Ζαφειρένια Μπροκαλάκη: Προσπαθούμε να φέρουμε κοντά ανθρώπους που «μπορούν» με ανθρώπους που «θέλουν»

Το Athens Fringe Live εντάσσει στο πλούσιο πρόγραμμά του το Agency Fair, για δεύτερη χρονιά φέτος, δίνοντας και πάλι την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες όλων των τεχνών να βρεθούν, να συνομιλήσουν και να παρουσιάσουν το έργο και τις ιδέες του στους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας.

Εκ μέρους του Athens Fringe

Live, η υπεύθυνη για τη διοργάνωση του Agency Fair, Ζαφειρένια Μπροκαλάκη, μιλάει στο Culturenow.gr για την ανάγκη που υπήρχε για μία τέτοια σπουδαία συνάντηση μεταξύ καλλιτεχνών και φορέων.

Συνέντευξη Αθηνά Πούλιου

CultureNow: Το Athens Fringe Live εντάσσει και φέτος στο πρόγραμμά του το Agency Fair, μια ευκαιρία συνάντησης νέων καλλιτεχνών με πολιτιστικούς φορείς. Εξηγήστε μας με λίγα λόγια ποιος είναι ο σκοπός μίας τέτοιας συνάντησης;

Ζαφειρένια Μπροκαλάκη: Στόχος του Agency Fair είναι η άμεση επικοινωνία των νέων δημιουργών με καθιερωμένους φορείς, η επώαση συνεργασιών, και τέλος η παραγωγή σημαντικού και πρωτότυπου καλλιτεχνικού αποτελέσματος. Το Fringe Νetwork προσπαθεί όλο το χρόνο με κάθε μέσο και οποιαδήποτε φόρμα να βοηθήσει τους νέους δημιουργούς να αναδείξουν τη δουλειά τους, να προσεγγίσουν το ευρύ κοινό. Εμπιστευόμαστε, λοιπόν, τους ειδικούς των πολιτιστικών φορέων να βρουν τα «ακατέργαστα διαμαντάκια» που το Fringe Network φιλοξενεί και να τα εντάξουν στο πρόγραμμα τους, να τα κατευθύνουν και να τα παρουσιάσουν στο κοινό.

C. N.: Πότε ξεκίνησε σαν ιδέα το Agency Fair και πώς κατάφερε να γίνει πραγματικότητα; Ποιοι άνθρωποι και φορείς συντελούν ουσιαστικά σε αυτό;

Ζ. Μ.: Η ιδέα του Agency ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο στην προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου που θα βοηθά ουσιαστικά και άμεσα τους καλλιτέχνες. Πολλά από τα μέλη της ομάδας του fringe είμαστε καλλιτέχνες και γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή ενός δημιουργού σε κάποιο από τα πάμπολλα φεστιβάλ δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από μια σκηνή (και τις περισσότερες φορές μη ικανοποιητική τεχνικά). Επίσης, οι ατελείωτες «θεσμικές» συζητήσεις γύρω από το θέμα του τι δεν κάνει η πολιτεία για τους καλλιτέχνες και τους δημιουργικούς ανθρώπους είναι ατελέσφορες. Από την άλλη, δουλεύοντας χρόνια με καλλιτεχνικές ομάδες, αναρωτιόμαστε γιατί είναι τόσο δύσκολο για μια νέα, αλλά υποσχόμενη χορογράφο για παράδειγμα, να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους προγραμματισμού των μεγάλων φορέων. Έτσι, η ομάδα του Fringe, δηλαδή η Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση, θελήσαμε να βοηθήσουμε πρακτικά στο να φέρουμε κοντά ανθρώπους που «μπορούν» με ανθρώπους που «θέλουν».

C. N.: Πόσο σημαντικό είναι για τους νέους καλλιτέχνες να έχουν μία σταθερή επαφή με τους φορείς που μπορούν να τους βοηθήσουν να προβάλουν το έργο τους; Γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβαίνει από μόνο του;

Ζ. Μ.: Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι οι εκπρόσωποι των διάφορων φορέων που συμμετέχουν στο Agency, είναι ανοιχτοί στους νέους δημιουργούς χωρίς τη δική μας παρέμβαση. Εμείς, αυτό που κάνουμε, είναι να δημιουργούμε τις συνθήκες για μια συντονισμένη προσπάθεια. Γι’ αυτό και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προετοιμάζουμε τους νέους καλλιτέχνες για αυτή την ημέρα, ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις και φακέλους σε συγκεκριμένους οργανισμούς. Μάλιστα, από το Νοέμβριο του 2012 ξεκινήσαμε ένα δωρεάν πρόγραμμα, το Fringe Industry με αυτό ακριβώς το σκοπό: την προετοιμασία φακέλων καλλιτεχνικών προτάσεων των νέων δημιουργών για την καλύτερη προώθηση του έργου τους. To πρόγραμμα Industry έδωσε τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να παρακολουθήσουν δωρεάν σεμινάρια από εξειδικευμένους επαγγελματίες πάνω σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης, προώθησης, παραγωγής και αναζήτηση χρηματοδότησης.

C. N.: Το Agency Fair τι αποτελέσματα έχει φέρει μέχρι στιγμής; Θα μπορούσατε να μας κάνετε ένα μικρό απολογισμό για τους καλλιτέχνες που βρήκαν μία νέα ευκαιρία μέσω του Agency Fair;

Ζ. Μ.: Το Agency Fair έχει μόνο ένα χρόνο ζωής, επομένως απολογισμός ακόμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το σημαντικό είναι ότι στο πρώτο Agency πέρσι, δεκάδες μέλη του δικτύου μας γνώρισαν και συζήτησαν από κοντά με τους εκπροσώπους, κράτησαν επικοινωνία και δρομολόγησαν προοπτικές συνεργασίας. Φέτος, προχωράμε ένα βήμα ακόμα. Έχουμε τετ-α-τετ συζητήσεις νέων δημιουργών με τους φορείς. Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, να είσαι μια νεοσύστατη ομάδα χορού και να δείχνεις το φάκελο σου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για αξιολόγηση και πιθανή συνεργασία.

C. N.: Για τους καλλιτέχνες σίγουρα είναι μία πολύ ελκυστική και ενδιαφέρουσα κίνηση. Οι πολιτιστικοί φορείς που συμμετέχουν πώς διαχειρίζονται αυτήν την προσπάθεια; Δείχνουν αντίστοιχο ενδιαφέρον; Κάθε χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή καλλιτεχνών και φορέων;

Ζ. Μ.: Οι περισσότεροι φορείς ανταποκρίνονται θετικά και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Πέρσι είχαμε 15 εκπροσώπους, φέτος έχουμε τους διπλάσιους, 30. Φυσικά, η θετική ανταπόκριση είναι αποτέλεσμα τεράστιας προσπάθειας εκ μέρους μας, ιδίως τώρα που το εγχείρημα είναι στην αρχή του και πρέπει όλοι να εμπιστευθούν τις προθέσεις μας, να αφουγκραστούν την ανησυχία μας και να ενστερνιστούν τη φιλοδοξία μας. Δυστυχώς, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, φορείς που δεν έχουν τη διάθεση να μιλήσουν με νέους καλλιτέχνες, αλλά ούτε και να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους μεγάλους «ανταγωνιστικούς» φορείς. Το σημαντικό είναι ότι στις 20 Ιουνίου θα έχουμε μια μεγάλη γιορτή, εμείς έτσι το βλέπουμε, γιατί πάρα πολλοί συνάδελφοι θα είμαστε μαζεμένοι στο Βρυσάκι με ένα κοινό στόχο, να βοηθήσουμε τη νέα δημιουργία! Ευελπιστούμε από το τρίτο Agency να μη λείπει ούτε ένας!

C. N.: Μελλοντικά που στοχεύει το Agency Fair; Να εδραιωθεί ως θεσμός για ένα καλλιτεχνικό meeting κάθε χρόνο;

Ζ. Μ.: Το Agency Fair θέλουμε να επεκταθεί σε διάρκεια, συμμετοχή και αποτελεσματικότητα. Επιδίωξη μας είναι να δημιουργήσουμε πρωτότυπες φόρμες συνεργασίας, περισσότερες από μια φορά το χρόνο. Απώτερος στόχος είναι να φέρουμε σε επαφή τους νέους καλλιτέχνες του δικτύου μας με εκπροσώπους των διεθνών φορέων και να υποστηρίξουμε διεθνείς συνεργασίες.

Keywords
Αναζητήσεις
ζαφειρενια μπροκαλακη
Τυχαία Θέματα