Βίσκο: Σήμα κινδύνου από τον κεντρικό τραπεζίτη για την οικονομία της Ιταλίας

ΚΟΣΜΟΣ

 

Σημαντικά ρίσκα για την εύθραυστη οικονομία της Ιταλίας βλέπει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Ιγνάσιο Βίσκο, εξαιτίας διεθνών προκλήσεων όπως η έξαρση του κορωνοϊού. Όπως λέει, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το ιταλικό ΑΕΠ θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και φέτος και το σενάριο αυτό υπόκειται σε σημαντικά καθοδικά ρίσκα.

Η προειδοποίηση δια στόματος Βίσκο έρχεται μετά την απροσδόκητη συρρίκνωση

0,3% του ιταλικού ΑΕΠ κατά το δ’ τρίμηνο του 2019, εγείροντας αμφιβολίες για το αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,6% το 2020. Ο οίκος Fitch Ratings την Παρασκευή διατήρησε αρνητικό outlook για την ιταλική οικονομία, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα.

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, προσπάθησε στη συνέχεια να υποβαθμίσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις.

Όπως είπε, η συρρίκνωση του τελευταίου τριμήνου οφείλονται εν μέρει σε ημερολογιακούς παράγοντες, για να προσθέσει ότι τόσο η οικονομία όσο και τα δημόσια οικονομικά δείχνουν σημάδια ανάκαμψης στις αρχές του 2020.

Ο Βίσκο, πάντως, υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της Ιταλίας παραμένουν εξαρτώμενες από τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της. Οι οικονομικές συνθήκες επωφελούνται από τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας.

«Ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου προέκυψε υπό τη μορφή των πιθανών επιπτώσεων της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ειδικά για την κινεζική οικονομία», δήλωσε ο Βίσκο. «Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι περιορισμένο, σε μερικά δέκατα μιας εκατοστιαίας μονάδας της συνολικής ζήτησης, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια μεγαλύτερη επίδραση».

Ο Βίσκο έδωσε επίσης μια προσεκτικά θετική αξιολόγηση της κατάστασης του ιταλικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ δεν είχε «ουσιαστικά καμία επίδραση» στις ιταλικές τράπεζες, όπως είπε, καθώς οι τελευταίες αντιστάθμισαν τις αρνητικές επιπτώσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους με το θετικό αντίκτυπο στην ποσότητα και την ποιότητα των πιστώσεων.

Την ώρα που οι ιταλικές τράπεζες βελτίωσαν την ποιότητα του ενεργητικού τους, περιορίζοντας τους κινδύνους και καθαρίζοντας τους ισολογισμούς τους, στηρίζονται στις συνεχείς περικοπές κόστους για να ενισχύσουν τα κέρδη τους, καθώς τα χαμηλά επιτόκια και η ασθενέστερη ιταλική οικονομία έχουν επίπτωση στα έσοδα. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου ικανοποίησαν τους επενδυτές καθώς οι τράπεζες ανακοίνωσαν κατά μέσον όρο υψηλότερα κέρδη και κεφαλαιακά αποθέματα από το αναμενόμενο. Ωστόσο, παραμένουν εκτεθειμένες σε κινδύνους, όπως η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και οι αυστηρότεροι κανόνες για τις προβλέψεις κεφαλαίων.

Οι τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν για κανονιστικές αλλαγές, επενδύοντας κεφάλαια και χρηματοδότηση εν ευθέτω χρόνω, δήλωσε ο Βίσκο. Συγκεκριμένα, οι μικρές συνεταιριστικές τράπεζες, γνωστές ως BCC, οι οποίες σχημάτισαν δύο νέες ομάδες το 2019, πρέπει τώρα να αναλάβουν ταχεία δράση για να μειώσουν το κόστος και να εξορθολογίσουν το δίκτυο διανομής τους.

Πηγή: bloomberg, newmoney.gr

Βίσκοιταλικές τράπεζεςΙταλική ΟικονομίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα