Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ντροπή σας, ζητήσατε στο Βερολίνο περικοπή συντάξεων - Η Ελλάδα σχεδιάζει το μέλλον της

Πολιτική

Παραλάβαμε μια κατάσταση δραματική στην οικονομία είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι « θα δεχτώ με μεγάλη ευχαρίστηση το δώρο που μου κάνετε να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση, για θέματα οικονομίας μετά την ιστορική

επιτυχία της χώρας».

Σε λίγες μέρες από τώρα, τον Αύγουστο, «με μεγάλη σας στεναχώρια, η χώρα βγαίνει οριστικά και αμετάκλητα από το προγραμμα. Εκεί που οι δικές σας κυβερνήσεις απέτυχαν η δίκη μας πέτυχε» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Ασχοληθήκατε με το πως θα ναρκοθετήσετε τη χώρα και πως η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική ασφυξία».

.Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας, θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και πιθανά να εισηγούνται κάποιες παρεμβάσεις, αν κριθεί απαραίτητο. Ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα ανήκει στις εκλεγμένες κυβερνήσεις της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην, η ανεργία έχει μειωθεί σε μια τριετία κατά επτά μονάδες και η ανεργία των νέων κοντά στις 20 μονάδες. 350.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια» είπε ο πρωθυπουργός.

ΝΔ & ΠΑΣΟΚ μας παρέδωσαν μια οικονομία η οποία ήταν –με βάση την έκθεση των θεσμών– αναντίστρεπτα εκτός πορείας, ήδη το Μάιο του 2014. Την ίδια στιγμή είχαν το θράσος να προαναγγέλλουν το τέλος των μνημονίων και να κραδαίνουν ως κατόρθωμα την έξοδο στις αγορές, το Μάιο του 2014. pic.twitter.com/KSjS4dfLwY

— Alexis Tsipras (@atsipras) 5 Ιουλίου 2018

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι για κάθε χρονιά του τρίτου προγράμματος, υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ. Και μάλιστα αυτό συνέβη χωρίς να χρειαστούν νέοι γύροι αβάσταχτων περικοπών για την κοινωνική πλειοψηφία. Επίσης, μετά από σχεδόν μια δεκαετία, η Ελλάδα καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε.

"Το 2017 έκλεισε με αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν 1,5% και ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%, δηλαδή σχεδόν εξαπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που έκλεισε με 0,4% για το πρώτο τρίμηνο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να υπογραμμίσει πως τα ελληνικά ομόλογα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ευρισκόμενα σήμερα στα επίπεδα του 2006.

Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας, θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και πιθανά να εισηγούνται κάποιες παρεμβάσεις, αν κριθεί απαραίτητο. Ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα ανήκει στις εκλεγμένες κυβερνήσεις της χώρας.

— Alexis Tsipras (@atsipras) 5 Ιουλίου 2018

«Η θετική εικόνα αποτυπώνεται και στους βασικούς δείκτες της εγχώριας παραγωγής» εξήγησε ο πρωθυπουργός και απαρίθμησε στοιχεία όπως: η αύξηση 6,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, η αύξηση σχεδόν 30% των καθαρών εισροών Ξένων 'Αμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2017 και η αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών τον Απρίλιο 2018, κατά 11,6%.

«Και όλα αυτά, είναι μονάχα η αρχή μιας πορείας που διαρκώς θα επιταχύνεται. Ιδιαίτερα μετά τη καθοριστική -και θα έλεγα ιστορική- πρόσφατη απόφαση του Eurogroup» επισήμανε.

«Η Ελλάδα μπορεί αυτοδύναμα»

Για την απόφαση του Eurogroup ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι αφορά την οριστική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. «Και φυσικά, την παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον ανάγκη τον δανεισμό από τον επίσημο τομέα, αλλά μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού από τις αγορές».
Για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως πρόκειται «για απόφαση, η οποία επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας, ενώ το πλέον σημαντικό, είναι ότι διαμορφώνει έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη 15ετία».

«Όπως γνωρίζετε, η επιτυχία, ή μη, αυτής της απόφασης, ό,τι και να λέμε μεταξύ μας, θα κρινόταν από τις αγορές την επόμενη μέρα. Το ράλι που κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις 22 Ιούνη και μετά, αποδεικνύει ότι αυτή η λύση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση. Εκτός αν μετά τον Μοσκοβισί και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι και οι αγορές κομμάτι αυτής της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» είπε απευθυνομενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε «δεν αναφέρθηκα σε όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις για τη χώρα, για να πείσω τον κ. Μητσοτάκη. Αυτός έχει τραβήξει το δρόμο του, μακριά από τις πραγματικές αγωνίες και τις ανάγκες των πολιτών». Συμπληρώνοντας ότι αναφέρθηκε σε αυτές «απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό που μας ακούει αυτή τη στιγμή και βλέπει ότι μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει προοπτική για τον τόπο. Που βλέπει ότι όλα όσα κάναμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είχαν ένα σκοπό».

«Δεν προχωρήσαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό τρία χρόνια πριν, απλά και μόνο για να μην επιστρέψουν αυτοί που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα. Αλλά προχωρήσαμε με σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας και με διαρκή αταλάντευτο στόχο να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν έχουν το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσουν ότι τα πράγματα όντως πάνε καλύτερα. Το απέδειξαν με την πρόσφατη επίθεση στον επίτροπο Μοσκοβισί, επειδή είπε ότι τα περί 4ου μνημονίου είναι ένα χονδροειδές ψέμα. #Βουλή pic.twitter.com/0SyXDijssZ

— Alexis Tsipras (@atsipras) 5 Ιουλίου 2018

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι τώρα ξεκινά η πιο κρίσιμη περίοδος, «γι΄ αυτό και επεξεργαζόμαστε από τώρα τις απαραίτητες παρεμβάσεις που σταδιακά θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη χώρα και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών».

«Να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, να αυξηθούν οι μισθοί, να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία. Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος. Να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας στο περιθώριο» τόνισε.

Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη

O Αλέξης Τσίπρας έκανε ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αυτοεξεφτελίζεστε μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού κύριε Μητσοτάκη, δεν θα σας ακολουθήσουμε στον κατήφορο του κυνισμού» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «είστε απλά ένα πολιτικό κατασκεύασμα φίλων επιχειρηματιών σας».

«Πήγατε μέχρι το Βερολίνο -και θα έπρεπε να ντρέπεστε- να ζητήσετε διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο. Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη. Βγήκατε και κατηγορήσατε εμένα και την καγκελάριο Μέρκελ ότι κάνουμε παζάρια. Ότι δήθεν ανταλλάξαμε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά, με τη δημιουργία νέων hotspots. Κύριε Μητσοτάκη, στον κατήφορο που οδηγείτε την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και τη παράταξή σας, δεν θα σας ακολουθήσουμε», ανέφερε.

«Δεν σας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο κανενός. Δεν σας αφορούν οι ανάγκες των ανθρώπων. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική σας επιβίωση, η δίψα σας για εξουσία. Πορεύεστε με ένα και μόνο δόγμα: Όσο χειρότερα για τον λαό, τόσο καλύτερα για εσάς. Και όταν βλέπετε ότι διαφαίνεται η πιθανότητα τα πράγματα να πάνε όντως καλύτερα για το λαό, τότε χάνετε την ψυχραιμία σας» επεσήμανε.

Αλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςπρωθυπουργόςΒουλήΓερμανίαΝΔΣΥΡΙΖΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα