είναι απλή:

Το πετρελαϊκό εμπάργκο στο οποίο συμφώνησε η ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την πίεση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έχει άμεση ισχύ ως προς τη σύναψη νέων συμβολαίων, αλλά δίνει παράθυρο έξι μηνών, έως την 1η Ιουλίου, προς τα κράτη-μέλη που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Η Τεχεράνη εξάγει περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα (το 18% των εξαγωγών της) στην ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία (180.000 βαρέλια/ημέρα), την Ισπανία (160.000 βαρέλια/ημέρα) και την Ελλάδα (100.000 βαρέλια/ημέρα).

ΕΛΠΕ: Θα καλύψουμε το κενό αυξάνοντας τις αγορές από Ρωσία, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και θα καλύψει τις ανάγκες της αγοράς από εναλλακτικές πηγές, δήλωσε νωρίτερα στο ΑΜΠΕ εκπρόσωπος του ομίλου.

Πηγές του ομίλου ανέφεραν ακόμη ότι οι εισαγωγές αργού από το Ιράν έφθασαν στο μάξιμουμ το 2011 (22%) καθώς οι εμπορικοί όροι της συνεργασίας ήταν καλύτεροι σε σχέση με άλλες πηγές τροφοδοσίας, ενώ οι παραλαβές από την Τεχεράνη συνεχίστηκαν και στις αρχές του 2012. Πρόσθεταν δε ότι αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ημερομηνία ισχύος της απόφασης του Ιράν, τα ΕΛΠΕ θα επιδιώξουν να καλύψουν το κενό αυξάνοντας τις αγορές από Ρωσία, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν αποφασίσει τον Ιανουάριο να επιβληθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο στο Ιρανικό πετρέλαιο από 1ης Ιουλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα