Αφιέρωμα στη Ρώσικη Μουσική: συναυλία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο του συνθέτη Dmitri Shostakovich και τα 175 χρόνια από τη γέννηση του Piotr Ilyich Tchaikovsky, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική του Ορχήστρα σε δύο αριστουργήματα της ρωσικής μουσικής: το 1ο Κοντσέρτο για βιολί του Shostakovich και την εμβληματική 5η Συμφωνία του Tchaikovsky.

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1996 και από

τότε διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μουσικών δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διαθέτει ένα πλούσιο συμφωνικό ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έντεχνη ελληνική μουσική. Παράλληλα, έχει παρουσιάσει ορισμένες από τις σημαντικότερες όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου σε σύμπραξη με καταξιωμένους σολίστ του λυρικού θεάτρου.

Η Συμφωνική Ορχήστρα έχει καθιερώσει μια σειρά από τακτικές δημόσιες εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το θέατρο Παλλάς, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Αττικό Άλσος, το Πάρκο Ελευθερίας και ο Εθνικός Κήπος αποτελούν ορισμένους από τους χώρους όπου πραγματοποιούνται οι συναυλίες της ορχήστρας, εμπλουτίζοντας πολιτιστικά την καθημερινότητα των Αθηναίων.

Οι τρεις μόνιμοι αρχιμουσικοί της ορχήστρας είναι οι: Ελευθέριος Καλκάνης, Μιχάλης Οικονόμου και Ανδρέας Τσελίκας.

Ο Αρμπέν Καντέσα ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία εφτά χρόνων στο Καλλιτεχνικό Λύκειο “Jordan Misja” των Τιράνων και έπειτα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Τιράνων αποκτώντας δίπλωμα και τον τίτλο του «Βιολονίστα» με βαθμό άριστα.

Έχει βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς βιολιού και μουσικής δωματίου και έχει παρακολουθήσει master class διδασκαλίας βιολιού και μουσικής δωματίου στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Πολωνία με τους Salvatore Accardo και Grigori Zhislin.

Ήταν μέλος της Κρατικής Ορχήστρας της Ραδιοτηλεόρασης της Αλβανίας και της Ορχήστρας Δωματίου της Ακαδημίας ως κορυφαίος μουσικός και του Κουαρτέτου Έγχορδων της Ραδιοφωνίας, ενώ παράλληλα διετέλεσε καθηγητής βιολιού στο Καλλιτεχνικό Λύκειο. Από το 1991 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων ως κορυφαίος μουσικός. Επίσης, είναι μέλος διαφόρων συνόλων μουσικής δωματίου, έντεχνης και σύγχρονης μουσικής.

Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Κρατική Ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης της Αλβανίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ακαδημίας των Τιράνων και έχει δώσει διάφορα ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, την Αλβανία και τη Γερμανία.

Διδάσκει βιολί και μουσική δωματίου στα ωδεία «Λίντα Λεούση», «Απολλώνιο» και «Ορφείο» και έχει βραβευτεί από το Πνευματικό Κέντρο «Ο ΦΙΛΩΝ» για την προσφορά του στο χώρο της πνευματικής και πολιτιστικής καλλιέργειας και για τις επιδόσεις των μαθητών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα