«Τύμπανα» πολέμου στη Συρία: Ξεκίνησαν οι τουρκικές επιχειρήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα, προκαλώντας "τεράστιο πανικό", γνωστοποίησαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ενημερωθεί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk,

λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις στοχεύουν όχι μόνο σε κουρδικές πολιτοφυλακές, που η Άγκυρα πιστεύει ότι συνδέονται με το PKK, αλλά και με τους τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους, σύμφωνα με τον Ερντογάν.

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν την Τετάρτη τη βορειοανατολική συριακή πόλη Ras al Ain, στα σύνορα με την τουρκική πόλη Ceylanpinar, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του CNN Turk.

Πρόσθεσε ότι ο καπνός φαίνεται από τα κτίρια στην Ras al Ain. Κατά τη διάρκεια των εκρήξεων ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία ξεκίνησε τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ((σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) ξεκίνησαν την επιχείρηση #OperationPeaceSpring στη βόρεια Συρία εναντίον των PKK/YPG και των τρομοκρατών του Daesh στη βόρεια Συρία» ανέφερε ο Ερντογάν στο Twitter, διευκρινίζοντας πως «η αποστολή μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε ειρήνη στην περιοχή».

«Η επιχείρηση θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές απειλές κατά της Τουρκίας και θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης, διευκολύνοντας την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους στη Συρία», τόνισε ο Ερντογάν σε νέα ανάρτηση, επισημαίνοντας ότι «θα διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τρομοκράτες».

#OperationPeaceSpring will neutralize terror threats against Turkey and lead to the establishment of a safe zone, facilitating the return of Syrian refugees to their homes.

We will preserve Syria’s territorial integrity and liberate local communities from terrorists.

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 9, 2019

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς. «Συνεχίσθηκε η ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, λαμβάνοντας υπ'όψιν τις συμφωνίες που επετεύχθησαν τον Σεπτέμβριο στην Άγκυρα κατά την διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των εγγυητριών χωρών που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Αστάνα. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια που ανακοίνωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους Τούρκους εταίρους να σταθμίσουν λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μην βλάψουν τις κοινές προσπάθειες για την διευθέτηση της συριακής κρίσης», αναφέρεται την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τουρκικά αεροσκάφη προκαλούν πανικό

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία, οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τους Κούρδους συμμάχους στη τύχη τους. Εδώ και μήνες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε ότι η Τουρκία θα εισβάλει στη Βόρεια Συρία. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την γειτονική χώρα και η απώθηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Για τις ΗΠΑ ωστόσο οι Κούρδοι αντάρτες στην περιοχή ήταν ένας στενός σύμμαχος για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί προσπάθησαν για καιρό, αλλά χωρίς επιτυχία, να βρουν μια λύση η οποία θα κατευνάζει τους φόβους των Τούρκων απέναντι στους Κούρδους και από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των Κούρδων ανταρτών.

ΕρντογάνΤουρκίαΣυρίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα