Το γράμμα του Σταύρου Θεοδωράκη στον Ομπάμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχαιρετιστήριο γράμμα στον «πρόεδρο που θα μας λείψει» έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Στην επιστολή του ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρει:

«Αγαπητέ Barack Obama

Στο βιβλίο σας «Τολμώ να ελπίζω» (The Audacity of Hope), που κυκλοφόρησε πριν δέκα χρόνια, αναρωτιέστε «αν οι άνδρες και οι γυναίκες είναι στην πραγματικότητα ικανοί να μαθαίνουν από την ιστορία – αν προχωρούμε από το ένα στάδιο στο επόμενο

σε μια ανοδική πορεία ή αν απλώς μετέχουμε σε κύκλους ευημερίας και χρεοκοπίας, πολέμου και ειρήνης, ανόδου και πτώσης».

Η εκλογή σας, πριν 8 χρόνια, σηματοδότησε την έναρξη ενός θετικού κύκλου, όχι μόνο για τους Αμερικανούς αλλά για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Βγάλατε τη χώρα σας από την ύφεση, θεσπίσατε το Obamacare, υπογράψατε τη συμφωνία για το Ιράν, προστατεύσατε τις μειονότητες, κηρύξατε την ανεκτικότητα. Εμπνεύσατε αρκετούς από εμάς. Εννοώ τους πολίτες και τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει και μια άλλη πολιτική. Όχι σύρσιμο στα παλιά μονοπάτια αλλά νέοι δρόμοι. Όχι βαλτόνερα αλλά ποτάμια.

Και εκεί που πιστέψαμε ότι ο αμερικάνικος λαός τα κατάλαβε όλα αυτά ήρθαν τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Ο λαϊκισμός ξανά νικητής. Και τώρα, ένα μεγάλο μέρος της κληρονομιάς που αφήνετε κινδυνεύει. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η τύχη της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα. Μας ανησυχεί η λειψή ματιά του νέου Προέδρου προς την Ευρώπη. Μας τρομοκρατεί η ιδέα των τειχών και των διακρίσεων με βάση τη θρησκεία, το χρώμα, τις ιδέες και τις οικονομικές δυνατότητες.

Ο Sting στο υπέροχο Fragile λέει: «Πόσο εύθραυστοι είμαστε… Η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει, σαν δάκρυα από ένα αστέρι». Είμαστε εύθραυστοι, αρνούμαστε συχνά να μάθουμε από την ιστορία, και αυτό το εκμεταλλεύονται οι δημαγωγοί και οι ψεύτες, οι αλαζόνες και οι αδίστακτοι. Αλλά δεν θα τους περάσει, το ξέρουμε, υπάρχει και άλλος δρόμος και η οκταετία σας το επιβεβαιώνει.

Αντιγράφω τα λόγια σας (από την καθιερωμένη ομιλία σας στην έναρξη του 2016): «Το μέλλον που θέλουμε – ευκαιρίες και ασφάλεια για τις οικογένειές μας, ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, έναν ειρηνικό πλανήτη για τα παιδιά μας – όλα αυτά μπορούμε να τα επιτύχουμε. Αλλά, θα γίνουν πραγματικότητα μόνο αν συνεργαζόμαστε. Μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο αν έχουμε ορθολογικές, εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις».

Θα επιμείνουμε λοιπόν, ελπίζοντας ότι δεν θα επαναλαμβάνονται αενάως τα μικρά και μεγάλα λάθη της ιστορίας.

Σας ευχαριστούμε».

Σταύρος ΘεοδωράκηςΟμπάμαfacebookγράμμααποχαιρετιστήριοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα