Θεσσαλονίκη: Θετικό σήμα προς Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία για είσοδο στην Ε.Ε.

Πολιτική

 

Σχεδόν βέβαιοι ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ τον Μάιο η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία θα λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων εμφανίστηκαν οι ΥΠΕΞ των υποψήφιων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη χθεσινή σύνοδό τους στη Θεσσαλονίκη.

Το υπογράμμισαν τόσο ο οικοδεσπότης κ. Ν. Δένδιας όσο και ο ομόλογός του της Κροατίας, η οποία ασκεί την προεδρία, κ. Γκόρνταν Γκρλιτς, συνοψίζοντας σε συνέντευξη Τύπου με το πέρας της διάσκεψης τα συμπεράσματά

του.

Οι δύο ΥΠΕΞ τόνισαν την προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επίτευξη του στόχου της διεύρυνσης, με τον Κροάτη να δηλώνει: «Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να στηριχθούν στην πορεία αυτή και, σύμφωνα με την κοινή δήλωσή μας εδώ στη σύνοδο, επιθυμούμε να δούμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν από τον Μάιο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Κροατία, κατά προτίμηση τον Μάρτιο (σ.σ.: θα γίνει άτυπη σύνοδος όπου φημολογείται ότι θα ληφθεί πολιτική απόφαση που θα γίνει και θεσμική τον Μάιο) και είμαστε αισιόδοξοι εν προκειμένω».

Ο εκπρόσωπος της κροατικής προεδρίας πρόσθεσε πως οι δύο αυτές χώρες «έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις».

Όπως αναφέρει η Καθημερινή κάπως πιο συγκρατημένα, ο κ. Δένδιας, απαντώντας στην ερώτηση εάν η Αθήνα θα αποδεχόταν τη φόρμουλα του διαχωρισμού για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, εξέφρασε τη «θέληση και την ελπίδα» της Ελλάδας να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για τις δύο χώρες, για να τονίσει πως «βεβαίως, μένουν να πληρωθούν ορισμένες αιρεσιμότητες, ιδίως από την αλβανική πλευρά».

Ερωτηθείς επ’ αυτού για την πολιτική της Αλβανίας σε θέματα που άπτονται των περιουσιών και της ταυτότητας των Ελλήνων μειονοτικών και αν αυτή συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι αυτά τα ζητήματα αφορούν τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού δικαίου.

«Είναι θέμα συμμόρφωσης της χώρας αυτής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε και τόνισε: «Εμείς θέλουμε να το βλέπουμε θετικά, πιστεύουμε ότι η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί».

Στη διάσκεψη, που είχε τον τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» και συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, έλαβαν μέρος οι ΥΠΕΞ των υποψηφίων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως επίσης και οι ομόλογοί τους των Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Σλοβενίας, που είναι ήδη κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

ΑλβανίαΒόρεια ΜακεδονίαΕΕHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα