Ξαναφούντωσαν τα σενάρια για τριπλές κάλπες τον Μάιο - Το παρασκήνιο πίσω από την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική

Εν μέσω θέρους ξαναφούντωσε η εκλογολογία με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αυτή τη φορά πάντως, η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί τα νέα σχόλια για τον χρόνο των εκλογών, αφού βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που κατέθεσαν δύο τροπολογίες, μέσα σε δύο ημέρες, για αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών και ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες

του «Π» η τροπολογία κατατέθηκε από «προεδρικούς βουλευτές», σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, παρά την διαφωνία του.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Σκουρλέτης προωθούσε την πεντάμηνη παράταση της θητείας περιφερειαρχών και δημάρχων και εκλογές στην αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο, αντί του Μαΐου του 2019. Στην ουσία, υπήρξε ένα «άδειασμα» από πλευράς Μαξίμου στον πρώτο τη τάξει Υπουργό.

Η κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε - όπως ήταν αναμενόμενο - στο τραπέζι το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Και μάλιστα αυτό που θέλει να υπάρχουν τριπλές κάλπες (εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) τον Μάιο του 2019, και αυτό γιατί η κυβέρνηση αλλάζει τον ψηφισμένο νόμο, βάσει του οποίου οι κάλπες για τους νέους περιφερειάρχες και τους νέους δημάρχους θα στήνονταν στα μέσα Οκτωβρίου του 2019.

Οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν την πρώτη τροπολογία με δεύτερη. Από την μία στη πρώτη πρότειναν τη μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο του 2019 στον μήνα Μάιο του ίδιου χρόνου και ειδικότερα οι ευρωεκλογές, που έχει προγραμματιστεί να γίνουν στις 26 Μαΐου, να πάνε μαζί με τον δεύτερο γύρο των εκλογών για δήμους και περιφέρειες.

Έπειτα από λίγες ώρες, από το βράδυ της Τρίτης στο πρωί της Τετάρτης, οι δεκαέξι βουλευτές κατέθεσαν νέα τροπολογία με την οποία πρότειναν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (δημοτικές - περιφερειακές) ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και όχι με τον δεύτερο γύρο, όπως είχαν αρχικά προτείνει.

Η αντισυνταγματικότητα

Από την πλευρά της κυβέρνησης οι βουλευτικές παλινωδίες έχουν την εξήγησή τους, καθώς όπως τονίζουν η αλλαγή έγινε για να αντιμετωπιστεί η απειλή του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ, ειδικά για την πεντάμηνη παράταση της θητείας των αιρετών περιφερειαρχών και δημάρχων και τη διεξαγωγή των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019.

Οι ημερομηνίες των εκλογών

Στο δια ταύτα τώρα και όσον αφορά τις εκλογές έχουμε να κάνουμε με δύο Κυριακές 19 και 26 Μαΐου 2019 με το συγκεκριμένο σενάριο να είναι ισχυρό και οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο δεν ανακόπτουν την πορεία του.

Στα πολιτικά πηγαδάκια στους διαδρόμους της βουλής, πολλοί ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που εξέφραζαν την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση διακινεί σενάρια για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019, επειδή θέλει να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση με εκλογές το φθινόπωρο.

Πάντως, χθες Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα στον ΣΚΑΪ επανέλαβε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι σκοπός του είναι να εξαντλήσει την τετραετία και, όπως γνωρίζετε, η τετραετία λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2019».

κάλπεςεκλογέςΣΥΡΙΖΑΠάνος Σκουρλέτηςαυτοδιοικητικές εκλογέςΕκλογικά σενάριαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα