Βενιζέλος: Θα αντιταχθούμε σε ανεύθυνες πολιτικές που οδηγούν σε διπλές εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, για ακόμα μια φορά, εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση του εκλογικού νόμου. “Πέρσι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε το εξ’ υφαρπαγής δημοψήφισμα, τις πρόωρες

εκλογές με το bonus σε ισχύ και κυβερνητική συνεργασία ξανά μόνο με τους ΑΝΕΛ”, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε μάλιστα πως η κυβέρνητική πρόταση για την απλή αναλογική αποτελεί μονάχα μια απελπισμένη προσπάθεια να εκτρέψει τη συζήτηση από την κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσώπευσης, από την οποία πάσχει και η οποία είναι αθεράπευτη.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η έμμεση αναφορά του, όπως ερμηνεύτηκε από συνάδέλφους του βουλευτές στους διαδρόμους της Βουλής, για αποτροπή διπλών εκλογών. “Θα αντιταχθούμε μετά τις επόμενες εκλογές σε κάθε ανεύθυνη και μικροκομματική συμπεριφορά που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο, σε διπλές εκλογές και οικονομική οπισθοχώρηση την πατρίδα”. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο “η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που μπορεί να φέρει σε πέρας μόνο η έντιμη και αξιόπιστη συνεργασία των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν πραγματικά στην ισότιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή”. Και κατέληξε λέγοντας πως βασικό προγραμματικό στοιχείο της συνεργασίας αυτής θα είναι ένας σύγχρονος, δίκαιος και αντιπροσωπευτικός εκλογικός νόμος.

Χαρακτηρίζοντας “δήθεν πολιτική μαγκιά” τις κινήσεις της κυβέρνησης στο επίμαχο ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να δίνει την “εντύπωση ότι καθοδηγεί και ελέγχει τις εξελίξεις με αλλαγή και μάλιστα άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ευτυχώς με την αναθεώρηση του 2001 προστέθηκε η ρήτρα της αυξημένης πλειοψηφίας των δυο τρίτων για άμεση εφαρμογή οποιασδήποτε αλλαγής του εκλογικού συστήματος”.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε για την στάση της Χαριλάου Τρικούπη ως προς την ψήφιση του εκλογικού νόμου, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην σκληρή κριτική της κυβέρνησης, ότι “εμείς, προσπαθήσαμε να ανακόψουμε πέρσι τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης με την πρόταση νόμου για εκλογικό σύστημα μέσα στην τότε τραγική συγκυρία προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Είχαμε πρόταση και για εκλογικό σύστημα και για κυβερνητικό σχήμα υπό τις τότε έκτακτες συνθήκες”. Σήμερα όμως, όπως τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει “το νομοσχέδιο αυτό όχι ως νομοσχέδιο άδολης αναλογικής, αλλά ως όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού χωρίς ορίζοντα για τη χώρα”.

ΒενιζέλοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα