«Θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 4 ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο, αν...»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και δέκα δισ. ευρώ το χρόνο, ήτοι τέσσερις φορές τον ΕΝΦΙΑ, θα μπορέσει να ...κερδίσει η Ελλάδα εάν πετύχει, έστω και κατά 30%, εξοικονόμηση της ενέργειας που καταναλώνεται, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ),

Βασίλης Τσολακίδης, στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

"Η σπατάλη ενέργειας στη χώρα μας είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα", τόνισε ο κ. Τσολακίδης, προσθέτοντας ότι "το περιθώριο γενικότερα περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας μέσω μέτρων αντιμετώπισης της σπατάλης και της εξοικονόμησης και αύξησης δηλαδή της αποδοτικότητας είναι μέχρι και 50%".

"Θα μπορούσαμε στην Ελλάδα να καταναλώνουμε τη μισή ενέργεια που χρησιμοποιούμε, υπάρχουν και τομείς που το προαναφερόμενο περιθώριο, φτάνει και στο 70%, όπως στον οδοφωτισμό, που καταναλώνει σήμερα 220 εκατ. ευρώ ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ θα μπορούσε να καταναλώνει μόλις 80 εκατ. ευρώ", υπογράμμισε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα αυτοκίνητο, με μέση κυκλοφορία, καταναλώνει στην Ελλάδα 2.000 λίτρα βενζίνη ανά έτος, ενώ, αν αντικατασταθεί με ένα νέας τεχνολογίας, τότε θα μπορούσε να καταναλώνει μόλις 700 λίτρα βενζίνης/έτος.

Ο κ. Τσολακίδης, υπενθύμισε ότι σήμερα βρισκόμαστε στη σύνταξη του νέου ενεργειακού σχεδιασμού για το 2030 με προοπτική το 2050 και διαμορφώνονται διάφορα σενάρια, ώστε μέχρι το φθινόπωρο να έχει συνταχθεί το πρώτο τεύχος, να περάσει από τη διαδικασία διαβούλευσης και το 2019 να οριστικοποιηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθύμισε, ακόμα, ότι το 2019 η ΕΕ και οι χώρες - μέλη πρέπει να έχουν καταλήξει αναλυτικά στο σχεδιασμό τους, με συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους για το 2030 και με προοπτικούς για το 2050 σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας.

"Ενώ μέχρι τώρα ο στόχος ήταν το 2030 το 27% της ενέργειας που καταναλώνεται να προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το πήγαμε ήδη στο 30% και μάλλον θα το πάμε και στο 32%. Είναι φιλόδοξοι οι στόχοι μας, αλλά επιτεύξιμοι", είπε, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ενώ παραδέχθηκε ότι η επίτευξη των στόχων που τίθενται δεν είναι εύκολοι. Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει, ότι "υπό την προϋπόθεση ότι οικονομία, πολίτες και φορείς προσαρμοστούν σε αυτούς (σσ τους στόχους) τους πιστέψουν, τους κάνουν κτήμα τους και τους υλοποιήσουν, τότε θα γίνουν πραγματικότητα".

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσολακίδης σημείωσε ότι στην Ελλάδα παρά τη βαθιά κρίση τα τελευταία οκτώ χρόνια, "δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίστηκαν θεσμικά προβλήματα που εμπόδιζαν την πολιτική της προστασίας της φύσης του περιβάλλοντος και του κλίματος, με την αντικατάσταση των ρυπογόνων ενεργειακών πηγών με ΑΠΕ".

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε "τους θέλουμε όλους συμμέτοχους και σε εγρήγορση. Πολίτες, δήμους και φορείς τους θέλουμε δίπλα μας, όχι μόνο στη διαμόρφωση, αλλά και στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, ακόμη και ως επενδυτές".

Μονάδα Βιοαερίου στο δήμο Κιλελέρ

Στη σύσταση εταιρείας με τους συνεταιρισμούς Νίκαιας και Πλατυκάμπου Λάρισας - που έχουν την απαιτούμενη ποσότητα αχύρου, με εξασφαλισμένη πρώτη ύλη την καλαμιά - προχωρά, εντός του τρέχοντος έτους, ο δήμος Κιλελέρ, ώστε να γίνει αίτηση χρηματοδότησης 4 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να δημιουργηθεί μονάδα βιοαερίου δυναμικότητας 1 mw στην περιοχή, όπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος.

"Πρόκειται για μια επένδυση σε μια περιοχή που είναι μοναδική στην Ελλάδα", είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ο δήμος Κιλελέρ έχει 950.000 στρέμματα, εκ των οποίων είναι καλλιεργήσιμα τα 700.000 στρέμματα. Τα 400.000-500.000 στρέμματα, όπως πρόσθεσε, καλλιεργούνται με δημητριακά (90% σιτηρά και κριθάρια που παράγουν την καλαμιά) και σε συνδυασμό με το υπόλειμμα 10%-20% από τα ζώα, αλλά και την τυροκομία μπορεί να παραχθεί μια μεγάλη ποσότητα βιομάζας.

Τη μελέτη για την κατασκευή της μονάδας βιοαερίου στο δήμο Κιλελέρ ανέλαβε το ΚΑΠΕ, σύμφωνα με το οποίο στην περιοχή μπορεί να γίνει μονάδα βιοαερίου δυναμικότητας 10 mw. Στο επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με τον κ. Νασιακόπουλο, το ΚΑΠΕ αναμένεται να έχει έτοιμη την χρηματοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας της μονάδας στην περιοχή. Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, ο δήμος Κιλελέρ δεν έχει σκοπό να γίνει "επιχειρηματίας". Για το λόγο αυτό θα επενδύσει για να γίνει το 1 Mw και μετά ας έρθουν οι επενδυτές να δημιουργηθούν και άλλες μονάδες.

Ο χώρος για την εγκατάσταση της μονάδας σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ έχει βρεθεί, απαιτείται έκταση 25-30 στρέμματα, με δύο συνεταιρισμούς.

Στο μεταξύ, κατά την ομιλία του στην σημερινή ημερίδα ο υπεύθυνος θεμάτων βιοαερίου, τμήμα βιομάζας Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Χρήστος Ζαφείρης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ανύπαρκτη η αγορά βιοαερίου στην Ελλάδα σήμερα, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα - εμπόδιο στη χώρα είναι η συλλογή πρώτης ύλης, πεδίο για το οποίο η πληροφόρηση και η γνώση είναι σημαντικά ελλειμματικές.

Στα εμπόδια για την ανάπτυξη της αγοράς, ο ίδιος συμπεριέλαβε, μεταξύ άλλων, την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, τόνισε ότι για να πατήσει "γκάζι" ο τομέας στην Ελλάδα θα πρέπει - μεταξύ άλλων - να δοθούν κίνητρα για τη μείωση μεταφορικού κόστους της πρώτης ύλης, από 1 ευρώ έως και 9 ευρώ, ανάλογα με το υλικό, αλλά και να επιβληθεί ο φόρος gate fee, που ισχύει παντού στην ΕΕ, εκτός της Ελλάδας.

Σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται 816 έργα/μονάδες βιοαερίου, συνολικής ισχύς 600 MW στον ΔΕΔΗΕ, εκ των οποίων οι 199 μονάδες είναι υψηλής τάσης και αφορούν σε βιοαέριο 242 mw και από αυτές οι 22, δυναμικότητας 35,56 Mw, έχουν υπογράψει σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΗΕ. Ώριμα είναι σύμφωνα με τον ίδιο, 11 έργα σε Μακεδονία -Θράκη, δυναμικότητας 20,45 mw. Από τα 816 έργα/μονάδες, οι 24 μονάδες που έχουν κάνει αίτηση είναι χαμηλής τάσης και οι 593 καύσης βιομάζας, όπως πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, το 2017 ήταν εγκατεστημένες στην Ελλάδα 30 μονάδες βιοαερίου, συνολική ισχύς 59,67 Mw, εκ των οποίων οι 21 είναι μικρές αγροκτηνοτροφικές μονάδες βιοαερίου, ισχύος 13,57 Mw. Σύμφωνα με τον ίδιο μόνο τα κτηνοτροφικά αδιάθετα απόβλητα στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται σε 2 εκατ. τόνους, ενώ μόνο από κοπριές αγελάδων, χοίρων, πτηνών και υπολείμματα γάλακτος, μπορούν να εξασφαλιστούν 18 εκατ. τόνοι οργανικών αποβλήτων ετησίως.

Κατά την ημερίδα ο σύμβουλος του σχεδίου "Πρωτοβουλία Εξαγωγών Ενέργειας", του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Paul Rydzek, κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις γνώσεις των Γερμανών συναδέλφων τους και μέσα από συνεργασίες να αναπτύξουν προγράμματα και να καταρτιστούν σωστά, ώστε να "τρέξουν" την αγορά βιαερίου "χωρίς να κάνετε τα λάθη που κάναμε εμείς", όπως είπε.

Στην ημερίδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι γερμανικών εταιρειών, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Walter Stechel, ο διευθυντής παραρτήματος Β. Ελλάδας, ελληνογερμανικό εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο, Mathias Hoffmann και ο πρόεδρος του προαναφερόμενου παραρτήματος, Στέφανος Τζιρίτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα