Habitat: Έκθεση του Μαρκ Χατζηπατέρα στο Denise Bibro Fine Art της Νέας Υόρκης

Αν ξέρετε τη Νέα Υόρκη όπως την παλάμη του χεριού σας, τότε θα ξέρετε το έργο του Μαρκ Χατζηπατέρα – ακόμα κι αν δεν το έχετε καταλάβει! Οι ψηφιδωτοί City Dwellers ζουν και βασιλεύουν στον σταθμό μετρό της 28th Street (Broadway Line) εδώ και τρεις δεκαετίες.

Από 4 Ιουνίου 2015 ο Χατζηπατέρας επιστρέφει

σε γνώριμο έδαφος, αφού μια σειρά από λάδια, γλυπτά και installations με τίτλο “Habitat” καταλαμβάνουν την γκαλερί Denise Bibro Fine Art στο Τσέλσι της Νέας Υόρκης έως και 11 Ιουλίου 2015.

Υβριδικές αρχέτυπες φιγούρες ξεπηδούν απ’ τις σελίδες παιδικών βιβλίων, από έργα επιστημονικής φαντασίας, από έπη, μύθους, αφηγήσεις, άχρονες καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης που εκπέμπουν ένα ζεν δυναμισμό. Η έννοια του παιχνιδιού, το συνταίριασμα του τεχνητού και του φυσικού, του προσωπικού και του καθολικού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς, με την προσθήκη ενός νέου στοιχείου: μια σειράς ασπρόμαυρων καμβάδων, με τελετουργικά και σαμανικά χαρακτηριστικά. Οι ζεν φιγούρες του δένουν απόλυτα με το πνεύμα του υπόλοιπου έργου του, χτίζοντας μια μυθική χώρα χωρίς σύνορα, όπου η εξοικείωση συναντά την αλλοτρίωση.

Ο Μαρκ Χατζηπατέρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Τις εκθέσεις του έχουν στεγάσει μεταξύ άλλων τα: Queens Museum of Art, Cooper Union, Alternative Museum, στη Νέα Υόρκη, The State Museum of Cont. Art, στο Μακεδονικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη και στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα