Τουρκικά ΜΜΕ: Έξι Τούρκοι νεκροί από πυρά του Άσαντ - Στα συροτουρκικά σύνορα ο Ακάρ

ΚΟΣΜΟΣ

 

Για έξι νεκρούς Τούρκους (πέντε στρατιώτες και ένας δημόσιος υπάλληλος) και τουλάχιστον επτά τραυματίες, από τα πυρά των στρατιωτικών δυνάμεων του Άσαντ στην Ιντλίμπ της Συρίας κάνει πλέον λόγο το πρακτορείο Anadolu. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν τέσσερις νεκροί.

Στην ανακοίνωση του υπ. Άμυνας της Τουρκίας, αναφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να πλήττει στόχους στην περιοχή αυτή της βορειοανατολικής Συρίας «σε νόμιμη αυτοάμυνα».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είχε ενημερώσει τη Ρωσία

για τις εξελίξεις στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας εκεί.

«Η δήλωση πως η Ρωσία δεν είχε ενημερωθεί δεν είναι ορθή. Η Τουρκία παρέχει τακτική και άμεση πληροφόρηση στη Ρωσία. Ενημέρωσε επίσης και για αυτό το πιο πρόσφατο περιστατικό. Δεν είναι αλήθεια να πούμε ότι δεν μοιραστήκαμε την πληροφορία. Οι μηχανισμοί που έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιούνται όπως πάντα», είπε.

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε δεκάδες στόχους της συριακής κυβέρνησης σε ένα περιστατικό που μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε πως σκοτώθηκαν από 30 έως 35 στρατιώτες του καθεστώτος. Όμως η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως δεκατρείς κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν.

Στα συροτουρκικά σύνορα ο Ακάρ

Επιπλεον, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μεταβαίνει εκτάκτως στα συροτουρκικά σύνορα. Ο Ακάρ ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στην Ουκρανία μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. 

Aπό την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Εκπρόσωπος Ομέρ Τσελίκ διέψευσε τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι η Τουρκία δεν ενημέρωσε τις ρωσικές αρχές για την επίθεση στο καθεστώς Άσαντ στην Ιντλίμπ. 

«Η ανακοίνωση δεν είναι σωστή... Η Τουρκία ενημερώνει τακτικά τη Ρωσία» δήλωσε ο Τσελίκ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ενημέρωσε επίσης τη Ρωσία για την τελευταία επίθεση κατά των δυνάμεων του καθεστώτος. «Όπως πάντα χρησιμοποιήθηκαν οι υπάρχοντες μηχανισμοί (επικοινωνίας)» δήλωσε ο Τσελίκ. 

«Απαιτούνται διπλωματικά και στρατιωτικά αντίποινα… Να κάνουμε τη ζωή μίζερη στους εχθρούς μας στην Ιντλίμπ και στην γύρω περιοχή» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP) και σύμμαχος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί.  «Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν είναι εκείνη που παραβιάζει τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ» πρόσθεσε. 

Ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «30 έως 35» σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν ως τούρκικα αντίποινα για τους νεκρούς τούρκους στρατιώτες απειλώντας με συνέχιση των αντιποίνων, ωστόσο το Κρεμλίνο διέψευσε τη δήλωση αυτή. 

 

ΤουρκίαΡωσίαΣυρίαΑκάρΤΟΥΡΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα