Ξετινάζουν τις «μετοχές φούσκες» - 500 φυσικά πρόσωπα στο στόχαστρο των Αρχών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολική επαναφορά τους σκανδάλου που συντελέστηκε με τις μετοχές-φούσκες, τόσο σε επίπεδο Δικαιοσύνης όσο και στη Βουλή με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αξία», η διερεύνηση τους σκανδάλου έχει αρχίσει σε επίπεδο Δικαιοσύνης, ενώ για την αναζήτηση στοιχείων έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι τράπεζες.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι

Οι οικονομικοί

εισαγγελείς ελέγχουν εξονυχιστικά τους λογαριασμούς πεντακοσίων επιχειρηματιών. Πρόκειται για ιδιοκτήτες εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο και διευθυντικά στελέχη.

Ιδιαίτερα έμφαση δίνουν στους ιδιοκτήτες εισηγμένων που είχαν πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου. Έλεγχοι γίνονται και σε λογαριασμούς τραπεζιτών, χρηματιστών, παραγόντων της κεφαλαιαγοράς.

Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρούν να διασταυρώσουν φορολογικές δηλώσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς, εμφανή και αφανή περιουσιακά στοιχεία.

Γι’ αυτόν έχουν ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος όλες οι συναλλαγές όλες οι συναλλαγές των ιδιοκτητών των εισηγμένων, γιατί στη Δικαιοσύνη θεωρούν βέβαιο ότι μεγάλο μέρος από τα τεράστια ποσά που είχαν αντληθεί μέσω αυξήσεων κεφαλαίων υπεξαιρέθηκαν από τις εταιρείες και φυγαδεύτηκαν σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό ή επενδύθηκε σε πολυτελή ακίνητα.

Αναζητείται πολιτικό χρήμα

Μέσα από τον έλεγχο των συναλλαγών οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναζητήσουν και πολιτικό χρήμα. Ήδη έχουν εντοπιστεί δύο περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από παράγοντες χρηματιστηριακών εταιρειών.

Οι νέο λογαριασμοί του Γιάννου Παπαντωνίου, που εντοπίστηκαν σε ελβετική τράπεζα, εμφανίζονται να τροφοδοτούνται από δύο ιδιοκτήτες χρηματιστηριακών εταιρειών.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα της Δικαιοσύνης δεν υφίσταται ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων στην περίπτωση που εντοπιστεί διαδρομή μαύρου χρήματος, γιατί το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι αδίκημα διαρκές, δεν παραγράφεται και διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, με ποινές που για μεγάλα ποσά φτάνουν μέχρι τα ισόβια.

Οικονομικοί εισαγγελείς και ΣΔΟΕ ερευνούν εξονυχιστικά τους ισολογισμούς που παρουσίαζαν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις και ειδικά αυτές που χρεοκόπησαν ενώ είχαν πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου.

Παράλληλα, έχουν στοχοποιηθεί τα λεγόμενα παρένθετα πρόσωπα, τα οποία δεν είχαν διοικητικές ευθύνες στις εταιρείες αυτές, αλλά συνδέονταν με τους ιδιοκτήτες τους και λειτουργούσαν ως βαποράκια υπεξαίρεσης και ξεπλύματος του μαύρου χρήματος.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι πολλά από τα λεγόμενα παρένθετα πρόσωπα εμφανίζονται με περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Αδικαιολόγητη σε πολλές περιπτώσεις είναι και η κίνηση των λογαριασμών τους, αφού εμφανίζονται κινήσεις μεγάλων ποσών χωρίς να υπάρχουν εμπορικές συναλλαγές.

Πρόβλημα νομιμοποίησης

Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «Αξία» ότι η πλειονότητα αυτών που ελέγχονται έχουν πρόβλημα νομιμοποίησης των συναλλαγών. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι αν λειτουργούσαν στοιχειωδώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οι κάτοχοι αυτών των λογαριασμών θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ και χρόνια στη φυλακή.

Παράλληλα με τη δικαστική διεύρυνση του σκανδάλου με τις μετοχές-φούσκες η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής στην οποία θα γίνει παρέλαση των μεγαλόσχημων παραγόντων του χρηματιστηρίου, την επίμαχη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη.

Κεντρικά πρόσωπα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα είναι εργολάβοι που πήραν δισεκατομμύρια από τις αυξήσεις κεφαλαίου και στη συνέχεια, ιδιοκτήτες εκδοτικών ομίλων που άντλησαν κεφάλαια κοροϊδεύοντας στην κυριολεξία τους μικροεπενδυτές και τελικά έριξαν κανόνι αφού προηγουμένως αγοράσει βίλες και μεγάλες εκτάσεις στα νησιά, ιδιοκτήτες ΑΧΕΠΕΥ που έστηναν το παιχνίδι και πολλοί άλλοι αστέρες μιας εποχής που σημάδεψε την Ελλάδα.

Πηγή: Αξία

ΔικαιοσύνηΒουλήΚυβέρνησηοικονομικοί εισαγγελείςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα