Μαθαίνω να Βλέπω: Εργαστήρι Οπτικού Γραμματισμού με τον Μιχάλη Καλλιμόπουλο στο Bios

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015 ξεκινάει το εργαστήριο Οπτικού Γραμματισμού «Μαθαίνω να Βλέπω» με τον εικαστικό καλλιτέχνη Μιχάλη Καλλιμόπουλο στο Bios.Tesla.

Λένε: μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Εσείς πόσες λέξεις μπορείτε να διαβάσετε σε μια εικόνα;

Μήπως αισθάνεστε ότι η φαντασία δεν είναι το δυνατό σας σημείο; Μήπως δυσκολεύεστε να βρείτε τη σημασία σε μια εικόνα; Σας έχει τύχει όταν βρίσκεστε μόνοι μπροστά σε ένα έργο τέχνης

να νιώθετε απροετοίμαστοι;

Μην ανησυχείτε. Περιπτώσεις σαν τις παραπάνω ανάγονται όχι τόσο στο τι βλέπουμε, αλλά στον τρόπο να βλέπουμε. Και αυτός, παρότι είναι υποκειμενικός, μπορεί να βελτιωθεί.

Η όραση, ο μοναδικός σύνδεσμος του ατόμου με το οπτικό περιβάλλον, ήταν μέχρι πρόσφατα ο μεγάλος απών της παιδείας μας. Μάλιστα, σήμερα το οπτικό περιβάλλον είναι τόσο πολυσύνθετο, που αν δεν βρούμε τρόπο να κοιτάζουμε ενεργά, κινδυνεύουμε αυτό να μας αφήνει όλο και περισσότερο απ’ έξω.

Σε αυτή την πρωτοποριακή σειρά εργαστηρίων για το ευρύ κοινό που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2014, ένας διεπιστημονικός τομέας, ο Οπτικός Γραμματισμός (Visual Literacy) είναι εδώ για να μας ξανασυστήσει με την εικόνα. Με τη βοήθεια ενός καλλιτέχνη, του Μιχάλη Καλλιμόπουλου, αποδομούμε την εικόνα για να βρούμε -όχι την εικόνα- αλλά την σχέση της με εμάς. Χτίζουμε τη σχέση αυτή σε έξι συναντήσεις προσαρμοσμένες στις βιωματικές προδιαγραφές ενός μικρού γκρουπ, και βάζουμε τον εαυτό μας ξανά το κέντρο του οπτικού μας περιβάλλοντος. Αυτό θα μας φανεί χρήσιμο όχι μόνο στις πτυχές της κοινωνικής και επαγγελματικής μας ζωής, καθότι ο κόσμος της εικόνας δεν έχει όρια, αλλά και στην προσέγγιση του έργου τέχνης, είτε ως θεατές είτε ως δημιουργοί.

Η ομαδικότητα και η συνεργασία είναι βασικό στοιχείο των συναντήσεων. Βάρος δίνεται στη συμμετοχή σε απλές ασκήσεις και δημιουργικά παιχνίδια. Το εργαστήρι παρουσιάζει μια καινοτομία: Η μέθοδος του οπτικού γραμματισμού προεκτείνεται πέρα από την τεχνητή· στην φυσική εικόνα. Έχουμε, δηλαδή, ισότιμη αντιμετώπιση έργου τέχνης και πραγματικότητας. Κάτι χρήσιμο, όχι μόνο στην προσέγγιση του έργου τέχνης, αλλά και αντίστροφα, στην δική μας αντίληψη της προσωπικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Το εργαστήρι έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και ολοκληρώνεται σε έξι τρίωρες συναντήσεις. H τελευταία συνάντηση διαρκεί πέντε ώρες και λαμβάνει χώρα σε δημόσιο χώρο. Στον δρόμο, ο συμμετέχων εφαρμόζει ότι έμαθε σε πραγματικές συνθήκες.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μιχάλης Γ. Καλλιμόπουλος

Εικαστικός καλλιτέχνης (ζωγράφος και γλύπτης)

Γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti, Βενετία, Ιταλία και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα.

Το 2007 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση Εγώ Κατ’ Εμέ στην γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα με έργα γλυπτικής, ενώ το 2013 την δεύτερη ατομική του έκθεση Η Εικόνα Προς Τα Μέσα με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίου και φωτογραφίας στην γκαλερί Αντωνοπούλου.

Έχει εργαστεί ως ζωγράφος σκηνικών στο Shakespeare’s Globe Theatre στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε ως εικονογράφος με το Μουσείο Ακρόπολης και το Μουσείο Γουλανδρή Κυκλαδικής Τέχνης.

Είναι καθηγητής σε ενήλικες και σε παιδιά από το 1998. Δημιούργησε και διδάσκει το Εργαστήρι Οπτικού Γραμματισμού, το πρώτο του είδους του στη χώρα μας, το 2014.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, με την πιο πρόσφατη να είναι τον Αύγουστο του 2014 στην Bozar, Βρυξέλλες, Βέλγιο σε έκθεση σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Το εικαστικό του έργο φιλοξενείται στην συλλογή του Δάκη Ιωάννου και σε άλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα