Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση

Δαπάνες και αποδείξεις που θα βοηθήσουνΕνοίκια, δωρεές, διατροφή, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, νοσήλια, δίδακτρα, αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, εγκατάσταση φυσικού αερίου και φωτοβολταϊκών στοιχείων είναι ορισμένες από τις κατηγορίες δαπανών οι οποίες με τις κατάλληλες αποδείξεις μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Με τις προθεσμίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες να «τρέχουν»
και να ακολουθούν από τις 2 Μαΐου οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, καταγράφουμε τον πλήρη κατάλογο των δαπανών που οδηγούν σε μειωμένους φόρους.

Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται κατά περίπτωση τα εξής δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται η πραγματοποίηση από τον φορολογούμενο των δαπανών τις οποίες αυτός επικαλείται για έκπτωση από το εισόδημά του ή μείωση του φόρου που προκύπτει.

Η εφορία αναγνωρίζει:

- Ενοίκιο: Εκπίπτει από τον συνολικό φόρο το 20% της δαπάνης ενοικίου και μέχρι τα 1.200 ευρώ. Αντί των αποδείξεων καταβολής ενοικίου, ο φορολογούμενος δικαιούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, από την οποία προκύπτει το ποσό που κατέβαλε για κύρια κατοικία του ιδίου και της οικογένειάς του. Τα ίδια ισχύουν και για το ενοίκιο που καταβάλλει όποιος μισθώνει κατοικίες για τις στεγαστικές ανάγκες των παιδιών του που σπουδάζουν σε πόλη, όπου δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

- Ασφάλιστρα ζωής: Εκπίπτει του συνολικού φόρου το 20% της δαπάνης και έως τα 1.200 ευρώ για άγαμο και 2.400 ευρώ για οικογένεια. Απαιτείται υποβολή της απόδειξης είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από την οποία προκύπτει το είδος της κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό των ασφαλίστρων.

- Δίδακτρα για ιδιαίτερα κατ’ οίκον μαθήματα και φροντιστήρια: Εκπίπτει του συνολικού φόρου το 20% της δαπάνης και µέχρι τα 1.200 ευρώ. Απαιτείται η προσκόµιση απόδειξης παροχής υπηρεσιών για το συνολικό ποσό.

- Ασφαλιστικές εισφορές: Απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του Ταµείου για το ποσό των εισφορών που η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από τον νόµο. Το ίδιο ισχύει για περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε Ταµεία που έχουν συσταθεί µε νόµο. Αφαιρείται από το συνολικό εισόδηµα ολόκληρο το ποσό της δαπάνης αυτής.

- Δωρεές: Εκπίπτει του φόρου το 20% των δαπανών εφόσον η δωρεά σε Δηµόσιο, ΟΤΑ, ιερούς ναούς, ΑΕΙ, κρατικά νοσοκοµεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, σωµατεία µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Απαιτείται διπλότυπη απόδειξη που θα συνοδεύεται από βεβαίωση του δωρεοδόχου.

- Τόκοι που εκπίπτουν: Αφορά στεγαστικό δάνειο, νέο δάνειο που λαµβάνεται για την εξόφληση στεγαστικού, προκαταβολές που χορηγούνται από Ταµεία Αλληλοβοήθειας, και δάνεια για επισκευές ή αναστηλώσεις διατηρητέων κτισµάτων. Απαιτείται βεβαίωση τράπεζας µε τους τόκους που καταβλήθηκαν το 2010, καθώς και το έτος σύναψης του δανείου. Αν έχουν καταβληθεί και τόκοι υπερηµερίας, πρέπει να αναφερθούν χωριστά.
Keywords
Τυχαία Θέματα