Υπουργικό Συμβούλιο: 880.000 εργαζόμενοι ωφελούνται από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Πολιτική

Το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε την αύξησή του στα 650 ευρώ (ποσοστό 10%) που, όπως φάνηκε από το χειροκρότημα κατά τη δημόσια εισήγησή του, έγινε σε πανηγυρικό κλίμα δεκτή από τους υπουργούς.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έκανε μια πιο τεχνική παρουσίαση του ζητήματος της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Συγκεκριμένα, από την αύξηση ωφελούνται άμεσα 450.000 εργαζόμενοι που μέχρι σήμερα κινούνταν μεταξύ του υποκατώταττου

και του κατώτατου μισθού, καθώς και άλλες 150.000 που κινούνταν μεταξύ κατώτατου και 650 ευρώ, δηλαδή, συνολικά 600.000 εργαζόμενοι ωφελούνται άμεσα από τη μισθολογική αύξηση.

Επιπλέον επηρεάζονται άλλες 280.000 εργαζόμενοι, λόγω της αύξησης 24 επιδομάτων που επιφέρει η άυξηση του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για επιδόματα συνδεδεμένα είτε με το κράτος είτε με το μισθό.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, μαζί με τις αυξήσεις που επήλθαν λόγω της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων από το Σεπτέμβριο του 2018 και εντεύθεν αυξάνονται οι αποδοχές ενός εκατομμυρίου εργαζομένων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν κεντρικό στη συζήτηση το θέμα του κατώτατου μισθού και το πώς αυτό συνδυάζεται με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Μετά την υπογραφή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ από 1/2/2019.

Από εκεί και πέρα, συζητήθηκε και η ανάγκη για επιτάχυνση στα θέματα της δικαιοσύνης, η θεσμική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και τα θέματα της οικονομίας.

υπουργικό συμβούλιοκατώτατος μισθόςΤσίπραςΑχτσιόγλουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα