Τσίπρας στο υπουργικό: Υπερασπίσιμη η συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το στίγμα της συμφωνίας της Μαλτας παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, την οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισε "υπερασπισιμη". Επίσης παρουσίασε το άμεσο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας για το χρέος. Τέλος, παρουσίασε τους άξονες του κυβερνητικού έργου που πρέπει να τρέξει από δω κ πέρα, καθώς και τα πεδία άμεσης νομοθετησης. Ζήτησε μάλιστα εντός 15 ημερών χρονοδιάγραμμα νομοθετικου έργου αλλά και αναφορικά με τις μεγάλες

θεσμικες τομες.

Ειδικότερα τα σημεία εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο:

Αρχικές απαιτήσεις ΔΝΤ σε δημοσιονομικά - εργασιακά

4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης, δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης.
Μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.
Αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.

- Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του.

- Με τις απαιτήσεις του, ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση.

- Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά.

- Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος.

- Ο πρωθυπουργός θύμισε την Σύνοδο κορυφής της Ρώμης, την στήριξη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι

Περιγραφή συμφωνίας

Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).
Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.
Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Όχι ανταπεργία.
ΔΕΗ –εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.
Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018.
Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.
Εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Επόμενα βήματα

21 - 22 Απρίλη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος –πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος.
Επιστροφή τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας.
Συνεδρίαση Eurogroup – Πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Ανοίγει δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Στο σύνολο της μια συμφωνία υπερασπίσιμη.

- Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και εμείς έχουμε την πίεση από κοινωνία λόγω λιτότητας αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας.

- Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.

- Έχουμε χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Άξονες πολιτικής

Επομένως:

Ανάπτυξη - ανάπτυξη - ανάπτυξη. Καμιά κωλυσιεργία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή). Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια.
Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.
Προστασία εργαζομένων – Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά όσο μας επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 - 2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία.

Χρονοδιάγραμμα – Στόχοι

Με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του Υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού πρέπει να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές:

Σύνταγμα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
Πρωτοβάθμια Υγεία

υπουργικό συμβούλιοΤσίρπαςσυμφωνίααξιολόγησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα