Υπερασπιστές του χάους - Μετά τα εμβόλια, οι ακραίοι συνασπίζονται εναντίον της υγείας τους

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Μετά το τάχα παράγγελμα υπέρ της ελευθερίας (τους) και κατά των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης με απαρχή τους τραμπιστές και ακολούθους τους ακραίους (δεξιούς και αριστερούς) ανά τον κόσμο, οι πλατείες των πόλεων γεμίζουν ασφυκτικά με θυμωμένους εκπροσώπους εκείνου του κομματιού της κοινωνίας που νιώθει πως είναι (στο) περιθώριο και θέλει να καταστρέψει ό,τι δεν κατανοεί. 
Μάλιστα μιλάνε για νέα «κανονικότητα» τη στιγμή που όλοι οι ειδικοί συγκλίνουν στη λογική ότι πρέπει να πάμε σε μια νέα

πραγματικότητα. Μετά την οικονομική κρίση, τη φτώχεια και τους λαϊκιστές, τώρα είναι πιο φανερό από ποτέ ότι τα δύο άκρα – Αριστεράς και Δεξιάς – ποτέ δεν βρίσκονταν τόσο κοντά, στην προάσπιση μιας ατζέντας που δεν αντέχει σε καμιά λογική προσέγγιση και κάνει τοξικότερη την ήδη τοξικά διχασμένη κοινωνία.

Με σημαία τη βία
Διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης έγιναν, μεταξύ άλλων, σε Γερμανία, Βρετανία, Πολωνία, αλλά και στις ΗΠΑ. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, ανάμεσα στους συμμετέχοντες φιγουράρισαν οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, μέλη του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος, ακροδεξιοί και ακροαριστεροί. Σε μία από τις κινητοποιήσεις δημοσιογράφοι έγιναν στόχος επίθεσης.
● Στη Στουτγκάρδη η δημοτική αρχή επέτρεψε τη συμμετοχή έως 5.000 ανθρώπων στη διαδήλωση
● Ίδιο το σκηνικό και στο Μόναχο, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου 1.000 διαδηλωτές, ο μέγιστος αριθμός που επιτρεπόταν, συγκεντρώθηκαν στο πάρκο, όπου συνήθως διεξάγεται κάθε χρόνο η Γιορτή της Μπίρας, το περίφημο Oktoberfest. Δηλαδή «πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν» χωρίς να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ανέφεραν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου. 
● Στη Φρανκφούρτη συγκεντρώθηκαν 1.500 συμμετέχοντες αλλά και αντιδιαδηλωτές που φώναζαν «έξω οι ναζί», στο Βερολίνο και τη Βρέμη (βόρεια) 300 διαδηλωτές, στη Νυρεμβέργη (νότια), στη Λειψία (ανατολικά) και στο Ντόρτμουντ (δυτικά).

Δημοκρατία και συνταγματική προστασία
«Βρισκόμαστε εδώ επειδή ανησυχούμε για τις δημόσιες ελευθερίες» είπε η 50χρονη Σαμπίνε, που συμμετείχε στη διαδήλωση στο Ντόρτμουντ. Η αστυνομία είπε ότι «επενέβη εναντίον εκείνων που αρνούνταν να φύγουν».
 «Υπό το πρόσχημα της μάχης εναντίον της πανδημίας, που έχει περιοριστεί στη Γερμανία και έχει σχεδόν ελεγχθεί εδώ στο Ντόρτμουντ, έκτακτοι νόμοι περιβάλλουν το σύνταγμα» υποστήριξε.
Σε πολλές πόλεις διαδηλώσεις γίνονται σχεδόν κάθε Σάββατο από τις αρχές Απριλίου με τη συμμετοχή ετερόκλητου πλήθους που απαρτίζεται από μέλη της Ακροδεξιάς, της Άκρας Αριστεράς, αυθεντικούς προασπιστές των δημόσιων ελευθεριών ή ακόμα και πολέμιους των εμβολίων και πρώην συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις από τα «Κίτρινα Γιλέκα». 
Όλοι συμμετέχουν για να καταγγείλουν τη χρήση της μάσκας στα καταστήματα ή τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που παραμένουν σε ισχύ μετά την έναρξη της διαδικασίας σταδιακής χαλάρωσης της καραντίνας. Όλα στο όνομα των ατομικών ελευθεριών. Όλα στο όνομα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και (σιωπηλά) εναντίον του συλλογικού καλού.

Αντίδραση σε ποια δράση;
Ενδεικτικά, μία ομάδα που συμμετέχει ονομάζεται Resistance 2020, έχει ηγέτη έναν δικηγόρο από τη Λειψία και έναν γιατρό από τη νοτιοδυτική Γερμανία, οι οποίοι αμφισβητούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον νέο κορωνοϊό και θεωρούν τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα κατασκευάσματα μιας κυβερνώσας ελίτ.
Μια άλλη ομάδα, που ονομάζεται COMPACT, περιγράφεται ως το «κοφτερό ξίφος εναντίον της αυτοκρατορικής προπαγάνδας». «Γιατί δεν μας λέτε την αλήθεια, κυρία Μέρκελ; Πως χάνουμε την ελευθερία μας, τις εργασίες μας και την υγεία μας;» διερωτάται η COMPACT.
Γιατί οι κυβερνήσεις δεν «ξεγυμνώνουν» με στοιχεία τους αρνητές της πραγματικότητας; Μήπως τελικά κανείς δεν μπορεί να βρει τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του ατομικού και την προάσπιση του συλλογικού, με παράγοντα εγγύησης αυτής της ισορροπίας κυβερνήσεις που ασκούν πολιτική με διαφάνεια, είναι ανοικτές στη λογοδοσία και έχουν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο την ανθρωποκεντρική ευμάρεια;

Ριζοσπαστική προσέγγιση
Στο Λονδίνο ειδική συμμετοχή στις διαδηλώσεις είχε η ακροαριστερή πτέρυγα των Εργατικών, που στήριξε τον πρώην πρόεδρο Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί το ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο αδελφός του Κόρμπιν. Ακροακριστερή πτέρυγα των Εργατικών και λαϊκιστές του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον συμφωνούν σε πολλά στη διαχείριση του κορωνοϊού. 
Σε ένα βήμα πιο πέρα, θα είχαν πολλά να πουν και με τους τραμπιστές οπαδούς που κραδαίνουν τα όπλα τους στις πόλεις των ΗΠΑ
«Ήταν απογοητευτικό που μια σχετικά μικρή ομάδα στο Χάιντ Παρκ συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τους κανονισμούς παραβιάζοντας ξεκάθαρα τις οδηγίες και θέτοντας στον κίνδυνο μόλυνσης τους ίδιους και άλλους» είπε ο Λόρενς Τέιλορ, αναπληρωτής υποδιοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.
«Οι αστυνομικοί, ακόμη μια φορά, τήρησαν μια μετρημένη στάση και επιχείρησαν να πείσουν το πλήθος να διαλυθεί. Εκείνοι δεν είχαν, ξεκάθαρα, καμία πρόθεση να συμμορφωθούν, με αποτέλεσμα 19 άνθρωποι να συλληφθούν...».

Νέοι εμφύλιοι;
Δεν είναι ακραίο να πούμε ότι ελλοχεύουν από το 2015 πολλοί διάσπαρτοι εμφύλιοι που ξεκίνησαν από τη χρηματοοικονομική κρίση και πέρασαν στην αφασία της πλατείας.
● Στη μια πλευρά συνασπίζονται οι λαϊκιστές κάθε πολιτικής απόχρωσης.
● Στην άλλη οι τάχα εστέτ θεσμικοί, οι οποίοι, με άλλοθι «ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα», αντί να αναλάβουν την ευθύνη των τεράστιων λαθών τους, κατάφεραν να φέρουν κοντά τον Μελανσόν, τη Λεπέν, τους νεοναζί, διάφορους παρακρατικούς και διάφορα «θυμωμένα παιδιά» που δεν θέλουν επ’ ουδενί να ξεθυμώσουν.
Και βέβαια η λύση σε όλα αυτά δεν είναι οι κύριοι με τα πούρα και την αφ’ υψηλού καθεστωτική συντηρητική έπαρση που μας έφερε ώς εδώ. Διότι, π.χ., για κάθε Τραμπ πάντα θα φταίει μία Κλίντον και για κάθε Τζόνσον πάντα θα φταίει ένας Κόρμπιν.
 

ΚορωνοϊόςκαραντίνασυνωμοσιολογίαΗΠΑIssue: 2126Issue date: 21-5-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα