Το χρονικό της κρίσης: Η επικείμενη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και οι «περίεργες» δηλώσεις Τραμπ

ΚΟΣΜΟΣ

 

Το πράσινο φως για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία έδωσε ο Λευκός Οίκος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας κυριολεκτικά «φωτιά» στην συγκεκριμένη περιοχή.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε πλήθος αντιφατικών δηλώσεων για το θέμα δημιουργώντας παγκόσμια ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι όχι μόνο στη Συρία αλλά και στην ευρύτερη

περιοχή της Μέσης Ανατολής 

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού "Χαλιφάτου" από τις ΗΠΑ».

 

Κονβόι αμερικανικών στρατευμάτων «αφήνουν» τη Συρία - Κούρδοι προσπαθούν απεγνωσμένα να τους αποτρέψουν

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα θα συνεχισθούν.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν το διοικητή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα τις υπερασπιστούν πουθενά έναντι των επικείμενων τουρκικών επιθέσεων, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος πριν από την αναμενόμενη τουρκική επίθεση. Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από δύο θέσεις παρατήρησης στο Τελ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αΐν στη βορειοδυτική Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οι άλλες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή εξακολουθούν προς το παρόν να βρίσκονται στις θέσεις τους, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Κούρδοι των περιοχών που "αδειάζουν" από αμερικανικά στρατεύματα κινητοποιούνται και σε κάποιες περιπτώσεις παρατάσσονται ακόμα και μπροστά από τις αυτοκινητοπομπές των Αμερικανών προσπαθώντας την ύστατη στιγμή να τους αποτρέψουν από το να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στα τουρκικά στρατεύματα που είναι έτοιμα να εισβάλουν στα βόρεια σύνορα της Συρίας. 

Τραμπ για Συρία: Ας τα βρουν μόνοι τους Τούρκοι και Κούρδοι

Ο  Ντόναλντ Τραμπ αργότερα σήμερα υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι θέλει να αφήσει στους πρωταγωνιστές που εμπλέκονται στη σύγκρουση αυτή την ευθύνη να «επιλύσουν την κατάσταση» οι ίδιοι, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή του για αποδέσμευση από την περιοχή.

«Η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει τώρα να επιλύσουν την κατάσταση και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους συλληφθέντες μαχητές του ISIS στη 'γειτονιά' τους. Μισούν όλοι το ISIS, είναι εχθροί για χρόνια. Είμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συντρίψουμε και πάλι το ISIS αν έλθουν οπουδήποτε κοντά μας!» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια μακρά σειρά τουίτ, στην πρώτη αντίδρασή του αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια Σύρια, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων.

«Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκαν τεράστια ποσά και εξοπλισμός για να το κάνουν. Πολεμούν εναντίον της Τουρκίας δεκαετίες τώρα», έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά τουίτ. Περίμενα σχεδόν 3 χρόνια, αλλά είναι καιρός για εμάς να βγούμε από αυτούς τους γελοίους Ατελείωτους Πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα σε φυλές, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας στην πατρίδα. ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ», εξήγησε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είχε ανακοινώσει στο τέλος του περασμένου έτους την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους τζιχαντιστές που κρατούνται από τους Κούρδους, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε πως η Ευρώπη είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να «τους κρατήσουμε». Είπα : 'ΟΧΙ, σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε εμείς να τους κρατήσουμε σε φυλακές των ΗΠΑ με τεράστιο κόστος. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε'», έγραψε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από τη Βόρεια Συρία, με την Τουρκία να δηλώνει ότι θα περιμένει την πλήρη απομάκρυνση των στρατευμάτων πριν ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση στην περιοχή.

Οι Κούρδοι έκαναν λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» από τις ΗΠΑ ενώ η Ρωσία τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

 

Τραμπ: Θα συνθλίψω την οικονομία της Τουρκίας αν κάνει οτιδήποτε εκτός ορίων

Πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε αυστηρότατη προειδοποίηση στην Τουρκία εν όψει της επιχείρησης της Άγκυρας στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, από όπου απομακρύνονται τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Τραμπ, σε μια ανάρτηση στο twitter με ύφος που θυμίζει περισσότερο… Ρωμαίο αυτοκράτορα, προειδοποίησε ότι θα «συνθλίψει» την τουρκική οικονομία σε περίπτωση που κάνει οτιδήποτε «εκτός ορίων».

«Όπως έχω δηλώσει εμφατικά ξανά, και τώρα απλώς το επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει οτιδήποτε που εγώ, μέσα στη μεγάλη και απαράμιλλη σοφία μου, θεωρήσω εκτός ορίων, θα καταστρέψω εντελώς θα συνθλίψω την οικονομία της Τουρκίας (το έχω κάνει παλαιότερα!). Πρέπει, με την Ευρώπη και τους άλλους, να προσέχουν…», έγραψε στο twitter.

 

Πώς θα γίνει η "μοιρασιά" μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας

Η αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ θα περιοριστεί αρχικά σε ένα τμήμα συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία οι δύο χώρες εργάζονται για την εγκαθίδρυση μιας ειδικής ζώνης ασφαλείας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ.

Ο αξιωματούχος, που μιλούσε στο Ρόιτερ υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως η αποχώρηση από την περιοχή δεν θα περιλαμβάνει πολλές δυνάμεις -- ίσως μερικές δεκάδες στρατιώτες. Ο αξιωματούχος δεν είπε κατά πόσον τα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα επανατοποθετηθούν κάπου αλλού στη Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 1.000 στρατιώτες.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής επικοινωνιών του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα παράσχει υπηρεσίες στις περιοχές τις οποίες θα πάρει από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται για μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.

Σε ένα τουίτ, ο Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε πως οι δύο προηγούμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας μέσα στη Συρία έδειξαν ότι μπορεί να παράσχει ένα πρότυπο διακυβέρνησης και ασφάλεια για όλους τους Σύρους, και πρόσθεσε πως ο πρωταρχικός σκοπός της Άγκυρας είναι να πολεμήσει τους μαχητές και να αποτρέψει μια επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

Χθες Κυριακή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα με τη σχεδιαζόμενη από καιρό επιχείρηση για τη δημιουργία αυτής που αποκαλεί «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία και οι πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα την υποστηρίξουν ούτε θα αναμειχθούν σε αυτήν.

Αντιδρά ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής

O Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ απείλησε να χρησιμοποιήσει την εξουσία του Κογκρέσου για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρησή της και εισβάλει στη βόρεια Συρία.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιβάλω κυρώσεις στον στρατό της Τουρκίας και την οικονομία τους, εάν πατήσουν το πόδι τους στη Συρία», είπε ο Γκρέιαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, όπου προειδοποίησε πως οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα έχουν «μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή» με την απόφαση αυτή.

Ο Γκρέιαμ, από τους στενότερους συμμάχους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απέρριψε την άποψη ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί.

«Μου αρέσει ο πρόεδρος Τραμπ, έχω προσπαθήσει να τον βοηθήσω. Για εμένα, όλο αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό. Το να λέμε στους Αμερικανούς πολίτες ότι το "ISIS καταστράφηκε στη Συρία" δεν είναι αλήθεια» υπογράμμισε, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

 

ΤραμπΕρντογάνΣυρίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα