Βρετανικές εκλογές: «Χαστούκι» στη Μέι, πρώτη χωρίς αυτοδυναμία – Ανακοινώνει κυβέρνηση συνεργασίας με το DUP

Κόρμπιν: Θα σχηματίσω κυβέρνηση μειοψηφίας αν χρειαστεί ΚΟΣΜΟΣ

Στο κενό έπεσαν τα σχέδια της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να αποκτήσει ισχυρή πλειοψηφία ώστε να μπορέσει να αποκτήσει «ισχυρότερη θέση για τις διαπραγματεύσεις του Brexit». Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα η κίνηση της Τερέζα Μέι να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές «γύρισε μπούμερανγκ», με τους Συντηρητικούς όχι μόνο να μην έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους, αλλά αντίθετα να έχουν χάσει τουλάχιστον 12 έδρες στο βρετανικό

κοινοβούλιο.

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών διαφάνηκε ήδη από τη δημοσίευση των exit polls, όταν έγινε φανερό ότι το Συντηρητικό βρετανικό κόμμα κερδίζει μεν τις εκλογές, αλλά χάνει την απόλυτη πλειοψηφία που είχε. Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί οι 649 από τις 650 κάλπες και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Sky News οι Συντηρητικοί έχουν λάβει 318 έδρες, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν 261, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 12 έδρες, το κόμμα της Σκωτσέζας πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον 35 έδρες, το UKIP που είχε μια έδρα δεν κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο ενώ και ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών έχει αυξηθεί αισθητά.

Οι Βρετανοί αναμένουν με κομμένη την ανάσα να δουν τα τελικά αποτελέσματα με τους Τόρρις και τους Εργατικούς να δηλώνουν πως είναι πρόθυμοι να σχηματίσουν κυβερνήσεις μειοψηφίας με κάποια από τα μικρότερα κόμματα του κοινοβουλίου ώστε να αποκτήσουν την πλειοψηφία των 316 βουλευτών που χρειάζονται. .

Η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά οι Συντηρητικο ίβρίσκονται σε συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας, Ιρλανδίας, με τα το Sky News και το BBC να μεταφέρουν πως ο η Τερεζα Μέι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις χθεσινές πρόωρες εκλογές.

"Η Τερέζα Μέι δεν έχει πρόθεση να ανακοινώσει την παραίτησή της αργότερα σήμερα", δήλωσε η Κένσμπεργκ στο ραδιόφωνο του BBC προσθέτοντας ωστόσο: "Δεν είναι ξεκάθαρο σε μένα αν επιχειρούν να διαψεύσουν τις φήμες μέχρι να έχει απολύτως αποφασίσει", ανέφερε η πολιτική συντάκτρια του BBC.

Σύμφωνα με το Sky News η Τερέζα Μέι πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση με το DUP χωρίς να υπάρχουν ακόμα οι τεχνικές λεπτομέριες.

H Daily Mail μετέδωσε πως μέσα στις επόμενες ώρες η βρετανή Πρωθυπουργός θα πάει στο παλάτι του Μπάνγκιγχαμ στις 12:30 (τοπική ώρα) ώστε να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

Αποτελέσματα από το Sky News

Μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας των Συντηρητικών της Μέι με το DUP, εφόσον συμφωνήσουν και στις τεχνικές λεπτομέρειες, θα είναι η τρίτη φορά που τα τελευταία 40 χρόνια που θα υπάρχει «hung parliament» στη χώρα, όπου μιλάμε για ισχνή πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Την ίδια στιγμή το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας θα προτείνει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την αποτυχία της Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει πλειοψηφία κατά τις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών επί των Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ.

Η Μέι δίνει σήμερα μάχη για να παραμείνει στην πρωθυπουργία καθώς οι Βρετανοί ψηφοφόροι την "τιμώρησαν" στερώντας της την ισχυρή εντολή που επιθυμούσε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit. Η Μέι άφησε να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της ως εν ενεργεία πρωθυπουργός για να πραγματοποιήσει μια πρώτη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά δεν είναι σαφές αν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη για να το πετύχει.

"Θα προτείνουμε να υπηρετήσουμε την πατρίδα και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ο λόγος είναι ότι δεν θεωρώ πως το Συντηρητικό Κόμμα είναι σταθερό, δεν θεωρώ ότι η πρωθυπουργός είναι σταθερή. Δεν θέλω να είμαι προσβλητικός αλλά νομίζω ότι είναι μια ξοφλημένη πρωθυπουργός", είπε ο ίδιος στο BBC Radio.

Καταιγιστικές είναι και οι εξελίξεις στο UKIP όπου ο ηγέτης του κόμματος παραιτήθηκε, λέγοντας μάλιστα πως το «UKIP έπεσε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας» ενώ παράλληλα προειδοποίησε τη Τερέζα Μέι να μην θέσει σε κίνδυνο το διακύβευμα του Brexit. Η αποχώρηση του Πολ Νουτάλ από την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος ενισχύει τα σενάρια περί επιστροφής του Νάιτζελ Φάρατζ στην ηγεσία του κόμματος.

Το Brexit

Οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσουν, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την αποτυχία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου, θα πρέπει να καθυστερήσουν, ο Κόρμπιν δήλωσε στο Sky News: "Θα πρέπει να προχωρήσουν επειδή έχει ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50, η εν ενεργεία κυβέρνηση μέσα σε 11 μέρες θα πρέπει να πραγματοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις για το Brexit".

"Η θέση μας είναι σαφής. Θέλουμε ένα Brexit με προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας, επομένως το πιο σημαντικό είναι μια συμφωνία εμπορίου με την Ευρώπη", είπε.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Βρετανίας δεν ξέρουν τι συμπέρασμα να βγάλουν από το αποτέλεσμα των εκλογών, που δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ενώ ίσως καθυστερήσει – αν δεν εκτροχιάσει- τις συνομιλίες για το Brexit.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο είναι πολύ νωρίς να εικάσει κάποιος πώς θα αντιδράσει η Ένωση σε μια αλλαγή στα αιτήματα της Βρετανίας για την αποχώρησή της το 2019 ή εάν θα καθυστερήσει η σχεδιαζόμενη για τις 19 Ιουνίου έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Ας δούμε εάν η επόμενη κυβέρνηση θα αλλάξει τη θέση της για το Brexit», δήλωσε ο αξιωματούχος καθώς τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Μέι δεν μπορεί πλέον να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ ήταν ένας από τους λίγους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έκανε κάποιο δημόσιο σχόλιο. «Φαίνεται ότι ίσως χρειαστούμε ένα τάιμ-άουτ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Χρόνο για την ανασυγκρότηση όλων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter.

Η Μέι, που είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία κατά του Brexit πέρυσι αλλά ανέλαβε το Συντηρητικό κόμμα αφού ο Ντέιβιντ Κάμερον έχασε το περυσινό δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ, παρουσίασε τους όρους της για την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο. Στη συνέχεια, προκήρυξε πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερη πλειοψηφία και να ενδυναμώσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα που εν πολλοίς ήταν επιθυμητό και στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες πίστευαν ότι μια ενισχυμένη Μέι θα είναι σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την ΕΕ και να αντισταθεί στις πιέσεις από τις σκληροπυρηνικές φατρίες υπέρ του Brexit εντός του κόμματός της, που ζητούσαν η Βρετανία να απορρίψει τους όρους της ΕΕ ακόμα και να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να σκέφτονται την πιθανότητα η Βρετανία να αλλάξει ενδεχομένως γνώμη και ζητήσει να παραμείνει εντός της ΕΕ. Οι περισσότεροι φαίνονται τώρα να προτιμούν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ να αποχωρήσει ομαλά και γρήγορα. Για να διακοπεί η διαπραγμάτευση του Brexit θα χρειαστεί η συναίνεση των άλλων κρατών-μελών.

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων

Το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών θέτει υπό αμφισβήτηση τα επόμενα βήματα της διαδικασίας Brexit, επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

«Οι Bρετανοί ψηφοφόροι απέρριψαν τον συντηρητικό οπορτουνισμό όσο και τον δεξιό λαϊκισμό σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα σοκ που αύξησε το μερίδιο ψήφου του Εργατικού Κόμματος και υπονόμευσε την αξιοπιστία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι», επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεβ τόνισε ότι το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών σηματοδοτεί την εξαφάνιση του λαϊκίστικου αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και για άλλη μια φορά θέτει υπό αμφισβήτηση τα επόμενα βήματα της διαδικασίας Brexit.

«Οι χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το Brexit, αλλά η Τερέζα Μέι έχει παραλύσει εντελώς, φέρνοντας τη μία καθυστέρηση μετά την άλλη», προσθέτει ο Σ. Στάνισεβ, ο οποίος εκτιμά ότι ακόμη και αν η πρωθυπουργός Τ. Μέι καταφέρει να επιβιώσει βραχυπρόθεσμα, «οποιαδήποτε αξιοπιστία που έχει απομείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει υπονομευθεί εντελώς».

«Τώρα έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια θετική συζήτηση με τη Βρετανία σχετικά με τη μελλοντική της σχέση με την Ευρώπη», αναφέρει ο Σ. Στάνισεβ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το κόμμα των εργατικών θα φέρει την υγιή και εποικοδομητική φωνή του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μαζί με άλλους ηγέτες της ΕΕ.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit και το χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες είναι ξεκάθαρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο θα πρέπει να ξεκινήσουν μόνο όταν η Βρετανία θα είναι έτοιμη.

«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να ξεκινήσουν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο. Το χρονοδιάγραμμα και οι θέσεις της ΕΕ είναι σαφείς. Ας σκεφθούμε πώς θα επιτύχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «έχασε το στοίχημα» που είχε βάλει προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καθώς το κόμμα της έχασε την αυτοδυναμία του, εκτίμησε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

«Η κυρία Μέι έχασε το στοίχημά της και άρα βρίσκεται σε μια λιγότερο απλή θέση, διότι κατά βάθος δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς σήμερα το πρωί για να κυβερνήσει», εξήγησε ο Μοσκοβισί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Οι Συντηρητικοί πλέον πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με άλλο κόμμα ή να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς της εταίρους η Μέι «μπορεί να βρει στους Ιρλανδούς Ενωτικούς, που παραδοσιακά είναι πιο κοντά στους Συντηρητικούς. Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα σχηματίσει μια κυβέρνηση ιδιαίτερα σύντομη», εκτίμησε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Brexit και κάλεσε τη Βρετανία να αποκτήσει σύντομα μια κυβέρνηση «έτοιμη για διαπραγματεύσεις».

Η προγραμματισμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι πλέον «αβέβαιη», επεσήμανε ο Γερμανός ευρωβουλευτής σε tweet του.

Σε δεύτερη ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο Βέμπερ επεσήμανε ότι: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε καλή συνεργασία με τη Βρετανία, όμως το Brexit σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει την ΕΕ και όλα τα προνόμιά της».

Ο Γκι Φερχοφσταντ, επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα από ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter δηλώνει: «Ακόμα ένας προσωπικός στόχος, μετά τον Κάμερον τώρα η Μέι θα κάνει τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις [σ.σ. του Brexit] ακόμα δυσκολότερες»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εκτίμησε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, όπου οι Συντηρητικοί της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχασαν την αυτοδυναμία τους, αποτελεί «ένα είδος έκπληξης», όμως δεν «θέτει υπό αμφισβήτηση» τη θέση των Βρετανών αναφορικά με το Brexit.

«Οι Βρετανοί εκφράστηκαν, ψήφισαν, έδωσαν πλειοψηφία στο Συντηρητικό Κόμμα, όμως αυτή η πλειοψηφία είναι σχετική, γεγονός που αποτελεί ένα είδος έκπληξης», δήλωσε ο Φιλίπ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να θεωρήσουμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θέτει υπό αμφισβήτηση την κυρίαρχη άποψη που εξέφρασαν οι Βρετανοί για το Brexit», πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών.

"Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό γιατί ο χρόνος περνάει", είπε στο γερμανικό δίκτυο ZDF ο Ροτ, ο οποίος ανήκει στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

"Ανεξάρτητα από το ερώτημα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση στη Βρετανία, ο χρόνος κυλάει...Έχουμε λιγότερο από δύο χρόνια για να διαπραγματευτούμε.

Σε ύφεση η στερλίνα

Βουτιά κατέγραψε η στερλίνα, ενώ ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE αναμενόταν να υποχωρήσει κατά 1% σήμερα, ύστερα από ένα σοκαριστικά κακό εκλογικό αποτέλεσμα για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που βύθισε τη Βρετανία σε πολιτικό χάος μερικές ημέρες πριν την έναρξη των συνομιλιών για το Brexit.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, που δημιουργεί ερωτήματα για το πώς η Βρετανία θα προχωρήσει με τα σχέδιά της να αποχωρήσει από την ΕΕ και εάν κάποιο κόμμα θα μπορέσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, αρχικά οδήγησε τη στερλίνα σε πτώση κατά 2% έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το βρετανικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διαπράγματευσής του στην Ασία πριν υποχωρήσει και πάλι σημαντικά σήμερα το πρωί. Στις 8:30 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα σημείωσε πτώση 1,5% στο 1,2753 δολάριο – έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως το 1,2693 δολάριο – και στις 87,78 πένες ανά ευρώ.

Πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν την ασφάλεια κρατικών τίτλων. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1% στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις από τις εκλογές στη Βρετανία, όπου δεν προέκυψε αυτοδυναμία για κάποιο κόμμα, θέτοντας εν αμφιβόλω την προσέγγιση της χώρας για το Brexit και τη μελλοντική πορεία της οικονομικής της πολιτικής.

«Ο Moody’s παρακολουθεί τη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε η Κάτριν Μιλμπρόνερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Moody’s και επικεφαλής αναλύτρια για το αξιόχρεο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όπως έχει ήδη ειπωθεί, η μελλοντική πορεία της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα καθοριστεί κυρίως από δύο παράγοντες: πρώτον, την έκβαση των διαπραγματεύσεων της χώρας για την αποχώρηση από την ΕΕ και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Δεύτερον, τις δημοσιονομικές εξελίξεις, δεδομένου του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και του αυξανόμενου δημόσιου χρέους».

Ο διεθνής τύπος

«Η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημά της» τιτλοφορείται το κεντρικό ρεπορτάζ της γαλλόφωνης εφημερίδας του Βελγίου, «Le Soir».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας των Συντηρητικών και στο ανοιχτό αίτημα των αντιπάλων της Εργατικών να παραιτηθεί η νυν πρωθυπουργός. Η εφημερίδα δημοσιεύει και το προφίλ της Τ. Μέι, κάνοντας λόγο για μια «Θάτσερ, αλλά από πιο μαλακό μέταλλο».

Το κείμενο σκιαγραφεί την πορεία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ξεκινώντας από το συμπέρασμα ότι στόχος της, με αυτές τις εκλογές, δεν ήταν άλλος από το να ενισχύσει την πλειοψηφία της στη Βουλή και επομένως τη διαπραγματευτική της θέση ενόψει Brexit. «Όμως το τέλος της εκστρατείας δεν ήταν εύκολο για εκείνη» σημειώνει.

«Το χαστούκι των Βρετανών στην Τερέζα Μέι. "Σήμερα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση"» τιτλοφορείται το αντίστοιχο ρεπορτάζ της εφημερίδας La Libre, το οποίο υποστηρίζει ότι παρά την επικράτηση των Συντηρητικών, η θέση της επικεφαλής της χώρας «τίθεται υπό αμφισβήτηση», όπως και το σχέδιό της για το Brexit που υποστήριξε τους τελευταίους εννέα μήνες.

Η γαλλόφωνη, οικονομική εφημερίδα «L'Echo» από την πλευρά της, κάνει λόγο για «αποτυχία της πρωθυπουργού» στον κεντρικό ρεπορτάζ της για τις βρετανικές εκλογές, ενώ δημοσιεύει, επίσης, ξεχωριστό ρεπορτάζ για την «πτώση» της στερλίνας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των βρετανικών βουλευτικών εκλογών, ο Ιταλός αναλυτής διεθνών πολιτικών θεμάτων Λούτσιο Καράτσιολο τονίζει ότι «οι βρετανοί συντηρητικοί ηγέτες έχουν μια τάση προς την πολιτική αυτοκτονία». Σε δηλώσεις του στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, ο Καράτσιολο προσθέτει ότι «στο ευρωπαϊκό σκηνικό, η Μεγάλη Βρετανία αποδυναμώνεται, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit» και ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, από τον περασμένο Ιούνιο, με το δημοψήφισμα για το Brexit, μοιάζει να έχει μπει σε μια δίνη από την οποία δεν μπορεί να εξέλθει».

Ο ανταποκριτής της La Repubblica στο Λονδίνο Ενρίκο Φραντσεσκίνι μεταδίδει ότι «ο Κόρμπιν είναι ο ηθικός νικητής των εκλογών αυτών, από την στιγμή που κατάφερε να πετύχει αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από τις προβλέψεις». «Πρόκειται, όντως, για εξαιρετικό αποτέλεσμα, το οποίο διαψεύδει μεγάλο μέρος των δημοσκοπικών ερευνών», τονίζει ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με τον οποίο «η Τερέζα Μέι αναζητούσε μια καθαρή λαϊκή εντολή για να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά απέτυχε».

«Το εκλογικό πρόγραμμα των Τόρις έτυχε κάκιστης υποδοχής, λόγω του ότι ήταν επικεντρωμένο σε νέες θυσίες. Και η υποψήφιά τους ήταν απόμακρη, εξαιτίας και της επιλογής της να επιμένει αδιάκοπα στο σύνθημα "χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή ηγεσία"», γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera. Προβλέπει ότι «είναι πιθανό να υπάρξει πολιτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσα στο κόμμα, από την στιγμή που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ο οποίος εκπαραθυρώθηκε από την Μέι, ζητά ήδη την παραίτησή της».

Σε ό,τι αφορά τους Εργατικούς, τέλος, η εφημερίδα του Μιλάνου σημειώνει: «Κατάφεραν-με εκπληκτικό τρόπο- να καλύψουν μεγάλο μέρος της απόστασης που τους χώριζε από τους συντηρητικούς. Το πρόγραμμά τους, το οποίο είχε χαρακτηρισθεί εξτρεμιστικό από τον Τύπο, έτυχε θετικής υποδοχής από τους πολίτες εκείνους που έχουν κουραστεί απ' την παρατεταμένη λιτότητα. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατάφερε να προκαλέσει ενθουσιασμό, ιδίως στους νέους, οι οποίοι αναγνώρισαν την αυθεντικότητα και την συνοχή του. Πολύ δύσκολα, τώρα, οι αντίπαλοί του, μέσα στο κόμμα, θα μπορέσουν να αμφισβητήσουν την ηγεσία του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

ΒρετανίαΤερέζα ΜέιΤζέρεμι ΚόρμπινΒρετανικές εκλογέςστερλίναδιεθνής τύποςUkipDUPHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
εκλογες, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, κυβερνηση, corriere della sera, exit polls, sky news, daily mail, bbc radio, exit, sky, news, bbc, mail, parliament, radio, ιουνίου, twitter, δημοψηφισμα 2015, βρυξέλλες, σοκ, υγιή, europe, tweet, σημαίνει, γκι, zdf, μερκελ, spd, ελλαδα, βουλη, απε, μπε, video, popular, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, ομαδα διας, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, exit poll, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, exit polls 2014, κομματα, αποτελεσματα, ημερομήνια, το στοιχημα, χωρες, γνωμη, εδρα, ηγεσια, ηγετης, ηνωμενο βασιλειο, λονδινο, οικονομια, προγραμμα, ραδιοφωνο, υφεση, φημες, ωρα, bbc, bbc radio, daily mail, mail, news, radio, zdf, αρθρο, απε, απωλεια, ασια, βεμπερ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γκι, δημοσιο, δηλωσεις, δινη, δολαριο, δικτυο, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, εκβαση, εκστρατεια, ελισαβετ, ενεργεια, ετοιμο, εφημεριδα, ζητα, υγιή, ιδια, ειδος, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, κειμενο, κινηση, κυρια, κομμα, λεπτομερειες, λογο, μηνες, μπε, ξεκινημα, οσμπορν, οικος, πρωι, σαφης, σιγουρος, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σοκ, σχεδια, σχεδιο, ταση, τριτη, φαινονται, φωνη, φορα, χαος, χρονος, ωρες, ωρα ελλαδας, ανηκει, ασφαλεια, βηματα, sky, corriere della sera, δικαιωμα, εννεα, ενωση, ετοιμη, europe, exit, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, ιουνίου, μια φορα, μοιαζει, tweet, πληροφοριες, popular, σημαίνει, sky news, θελω να, θεσεις, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα