Σεμινάριο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου &Κινηματογραφικής Υποκριτικής 2016 στο Σχολείο του Σινεμά

Το Σχολείο του Σινεμά για τον Μάιο-Ιούνιο 2016 οργανώνει ένα νέο κύκλο μαθημάτων, στον οποίο θα διδαχθούν οι βασικές αρχές Σκηνοθεσίας, Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής για εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες σεναριογράφους και ηθοποιούς, επίσης για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να εντάξουν το μάθημα κινηματογράφου στα σχολεία τους.

Ένα απολύτως πρακτικό σεμινάριο που χρησιμοποιεί και συνδυάζει αρμονικά την Θεωρία και την Πρακτική του Κινηματογράφου.

Οι σπουδαστές

θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης και τον τρόπο που λέγεται μια ιστορία με εικόνες και ήχους, με τα βασικά εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου και τη γλώσσα του, θα διδαχτούν τι είναι μορφή και τι ύφος μιας ταινίας, από τι συνίσταται το ύφος ενός κινηματογραφικού δημιουργού. Αφού μάθουν να μετατρέπουν μια ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο σενάριο, να το προσεγγίζουν σκηνοθετικά και να το ντεκουπάρουν, θα δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους έως 5 λεπτά.

Αυτό θα γίνει με προβολή και ανάλυση ταινιών μικρού μήκους και αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες μεγάλου μήκους, ασκήσεις σεναρίου και κινηματογραφικής υποκριτικής, θεατρικές πρόβες χωρίς κάμερα, πρόβες με κάμερα και γυρίσματα σκηνών επιλεγμένων ή δημιουργημένων από τους συμμετέχοντες. Κάθε συμμετέχων θα σκηνοθετήσει μια σκηνή έχοντας ως ηθοποιούς και συνεργείο τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Στο σεμινάριο προσκαλούνται να συμμετέχουν νέοι ηθοποιοί, σπουδαστές δραματικών σχολών ή ερασιτέχνες ηθοποιοί που θα ήθελαν να διερευνήσουν στην πράξη τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής υποκριτικής ερμηνεύοντας τους ρόλους στις επιλεγμένες ή δημιουργημένες από τους συμμετέχοντες σκηνές μπροστά στην κάμερα, μαθαίνοντας παράλληλα την σκηνοθεσία του ηθοποιού πίσω από την κάμερα .

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν αναλυτικές ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ έχουν πρόσβαση στη δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου)

Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Μάθημα 1ο

Θεατρικό παιχνίδι-ασκήσεις γνωριμίας, τι είναι ο κινηματογράφος, τι είναι η σκηνοθεσία και ο σκηνοθέτης, κατηγορίες κινηματογραφικών ταινιών, μορφή και ύφος μιας ταινίας, εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου-κινηματογραφική γλώσσα, ύφος ενός δημιουργού, αφηγηματικές και μη αφηγηματικές μορφές, Ιστορία και Πλοκή σε μια κινηματογραφική ταινία, είδη μοντάζ, μοντάζ συνέχειας και μοντάζ ασυνέχειας, κλασικός αφηγηματικός κινηματογράφος και κινηματογράφος του δημιουργού.

Μάθημα 2ο

Το Σενάριο - Βασικές Αρχές Συγγραφής Σεναρίου - 2 ασκήσεις συγγραφής κατά τη διάρκεια του μαθήματος- ασκήσεις για το σπίτι - το μπαλάκι στους σπουδαστές για να το επιστρέψουν μετά 3 μαθήματα με την κατάθεση ιδέας για 5λεπτη ταινία.

Μάθημα 3ο

Ντεκουπάζ, Αναλυτικό και Συνθετικό Ντεκουπάζ, ). Μεγέθη Πλάνων, Γωνίες Λήψης, Ο Ρόλος του Χρώματος και του Ήχου σε μια κινηματογραφική ταινία, Κανόνες Σκηνοθεσίας (Κανόνας του Άξονα, Κανόνας των 30 μοιρών). Πρακτική άσκηση με κάμερα με θέμα την τήρηση του άξονα και τη γωνία των 30 μοιρών.

Μάθημα 4ο

Ποιες οι βασικές ειδικότητες σε ένα συνεργείο και ποιες αρμοδιότητες έχουν, Τα Στάδια μιας Ταινίας (Προπαραγωγή-Παραγωγή-Μεταπαραγωγή). Καθήκοντα Α΄Βοηθού Σκηνοθέτη, Σκριπτ και Διευθυντή Παραγωγής. Breakdown, Όρντινο, Ραπόρτο.

Μάθημα 5ο-6ο-7ο

Επιλογή Ιδέας για το Σενάριο της 5λεπτης Ταινίας Μικρού Μήκους. Συζήτηση για τους βασικούς χαρακτήρες, για την Ιστορία και την Πλοκή. Σύντομα Κείμενα για το Σενάριο, Συγγραφή Σεναρίου με συλλογική δουλειά σε κύκλο,

Μάθημα 8ο-9o-10ο

Σχέση Σκηνοθέτη και Ηθοποιού, Σχολές Κινηματογραφικής Υποκριτικής, Η Μέθοδος (Actors Studio), Κινηματογραφική Υποκριτική Μπροστά και Πίσω από την Κάμερα- Σκηνοθετώντας τον Ηθοποιό. Ασκήσεις με κάμερα - γύρισμα δύο σκηνών με άξονα την υποκριτική (8ο-9ο μάθημα). Την σκηνοθεσία της κάθε σκηνής θα αναλάβει διαφορετικός σπουδαστής και οι ερμηνευτές θα είναι διαφορετικοί σε κάθε σκηνή. Θεατρική Πρόβα σε σκηνές του σεναρίου της 5λεπτης ταινίας μικρού μήκους (10ο μάθημα).

Μάθημα 11ο

Μοντάζ σκηνών -Πρακτική Μοντάζ

Μάθημα 12ο

Ανάλυση Σεναρίου αναφορικά με την υποκριτική. Ρεπεράζ, Τελική Γραφή του Σεναρίου, Ντεκουπάζ.

Μάθημα 13ο-14ο

Θεατρικές Πρόβες, Πρόβες με κάμερα, Γυρίσματα 5λεπτης Ταινίας Μικρού Μήκους

Μάθημα 15ο

Μοντάζ 5λεπτης Ταινίας Μικρού Μήκους

Keywords
Αναζητήσεις
breakdown senariou
Τυχαία Θέματα