Φιάσκο η ESL: Βάζει στον «πάγο» τα σχέδια της μετά την αποχώρηση των αγγλικών ομάδων

Σε οριστικό ναυάγιο οδηγήθηκε η European Super League που ανακοίνωσε αναβολή του σχεδίου της και πως θα πρέπει να επανεξετάσει ξανά την πρότασή της, αφού οι ομάδες-μέλη της διοργάνωσης άρχισαν να αποσύρουν μια-μια τη συμμετοχή τους. Προηγήθηκε τσουνάμι αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο, από οπαδούς, ποδοσφαιριστές, ομοσπονδίες, ΜΜΕ, clubs, που επηρέασαν με τη σειρά τους και

το χορηγικό πλαίσιο, ενώ στα δανεικά 4 δισ. της JP Morgan, η UEFA απάντησε με χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ.

Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε την αρχή αργά το βράδυ της Τρίτης και λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι υπόλοιπες πέντε αγγλικές ομάδες, που συμμετείχαν στην European Super League, η οποία καταρρέει πλέον σαν «χάρτινος πύργος».

Λίγη ώρα μετά την τηλεδιάσκεψη των «12» της ESL, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ ανακοίνωσαν επισήμως ότι αποχωρούν απ’ το εγχείρημα, ενώ αργότερα ακολούθησε και η Τσέλσι.

Club statement.https://t.co/GeNQZn8091

— Manchester City (@ManCity) April 20, 2021

Πλέον έχουν απομείνει να στηρίζουν (θεωρητικά) το πρότζεκτ μόνο οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν και Ατλέτικο Μαδρίτης, αν και ήδη υπάρχουν πληροφορίες για αποχώρηση και των Ίντερ, Μίλαν, Ατλέτικο, Μπαρτσελόνα. Ο τελευταίος (Ρεάλ) να κλείσει την πόρτα…

Οι επίσημες ανακοινώσεις:

ΑΡΣΕΝΑΛ: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι’ αυτό».

As a result of listening to you and the wider football community over recent days we are withdrawing from the proposed Super League.

We made a mistake, and we apologise for it.

Arsenal (@Arsenal) April 20, 2021

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί. Τις τελευταίες ημέρες, ο σύλλογος έχει λάβει αρκετές απόψεις από διάφορα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συμβολή τους».

Liverpool Football Club can confirm that our involvement in proposed plans to form a European Super League has been discontinued.

Liverpool FC (@LFC) April 20, 2021

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League. Ακούσαμε προσεκτικά την αντίδραση των οπαδών μας, της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων βασικών ενδιαφερομένων. Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαζόμαστε με άλλους στην ποδοσφαιρική κοινότητα για να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παιχνίδι».

We will not be participating in the European Super League.#MUFC

Manchester United (@ManUtd) April 20, 2021

ΤΟΤΕΝΑΜ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».

Δήλωση του προέδρου της ομάδας, Ντάνιελ Λίβι: «Λυπούμαστε για το άγχος και την αναστάτωση που προκλήθηκε από την πρόταση του ESL. Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να συμμετάσχει ο σύλλογός μας στην ανάπτυξη μιας πιθανής νέας δομής που επιδίωκε να εξασφαλίσει καλύτερα τη χρηματοοικονομική ισορροπία και την οικονομική βιωσιμότητα παρέχοντας παράλληλα σημαντικά αυξημένη υποστήριξη για την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να παραμένουμε ακίνητοι και ότι το άθλημα πρέπει να ελέγχει διαρκώς τους διαγωνισμούς και τη διακυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι το παιχνίδι που όλοι αγαπάμε συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενθουσιάζει τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους υποστηρικτές που παρουσίασαν τις απόψεις τους».

We can confirm that we have formally commenced procedures to withdraw from the group developing proposals for a European Super League (ESL).#THFC #COYS

Tottenham Hotspur (@SpursOfficial) April 20, 2021

ΤΣΕΛΣΙ: «Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η Τσέλσι επιβεβαιώνει πως έχει ξεκινήσει όλες τις επίσημες διαδικασίες για την αποχώρησή της από το γκρουπ που προχωράει τα πλάνα για την European Super League. Έχοντας συμμετάσχει στο γκρουπ την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τον χρόνο να σκεφτούμε το θέμα και να αποφασίσουμε πως η παρουσία μας σε τέτοια πλάνα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ομάδας, των φιλάθλων μας και της ποδοσφαιρικής κοινότητας».

Club statement.

Chelsea FC (@ChelseaFC) April 20, 2021

Με επίσημη τοποθέτησή της που «ανέβασε» στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία «χαιρέτισε» την απόφαση ομάδων της χώρας που είχαν εμπλακεί ενεργά με την κίνηση των «12», να αποχωρήσουν απ’ την  European Super League, τονίζοντας πως το ποδόσφαιρο, ήταν και παραμένει για τους φιλάθλους.

«Υποδεχόμαστε με χαρά την είδηση ότι κάποιες απ’ τις ομάδες μας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα πλάνα για την European Super League, που απειλούσε ολόκληρη την ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει μία πολύ περήφανη Ιστορία, που βασίζεται πάνω στην ευκαιρία που έχουν όλες οι ομάδες και το παιχνίδι έδειξε ομόφωνα την αποδοκιμασία του σε μία κλειστή Λίγκα. 

Statement from The @FA: pic.twitter.com/nkxYvAL9yP

— FA Spokesperson (@FAspokesperson) April 20, 2021

Ήταν μία πρόταση, που έτσι όπως σχεδιάστηκε, θα χώριζε το άθλημα, αλλά αντίθετα όπως αποδείχθηκε, μας ένωσε όλους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φιλάθλους για την επιρροή τους και την ξεκάθαρη φωνή τους σ’ αυτή τη συνθήκη, κρατώντας γερά τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου. Είναι μία ισχυρή υπενθύμιση ότι το παιχνίδι ήταν -και πάντα θα είναι- για τους φιλάθλους.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον πρωθυπουργό, τον γενικό γραμματέα και τον υπουργό αθλητισμού για την πολύ σημαντική υποστήριξή τους εναντίον τέτοιων πλάνων».

Η ανακοίνωση της ESL

Η ESL εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως η απόφαση των αγγλικών ομάδων πάρθηκε κάτω από πίεση και πως «θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για την αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ», καθώς θεωρεί πως είναι η μοναδική λύση για την επιβίωση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αναλυτικά:

«Η European Super League είναι πεπεισμένη ότι η σημερινό status quo του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πρέπει να αλλάξει.

Προτείνουμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση επειδή το υπάρχον σύστημα δεν δουλεύει. Η πρότασή μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα για ολόκληρη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα παρέχει επίσης ενισχυμένες εισφορές αλληλεγγύης σε όλους τους ποδοσφαιρικούς φορείς.

The Super League announces that they are reconsidering the appropriate steps, in order to reshape the project. pic.twitter.com/qIEvoULFyk

ESPN FC (@ESPNFC) April 20, 2021

Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, που είναι αναγκασμένοι να λάβουν τέτοιες αποφάσεις λόγω της πίεσης που τους ασκείται, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρότασή μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανόνες, όπως αποδείχθηκε από τη σημερινή δικαστική απόφαση για την προστασία της European Super League από δράσεις τρίτων.

Δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για την αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους στόχους μας, που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα τις εισφορές αλληλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Ντόμινο

Νωρίτερα, μετά την γνωστοποίηση των προθέσεων της Τσέλσι και στη συνέχεια της Μάντσεστερ Σίτι, Ατλέτικο Μαδρίτης και Άρσεναλ φέρονταν έτοιμες να αποχωρήσουν έπειτα από τις μαζικές αντιδράσεις, ενώ η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ψηφοφορία. Πρόθεση αποχώρησης και από τη Γιουνάιτεντ, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή κι αντιπρόεδρο της ομάδας να παραιτείται, ενώ και ο Αντρέα Ανιέλι φερόταν να δήλωνε την παραίτησή του από την προεδρία της Γιουβέντους.

Μπροστά στο «φιάσκο» της ESL ο «ισχυρός άνδρας» της «Γιούβε» σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα φαίνεται πως πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, ενώ συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη των “12”.

Δεν πέρασαν ούτε δύο 24ωρα από την ανακοίνωση των 12 κορυφαίων κλαμπ για τη δημιουργία της European Super League και το εγχείρημα οδηγείται σε οριστικό ναυάγιο.

Οι αντιδράσεις των οπαδών των ομάδων που αποφάσισαν να διαχωρίσουν τις θέσεις τους από τις UEFA/FIFA και να φτιάξουν τη δική τους Λίγκα, αλλά και το παγκόσμιο μέτωπο αντιδράσεων που ξέσπασε στο άκουσμα της απόφασης για την ESL, αναγκάζουν τις ομάδες να αποσυρθούν.

Βρετανικά ΜΜΕ, μετέδιδαν τις προθέσεις των Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι , με τον Μπόρις Τζόνσον να χαιρετίζει την επιλογή τους.

The decision by Chelsea and Manchester City is – if confirmed – absolutely the right one and I commend them for it.

I hope the other clubs involved in the European Super League will follow their lead.

— Boris Johnson (@BorisJohnson) April 20, 2021

Μετά την Τσέλσι, που ήταν η πρώτη που εκδήλωσε την επιθυμία να μην ενταχθεί στο νέο σχέδιο, έπειτα από τη διαμαρτυρία των οπαδών της το απόγευμα έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ, ήρθε η σειρά της Μάντσεστερ Σίτι, μετά τις αντιδράσεις οπαδών και Πεπ Γκουαρδιόλα.

The boss speaks out!

@marathonbet
#ManCity | https://t.co/axa0klUGiM

— Manchester City (@ManCity) April 20, 2021

Παράλληλα την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζουάν Λαπόρτα, τόνισε ότι ο σύλλογος ανήκει στα μέλη του και γνωστοποίησε ότι για τη συμμετοχή ή μη της Μπαρτσελόνα θα αποφασίσουν τα μέλη της, μέσα από την ψηφοφορία που θα γίνει.

Laporta communique ENFIN:
« Le Barca n'entrera pas dans la SuperLeague sans l'approbation de l'Assemblée des socios. C’est eux qui décident, c’est leur club. »

— Actualité – Barça (@ActualiteBarca) April 20, 2021

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκήθηκε και των αντιδράσεων που υπήρξαν και στο εσωτερικό της ομάδας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι το γεγονός ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής κι αντιπρόεδρος της Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουρντ (εκ των πρωτεργατών της κίνησης της «12») υπέβαλλε την παραίτησή του.

Club statement.

Manchester United (@ManUtd) April 20, 2021

#mufc will be withdrawing from the European Super League. Official confirmation expected before Friday #mulive [@LeahSmith_, @StrettyNews]

— utdreport (@utdreport) April 20, 2021

Επίσης και η Ατλέτικο δείχνει πως δεν θ΄ ακολουθήσει την ESL, σύμφωνα με Ισπανούς δημοσιογράφους.

It's not just the English teams rapidly pulling out… senior sources at Atletico Madrid tell me they are OUT, too.

— Ben Jacobs (@JacobsBen) April 20, 2021

Νωρίτερα, εντείνονταν και οι πιέσεις από τους παίκτες της Λίβερπουλ προς τη διοίκηση ώστε να αποφασίσει να αποσυρθεί, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από χορηγούς, με την Tribus να ανακοινώνει την απόσυρσή της.

TRIBUS Super League Statement pic.twitter.com/zwaWDyBDMD

— TRIBUS (@TribusWatches) April 20, 2021

Public pressure on Liverpool ownership to quit the Super League now from captain Jordan Henderson "We don't like it and we don't want it to happen. This is our collective position." https://t.co/oMpMJ4bBHU

— Rob Harris (@RobHarris) April 20, 2021«Τρελάθηκε» η UEFA και κλείνει deal 6 δισ. ευρώ με fund

Εντωμεταξύ, νωρίτερα έγινε γνωστό πως σε συζητήσεις με βρετανικό fund βρίσκεται η UEFA για τη χρηματοδότηση του νέου Champions League που μπορεί να φτάσει έως πάνω από 6 δισ. ευρώ, απαντώντας ουσιαστικά στη συμφωνία της European Super League με τη JP Morgan.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η UEFA και το fund Centricus Asset Management με έδρα το Λονδίνο θα καταλήξουν σε συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο. Ένας εκπρόσωπος της Centricus αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως κι ένας εκπρόσωπος της UEFA που δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε καθώς η UEFA ετοίμαζε τα «όπλα» με τα οποία σκόπευε να αναμετρηθεί με την European Super League, η οποία βέβαια πλέον καταρρέει.

Το σχέδιο των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την JPMorgan Chase & Co., έχει ήδη προκαλέσει έντονη κριτική από εγχώριες ομοσπονδίες, οπαδούς και πολιτικούς. Η UEFA είπε ότι θα μπορούσε να απαγορεύσει τη συμμετοχή των παικτών των ομάδων αυτών, στις εθνικές ομάδες και στις διοργανώσεις των Euro και Μουντιάλ.

Το βρετανικό fund Centricus βρίσκεται σε συνομιλίες με την UEFA εδώ και αρκετούς μήνες σχετικά με τη χρηματοδότηση, είπε ένα άτομο εξοικειωμένο με το θέμα που επικαλείται το Bloomberg. Το fund είχε συζητήσει ένα αρχικό πακέτο περίπου 4,2 δισ., το οποίο αυξήθηκε σε 6 δισ. ευρώ μετά την δημιουργία της European Super League, είπε το ίδιο άτομο.

Η Centricus, με περιουσιακά στοιχεία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τον ιστότοπό της, συνδέεται με μεγάλα, πλούσια ιδρύματα στη Μέση Ανατολή και την Ασία και βοήθησε τη SoftBank Group Corp. να συγκεντρώσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια για το τεράστιο Vision Fund. Η εταιρεία ξεκίνησε το 2016 από τον Nizar Al-Bassam, πρώην τραπεζίτη στην Deutsche Bank AG και τον πρώην συνεργάτη της Goldman Sachs Group Inc. Dalinc Ariburnu.

Keywords
esl, σχεδια, φιασκο, esl, super league, jp morgan, manchester united, champions league, jpmorgan chase, deutsche bank, goldman sachs, super, league, συμμετοχή, μμε, morgan, uefa, european, club, https, city, αρσεναλ, community, arsenal, liverpool, βιωσιμότητα, group, tottenham, chelsea, twitter, επιρροή, λύση, status, νέα, steps, order, project, espn, ψηφοφορία, hope, Johnson, πεπ, boss, barca, superleague, official, english, jacobs, jordan, henderson, deal, fund, jpmorgan, euro, bloomberg, vision, εταιρεία, sachs, αποσυρση, αποσυρση αυτοκινητων 2011, τραπεζα της ανατολης, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, μουντιαλ 2014, εσπα 2021, ξανα, super league, το θεμα, εδρα, θεμα, ιταλικα, λονδινο, μμε, μπαρτσελονα, πιεση, πλαισιο, ρεαλ, σημερινη, ωρα, bloomberg, boss, jp morgan, steps, superleague, uefa, αγχος, αρσεναλ, ασια, ατομο, βιωσιμότητα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, διοικηση, δικη, δειχνει, εγινε, εγχειρημα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενεργα, εξελιξη, επιρροή, επιθυμια, εταιρεία, ιδια, ιδιο, λιβερπουλ, ιντερ, ισορροπια, κινηση, λαθος, λύση, μηνες, μιλαν, μπριτζ, παντα, ουσιαστικα, ποδοσφαιρο, πεπ, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, τοτεναμ, τσελσι, τσουναμι, φωνη, χαρα, ψηφοφορία, group, ανηκει, arsenal, super, barca, βηματα, chelsea, city, club, community, deal, deutsche bank, euro, espn, fund, goldman sachs, henderson, hope, https, english, project, jacobs, jordan, jpmorgan, jpmorgan chase, league, liverpool, manchester united, morgan, μουντιαλ, official, ομαδες, order, πακετο, παιχνιδι, πληροφοριες, sachs, status, tottenham, θεσεις, vision, ξεκινησε, european
Τυχαία Θέματα