Υπουργείο Μεταφορών: Για άλλα δύο χρόνια στους δρόμους τα σαράβαλα λεωφορεία της ΟΣΥ

Αλλα 2,5 χρόνια θα συνεχίσουν να εκτελούν δρομολόγια ρυπογόνα λεωφορεία που έχουν διανύσει ακόμα και… δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα στους δρόμους της Αθήνας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών. Δείγμα του πώς προβλέπεται να προχωρήσει η ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών.

Σήμερα υπολογίζεται ότι στο στόλο της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) περιλαμβάνονται οχήματα, τα οποία χρονολογικά μιλώντας πληρούν τις προϋποθέσεις

για τον χαρακτηρισμό τους ως… ιστορικά οχήματα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Εθνος.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε οχήματα και το γεγονός ότι ο διαγωνισμός απόκτησης καινούριων λεωφορείων βγήκε στον αέρα μόλις προ λίγων ημερών οδήγησαν τα υπουργεία Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη στη χορήγηση μιας ακόμα διετούς παράτασης στην κυκλοφορία τους, αυτή τη φορά έως την 1η Σεπτεμβρίου 2023. 

Αποτέλεσμα είναι οχήματα που έπρεπε να είχαν ήδη αποσυρθεί από την κυκλοφορία χρόνια πριν, να συνεχίσουν να εκτελούν δρομολόγια παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά γηρασμένα και ρυπογόνα.

Η τελευταία παράταση έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε δοθεί το 2017 από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, η οποία είχε ξεκινήσει το διαγωνισμό για την απόκτηση 750 καινούριων λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε με αποτέλεσμα σήμερα σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά να μην έχει φτάσει κανένα καινούριο λεωφορείο στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ και οι απαραίτητες «ενέσεις» στα δρομολόγια να δίνονται μόνο με οχήματα των ΚΤΕΛ μέσω της σύμβασής τους με τον ΟΑΣΑ, ενώ αναμένονται και τα 300 οχήματα που θα αποκτηθούν μέσω leasing

Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για μεταχειρισμένα οχήματα αν και σίγουρα πολύ νεότερα σε ηλικία από αυτά που έχει στην ιδιοκτησία της σήμερα η ΟΣΥ.

Το δημόσιο σύστημα συγκοινωνιών της Αθήνας διαθέτει σήμερα τα πλέον γηρασμένα οχήματα σε όλη την Ευρώπη με τον μέσο όρο ηλικίας να φτάνει στα τέλη του 2019 σχεδόν τα 19 έτη.

Ανάμεσα στα λεωφορεία που θα έπρεπε να είχαν ήδη αποσυρθεί συγκαταλέγονται και περίπου 100 τα οποία είχαν αποκτηθεί την περίοδο 1993 – 1996 και εξακολουθούν να εκτελούν δρομολόγια.

Την συγκεκριμένη περίοδο είχαν αγοραστεί περίπου 220 λεωφορεία, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πλέον παροπλισμένα λόγω βλαβών, αλλά τουλάχιστον 100 παραμένουν σε κυκλοφορία.

Η τελευταία αγορά λεωφορείων πραγματοποιήθηκε πριν έντεκα χρόνια, το 2010, ενώ κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών «πάγωσε» κάθε άλλη προσπάθεια ανανέωσης του στόλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα