Βραζιλία: «Ο Μπολσονάρο διαπράττει γενοκτονία» (Photos/Video)

Γενοκτονία. Αυτή ήταν η λέξη που κυριαρχούσε το Σαββατοκύριακο στις μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την αποπομπή του προέδρου Ζάϊχ Μπολσονάρο.

Η πολιτική πόλωση στη χώρα οξύνεται με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τον πρόεδρο για το μισό εκατομμύριο θανάτων λόγω της πανδημίας, αλλά και για τη ρατσιστική του ατζέντα, όπως και για την πολιτική

που ακολουθεί στα δάση του Αμαζονίου, που προχωράει τις αποψιλώσεις εξυπηρετώντας συμφέροντα ολιγαρχών και ιδιωτικών εταιρειών.

«Σήμερα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη μάχη για να νικήσουμε τη γενοκτονική διακυβέρνηση του Μπολσονάρο», δήλωσε η Silvia de Mendonça, 55 ετών, ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων από το Ενωμένο Μαύρο Κίνημα της Βραζιλίας, καθώς ηγήθηκε μιας πορείας διαδηλωτών στην πόλη του Ρίο.

Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Σάο Πάολο, το Μπέλο Οριζόντε, το Ρίο, το Ρεσίφε και στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

LOOK: Demonstrators take part in a protest against Brazilian President Jair Bolsonaro's handling of the COVID-19 pandemic in Sao Paulo, Brazil.

: AFP/Nelson Almeida pic.twitter.com/AqwJwxMW1T

— Philstar.com (@PhilstarNews) May 30, 2021

Ο Osvaldo Bazani da Silva, ένας 48χρονος κομμωτής που έχασε τον μικρότερο αδερφό του από κορωνοϊό, δήλωσε στον Guardian: «Δεν μπορούν να χαθούν άλλες ζωές. Πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους κάθε μέρα μέχρι να πέσει αυτή η κυβέρνηση».

Στο Ρίο, πολλοί διαδηλωτές εμφανίστηκαν με αυτοσχέδια πλακάτ που είχαν φτιάξει στα σπίτια τους και θυμούνται τους αγαπημένους τους που έχουν χάσει από την πανδημία που έως τώρα έχει σκοτώσει σχεδόν 460.000 Βραζιλιάνους, δεύτερη στην κατάταξη θανάτων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, με το πρόγραμμα των εμβολιασμών να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. «Είμαι εδώ στη μνήμη του», είπε ο 18χρονος Luiz Dantas, κρατώντας μια φωτογραφία του παππού του, Sebastião, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο σε ηλικία 75 ετών.

«Ο ένοχος έχει και όνομα και επίθετο», ισχυρίστηκε ο Ντάντας, αναφερόμενος στον ακροδεξιό πρόεδρο της χώρας του, ο οποίος έχει επανειλημμένα υποτιμήσει τον κορωνοϊό ως μια «μικρή γρίπη» και σαμποτάρει κάθε προσπάθεια περιορισμών, όπως το social distancing και τα lockdowns.

Tens of thousands of people in Brazil staged another day of protest against President Jair Bolsonaro, in particular for his chaotic handling of the pandemic, which has claimed nearly 460,000 lives here https://t.co/c398Sz9rGY pic.twitter.com/8LmBLpZaYN

AFP News Agency (@AFP) May 29, 2021

Η Irene Grether, μια 69χρονη ψυχαναλυτής που πήρε επίσης μέρος στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, ανέφερε ότι δύο συγγενείς της έχουν πεθάνει εξαιτίας της αδράνειας της κυβέρνησης Μπολσονάρο. «Αυτή η κυβέρνηση είναι πιο επικίνδυνη από τον ιό», είπε.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος υπερασπίζεται τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνησή του ισχυριζόμενος ότι η έντονη αντίθεσή του στο lockdown στόχο έχει τις ζωές και την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, ο Carvalho, όπως δηλώνει στον Guardian, το μόνο που έχει καταφέρει η κυβέρνηση με την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού και χωρίς να έχει αποκτήσει επαρκή αριθμό εμβολίων, τελικά καταστρέφει και τις ζωές των πολιτών όσο και την οικονομία. «Σήμερα, ο λαός της Βραζιλίας έχει την επιλογή ανάμεσα στον θάνατο από τον κορωνοϊό ή τον θάνατο από την πείνα».

GET HIM OUT!! #29MForaBolsonaro https://t.co/9AaIdcIKTY

— ☆lil tokyo☆ (@imliltokyo) May 31, 2021Ζητούν καθαίρεση

Η δημοτικότητα πάντως του Μπολσονάρο έχει πέσει στο 24%, στο χαμηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 57% των Βραζιλιάνων τάσσεται υπέρ της καθαίρεσής/αποπομπής του, ενώ το 46% είναι αντίθετο.

Πάντως, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έδωσε εντολή στη Γερουσία να συστήσει κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν παραλείψεις της εκτελεστικής εξουσίας στη διαχείριση της πανδημίας.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από ομάδα γερουσιαστών στις αρχές Φεβρουαρίου, όμως ο πρόεδρος της Γερουσίας και σύμμαχος του Μπολσονάρο, Ροντρίγκο Πατσέκο, καθυστερούσε τη σύσταση της επιτροπής με το επιχείρημα ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».

Η δημοσκόπηση φέρνει επίσης τον προερχόμενο από την αριστερά, πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα και πολιτικό αντίπαλο του Μπολσονάρο φαβορί στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Brazil Hot 100 Elections — Early predictions (May. 29, 2021)

#1 Lula (+1)
#2 Bolsonaro (-1)
#3 Marina (NEW) pic.twitter.com/ZZ2B2Q97qq

— kaique brasileiro (@kkkkkkaique) May 29, 2021

Ο Μπολσονάρο νιώθει την καυτή ανάσα του πολιτικού του αντιπάλου, Λουίζ Ινάθιο Λούλα ντα Σίλβα που είναι έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του επόμενου έτους, όπως δηλώνει.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στον Guardian, ο Λούλα, του οποίου τα πολιτικά δικαιώματα αποκαταστάθηκαν πρόσφατα, είπε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ο λαός της Βραζιλίας θα «απελευθερωθεί» από το Μπολσονάρο το 2022. «Θα μπορούσε να αποφύγει τους μισούς από αυτούς τους θανάτους», δήλωσε ο Λούλα για τη διαχείριση της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία.

Photo Credit: Palácio do Planalto

Keywords
Τυχαία Θέματα