Κ. Π. Καβάφης – ο Υμνωδός της Αλεξάνδρειας στο Θέατρο Κνωσός
Με την έναρξη του 2014 μια νέα θεατρική παράσταση ιστορικού, λογοτεχνικού, και κυρίως, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ανεβαίνει στο Θέατρο Κνωσός. Το έργο «Κ. Π. Καβάφης – ο Υμνωδός της Αλεξάνδρειας» αποτελεί μια καινοτομία στα θεατρικά δρώμενα που στόχο έχει να προβάλει την ιστορική πλευρά του καβαφικού έργου, και συνάμα να εικονοποιήσει το λόγο του Αλεξανδρινού ποιητή.
Η θεατροποίηση των ποιημάτων του και η χρονική αποτύπωση μέσω του λόγου και της εικόνας, μιας εποχής όπου η πολιτισμική ακμή και παρακμή εναλλάσσονταν ανάλογα με τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, σηματοδοτούν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της δημιουργίας του Κωνσταντίνου Καβάφη. Πλέον η ποίησή του δεν απαγγέλλεται απλώς, αλλά σχηματοποιείται με την κίνηση των προσώπων που επαναφέρουν το παρελθόν στο προσκήνιο.
Ο λόγος, σε αγαστή συνεργασία με τη μουσική ενεργοποιούν τη φαντασία του ακροατή, ενώ στο οπτικό κάδρο του θεατή, με την υποστήριξη και της σύγχρονης τεχνολογίας, παρελαύνουν οι Αιγυπτιώτες ευεργέτες, που ενδυνάμωσαν ως οικονομική ευημερούσα τάξη τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας.
Η ελληνιστική περίοδος, η βυζαντινή αίγλη, ο κοσμοπολίτικος αέρας της Πόλης που θεμελίωσε ο Μεγαλέξανδρος και ανύψωσε ο ποιητής, αποτελούν τα συστατικά υλικά, αυτής της θεατρικής παράστασης.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, που το έργο παρέχει όλα τα παιδαγωγικά εχέγγυα, για την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο. Γιατί ο Κωνσταντίνος Καβάφης μέσα από το έργο του, λειτούργησε σαν ένας «ρεπόρτερ» του Χρόνου, καταγράφοντας με το αστείρευτο ταλέντο του, ιστορικά γεγονότα, σημαντικές εποχές, πρόσωπα ακμής και παρακμής, με μόνη δύναμη την πένα του που ήξερε καλά να τη βουτά στο μελανοδοχείο της καινοτομίας και πρωτοπορίας.
Γι αυτό άλλωστε ξεχώρισε και δικαιωμένος παρά τον πόλεμο που δέχθηκε, παραμένει ο πλέον πολυμεταφρασμένος ποιητής, ενώ διδάσκεται σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου. Πολλά από τα έργα του έχουν μελοποιηθεί και τα περισσότερα εξ αυτών, αποτελούν σήμερα κυρίαρχο θέμα ποιητικών συμποσίων και λογοτεχνικών συνεδρίων.
Αυτόν τον δημιουργό που το όνομά του καταγράφηκε στις σελίδες των κλασικών και αθανάτων ποιητών, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο, απ΄ τα μέχρι σήμερα θεατρικά εγχειρήματα, τονίζοντας ιδιαίτερα την ιστορικότητα αυτής της προσωπικότητας.
Γιατί… «Οι Αλέξανδροι σαν κατακτούν, οι ποιητές φωτίζουν»
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι για τον ιστορικό Καβάφη:
Κώστας Γεωργουσόπουλος – Λένα Μπενίση
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Τσάγκας
Κείμενο: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Σκηνικά κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου
Video – animation: Χριστίνα Οικονόμου
Παίζουν: Λάμπρος Τσάγκας, Γιάννης Σταματίου, Δανάη Παπουτσή, Γιάννης Ζημιανίτης, Χριστίνα Μωρόγιαννη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- «Ναταλία άσε τα τούρκικα...». Ποια γνωστή ηθοποιός το είπε αυτό στην Ναταλία Γερμανού;
- Έρχεται στην Ελλάδα το νέο Nissan Qashqai
- Επικά πλάνα, επικές μάχες, επικές ατάκες στο νέο τρέιλερ της συνέχειας των «300»
- Βάσω Λασκαράκη: Η πρώτη βόλτα της κόρης της με μάρσιπο!
- Πράματα και θάματα, του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς
- Και όμως για αυτή τη διαφήμιση πλήρωσαν τον Arnold Schwarzenegger 3 εκ. δολάρια
- Robert De Niro, σταμάτα να ξεφτιλίζεσαι
- Γιωτόπουλος: «Ρουφιάνος της ΕΥΠ ο Χριστόδουλος Ξηρός – Του έκαναν όλα τα χατίρια» – Επιστολή μέσα από τη φυλακή
- Η Κλέφτρα των Βιβλίων
- Νίκος Καζαντζάκης: Eβδομάδα Μνήμης και Τιμής στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Culture Now
- Τελευταία Νέα Culture Now
- Κ. Π. Καβάφης – ο Υμνωδός της Αλεξάνδρειας στο Θέατρο Κνωσός
- Ελληνορωμαϊκή αυτοκρατορία - Πωλ Βεν
- Ο Γιάννης Κασέτας στο Σταυρό του Νότου Club
- Πράματα και θάματα, του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς
- Όσκαρ Ουάιλντ: Ρήσεις και Αντιρρήσεις, μια μουσική παράσταση στο Θέατρο Πορεία
- Το Σπίρτο: Έκθεση φωτογραφίας, live και θέατρο στο Poems and Crimes
- Θύματα Ειρήνης - Βασίλης Βασιλικός
- Η Πανσιόν, της Ευτυχίας Δρακοπούλου στο Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής
- Βιβλίο: Το Δείπνο – Herman Koch
- Παραμυθούπολη στο Cine Παράδεισος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Έρχεται στην Ελλάδα το νέο Nissan Qashqai
- Nebraska
- «I seem to have fallen through time». Πρώτο τρέιλερ για το τηλεοπτικό «Outlander»
- Η Κλέφτρα των Βιβλίων
- Robert De Niro, σταμάτα να ξεφτιλίζεσαι
- Ντέπυ Γκολεμά: «Όλα τα 'χε η ΕΣΗΕΑ η Μαριωρή...»
- Τι λεει το STAR για τα δημοσιευματα περι προβληματισμού για τα χαμηλά ποσοστά της μεσημεριανής ζώνης
- Στα «κάγκελα» με τον Σταύρο Γεωργακόπουλο στον Alpha 98.9!
- «Ναταλία άσε τα τούρκικα...». Ποια γνωστή ηθοποιός το είπε αυτό στην Ναταλία Γερμανού;
- Και όμως για αυτή τη διαφήμιση πλήρωσαν τον Arnold Schwarzenegger 3 εκ. δολάρια